Nedir
Proteinler, 20’den çok aminoasitten (bunların çoğu temel aminoasitlerdir) oluşan ve vücut içinde sentezlenemediği için yiyeceklerden alınması gereken karmaşık maddelerdir. Proteinler, saçtan iç organlara, kemiklere, kaslara, deriye ve ayak tırnaklarına kadar, vücudun her yerinde hücre yapımında ve onarımında kullanılır. Ayrıca akciğerlerden hücrelere oksijen ve kimyasal ileticiler olarak işlev görürler.
Hayvansal besinler (kırmızı et yumurta, süt, balık ve kümes hayvanlarının eti), vücut içinde sentezlenemeyen aminoasitleri içeren bütün proteinleri sağlar. Soya, tahıllar ve kabuklu yemişler, temel aminoasitlerden birini ya da birkaçını içermeyebilir, bu nedenle, eksiksiz bir protein kaynağı oluşturabilmek için, bu yiyecekler temel aminoasitlerin tümünü sağlayacak biçimde bir arada yenmelidir.
Fazla protein, gerektiğinde enerji olarak yakılabilir, ancak birçok kişide fazla kilo olarak depolanır. Proteinler, günlük kalori miktarının yüzde 20 kadarını sağlamalıdır.
Protein Tozu
Eğer daha fazla kas istiyorsanız proteinsiz olmayacağını söyleyelim. Yoğun günlük hayata sahip kişiler beslenmede sıkıntı çekebilirler. Bu sıkıntı nedeni ile günlük protein ihtiyacı karşılanmayabilir. Durum böyle olunca da sizin işinizi kolaylaştıracak protein tozu devreye girmektedir.
Yan Etkileri
Protein tozunun yararlı mı zararlı mı olduğunu soracaksınız. Bizim cevabımız kullanıma göre değişkenlik gösterebilir. Fazla protein tozu kullanımı zararlı olabilmektedir. En basit örneği ise böbrek taşına sebep olabilir. Ama korkmayın doğru kullanımda sağlık sorunu yaşamazsınız. Protein tozlarının amacı çabucak kana karışarak kas yıkımını önlemek ve kas hacmi kazanmanızı sağlamaktır. İçerdiği protein peptitleri sayesinde kan akışını hızlandırarak kaslara daha fazla besin taşınmasını sağlar.
Kullanımı
Eğer protein tozu kullanmaya karar verdiyseniz WHEY protein tozlarını tercih edin. Fiyatı biraz yüksek gelebilir fakat bunu fazla göz önünde bulundurmayın. Uzun süre sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Alırken 2.5/5 kg alın. Kullanım önerimiz ise günde 1-2 defa işinizi görecektir. Özellikle antrenman öncesi ve sonrası sizin için bir artı sağlayacaktır. Sağlıklı kullanmak için tozun kullanım önerisini dikkate alınız. Genellikle süt ve su ile karıştırınız yazar. Süt ile karıştırırsanız sütün içinde de protein bulunduğundan daha fazla protein almış olursunuz fakat süt yoğun olduğu için sindirimi zor olabilir. Su ile kullanırsanız en hızlı biçimde kanınıza karışacaktır.
Merak Edilenler
Protein tozu ne kadar kalori içerir?
Günlük 1-2 ölçek protein tozu kilo aldırmaz.
Protein tozu zararlı mı?
Günümüzde birçok sporcu yapmış olduğu sporu desteklemek ve vücudun spor esnasında ihtiyacı bulunan protein ihtiyacını karşılayabilmek için protein tozu kullanmaktadır.
Protein spor yapan insanlarda, spor yapmayan insanlara göre çok daha gereklidir. Bunu karşılayabilmek adına da sporcular protein tozu kullanırlar. Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan “protein tozu zararlı mı?” soruları ise birçok sporcunun kafasını karıştırmaktadır.
Protein tozu bilinen kaliteli markalar tercih edilerek kullanıldığında son derece doğal ürünlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken merdiven altı üretim ürünlerden kaçınılması gerektiğidir. Gerçi hoş bu durum yediğimiz içtiğimiz her türlü gıda da geçerli olan bir kuraldır.
Çeşitleri
Protein tozları da ikiye ayrılmaktadır. Sporcular için olanı ve diğeri şeklinde iki bakımdan incelenmelidir. Özellikle eczanelerde satılan protein tozları sporcular için yeterli olmamaktadır. Çünkü bir sporcunun kullanacağı protein tozunun içerisinde %70 protein oranın bulunması gerekmektedir.
Proteinleri aslına bakıldığında yediğimiz süt ve süt ürünlerinden de elde edebiliriz, fakat bu hayvansal ve bitkisel besinler ile birlikte vücuda çeşitli yağlarda girebilecektir. Bu durumun önlenebilmesi adına spor yapan ve sağlıklı beslenerek kilo ve yağlanmayı önlemek isteyen kişilerin direkt protein tozunu kullanmaları çok daha iyi bir çözüm olmaktadır.
Vajina Kilitlenmesi (Penis Captivus)
Op. Dr. Aytun AKTAN
Meraba ben 18 yasındayım adet olmama daha var ama bugun ara sıra kan geldi şimdi ise gelmiyor sizce nedendir... devamı
Vitaminler Cilt İçin İyidir
D Vitamini Seviyesi Ve Enfeksiyon Riski
Kıvanç Tatlıtuğun Kaslarının Sırrı
Yine De E Vitamini Alınmalı Mı?
A Dan Z Ye Kış Sebzeleri Ve Faydaları