Karın fıtığı, midenin bir kısmı diyaframdaki açıklıktan dışarı çıktığında oluşur. Çoğu vakada belirti vermez ve rahatsızlık oluşturmaz ancak reflüye veya mide göğüs yanmasına sebep olduğunda tedavisi ameliyattır. Bir fıtık egzersizi olarak yoga fıtığın oluştuğu bölgede kas gücünü artırarak yardımcı olabilir. Yogaya başlamadan önce doktora danışmak tavsiye edilir.
Ağaç pozu (vrksasana) karın kaslarını güçlendirir. Ayakta durur pozisyonda sağ bacak kırılır ve sağ ayak tabanı sol uyluğun içine yaslanır. 30 – 60 saniye boyunca dengede durulur. Diğer ayak için tekrarlanır.
Sabit açı pozu (baddhakonasana) yoga ustası B.K.S. Iyengar’a göre fıtıkları önleyebilir. Oturur pozisyonda ayak tabaları birleştirilir ve dizler rahat bırakılarak yanlara açılır. Ayaklar mümkün olduğunca leğen kemiğine yaklaştırılır ve 30 – 60 saniye beklenir.
Fıtık egzersizi olarak bir başka yoga pozu gövde ve bacak esnetmesidir (marichyasana). Otururken iki bacak da öne doğru uzatılır. Sağ diz bükülür ve sağ topuk leğen kemiğinin altına alınır. Sol el yere, omurganın altına koyulur ve sağ kol sağ bacağın içine getirilir. Üst gövde sola çevrilir. 20 – 30 saniye beklenip diğer yön için tekrarlanır.
Bacak, ayak, parmak esnetmesi de (supta padangusthasana) karın fıtıklarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu hareketi bir yoga bloku ve bandıyla yapın. Sırt üstü uzanırken sağ bacağınızı kaldırın ve bandı ayağınıza geçirin Sağ bacağı, sağa doğru açarken banda tutunun ve ayağı yoga blokunun üstüne koyun. 30 – 60 saniye bekleyin ve diğer taraf için tekrarlayın.
İLGİLİ MAKALE
Egzersiz ve Kronik Bel Ağrısı
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Bel fıtığı başlangıcını geçirmek için ne yapmalıyım?... devamı
Çocuklarda Kasık Fıtığı: Evde Tedavi
Karın Fıtığı Ve Yoga
Çocukta Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)
Göbek Fıtığı Çeşitleri
Bebeklerde Kasık Fıtığı