Nedir
Kan hücreleri kemik iliğinde üretilir. Kanın üç önemli bileşiği; oksijen taşıyıcısı kırmızı kan hücreleri; enfeksiyonlarla savaşan lökosit yada diğer adıyla beyaz kan hücreleri; ve platelet olarak da adlandırılan ve kanın pıhtılaşmasına destek olan trombositlerdir.
Kan damarlarında hasar oluştuğunda trombositler hasarlı damara bağlanır ve kimyasallar salgılarlar. Bu kimyasallar pıhtı oluşturmak için kırmızı kan hücresi ile birlikte, trombosit de çekerler. Pıhtı büyüdükçe, kan damarı daralır ve kan kaybı azalır. Bu sürece pıhtılaşma (koagülasyon) denir.
Normal trombosit sayısı aralığı, her mikrolitre için 150 bin ile 350 bin adet arasındadır.
Trombositopeni, yeterli trombosit sayısının olmadığı bir bozukluktur. Trombosit sayısı düştüğünde, vücudun kan pıhtısı yapma kabiliyeti olmayacak ve bu nedenle kanamayı kontrol edemeyecektir.
Kemoterapi Kaynaklı Trombositopeni
Kemoterapi nedeniyle meydana gelen trombositopeni, kemoterapinin zararlı etkilerinin bir sonucudur. Kanser ilaçları sadece kanser hücrelerini öldürmezler, kemik iliğindeki trombosit hücrelerini de şekillendirirler. Bu bozukluğun şiddeti, alınan kemoterapinin türüne ve tedavinin süresine göre değişiklik gösterir.
Etkileri
Trombositopeninin Etkileri
Berelenme ve kanama, görece küçük travmalarda bile meydana gelebilir. Trombosit sayısı mikro litre başına 10 binin altına indiğinde herhangi bir etki olmadan da kanama meydana gelebilir.
Tedavisi
Kemoterapi Kaynaklı Trombositopeninin Tedavisi
Neyse ki, kemoterapinin yol açtığı trombositopeni, kan hücreleri büyüme faktörlü ek ilaçlarla trombosit aktarımı ve kan kök hücresi nakliyle yönetilebilir.
Trombosit Düşüklüğü Nedir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhaba hocam 7 sene önce kemoterapi gördüm ama son 7 senedir ilaç kullanmıyorum 3 hafta önce sperim tahlili verdim fakat hücre bulunamadıgı söyledind... devamı
Her Tür Kansere Tek Tip Tedavi
Aronia Meyvesi Tümörlü Hücrede De Yararlı
Trombositopeni
Düşük Trombosit Sayısı İçin Diyetler
Kanser Riskini Azaltan Hastalık