Yeni bir araştırma, özellikle Ortadoğu ve Akdeniz’de yetişen şamfıstığının kolesterolü düşürme özelliği nedeniyle kalp hastalıkları riskini azalttığını belirtiyor.
Araştırmacılara göre, bol miktarda antioksidan içeren şamfıstığı, selenyum ve demir gibi mineraller bakımından da zengindir ve sağlıklı yağlar içerir.
Sigara kullanmayan on erkek ve on sekiz kadın yetişkinle gerçekleştirilen çalışmada yüksek kolesterollü kişilerde şamfıstığının antioksidan seviyesini yükselttiği görüldü.
Daha önceki araştırmaların, şamfıstığının kalp hastalığı riskini artıran faktörlerden olan lipit ve lipoprotein seviyesini düşürdüğü, yeni çalışmanınsa ilaveten başka bir etkisini ortaya çıkardığı, dolayısıyla birden fazla faydası olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.
Diğer fındık türleriyle kıyaslandığında şamfıstığının küçük taneleri lutein, beta-karoten ve gama-tokoferol antioksidanlarınca da çok zengindir. Beta-karotenler A vitamini öncülleridir. Gama-tokoferoller de bir E vitamini çeşididir. Luteinler, sebzelerde bulunan esmer ve yeşil liflerde bulunur, deri rengiyle görme fonksiyonu için faydalıdır.
Şamfıstığının Faydaları
Araştırmacılara göre oksitlenmiş düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL), diğer bir deyişle kötü kolesteroller kan damarlarında iltihaba ve plak oluşumuna yol açar. Antioksidanlar bu nedenle de araştırmacıların ilgi alanına girer.
Şamfıstığının sağlıklı bir beslenme esnasında yenildiğinde antioksidan seviyesi üzerindeki etkisini test etmek üzere rastgele kontrol edilen bir beslenme deneyi gerçekleştirdi.
Katılımcılar iki hafta boyunca yüzde 35 total yağ ve yüzde 11 doymuş yağ içeren bir diyete başladılar. Daha sonra her biri arasında ikişer hafta aralık bulunan ve dörder hafta süren 3 diyet uygulandı. Bu diyetlerden birisinde şamfıstığı bulunmuyordu ve diyette yaklaşık %15 total yağ ve %8 doymuş yağ bulunuyordu. Diyetlerden birinde kalorinin %10’u şamfıstığından, diğerinde de kalorinin yaklaşık %20’si şamfıstığından alınıyordu.
Şam fıstığının bulunduğu diyetlerde şamfıstığı yenilmeyen diyetlere göre kandaki beta-karoten, lutein ve gama-tokoferol seviyesinin daha fazla yükseldiği saptandı. Şamfıstığıyla zenginleştirilmiş diyetlerde oksitlenmiş kötü kolesterol seviyesinin de düşük olduğu görüldü.
Araştırmacılara göre, sonuçta şamfıstığı içeren kalp sağlığına uygun bir diyet, kolesterolün düşürülmesi ve şamfıstığı içersindeki antioksidanların ilave faydalarıyla oksidan seviyesinin düşmesinin kalp sağlığına katkıda bulunacağı ortaya çıkmıştır.
Kalp Damar Hastalıkları Diyeti
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Testesteronu nasıl düşürebilirim bununla ilgili bi ilaç varmidir.... devamı
Zayıf Dolaşımı Olan Kişiler İçin Uçak Yolculuğu
Kalp Yetmezliği Tedavisi
Vasküler Demans
Erkeklerde Kalp Hastalığı Neden Daha Sık Görülür
Kalbiniz İçin En İyi 7 Besin