Koenzim Q10: CoQ10
Koenzim Q10 (CoQ10) vücutta doğal olarak bulunan bir yapı maddesidir. Koenzim Q10 yediğimiz birçok gıda maddesinde de vardır. Antioksidan işlevi görür; hücreleri hasarlardan korur ve metabolizmada önemli bir rol oynar.
?
Kullanımı
Koenzim Q10 Kullanımı
Koenzim Q10 vücutta kilit bir rol oynar ve sağlıklı insanların çoğunluğunun vücudunda doğal olarak yeterli miktarda bulunur. Gıda desteği olarak fazladan Koenzim Q10 alınmasının faydalı olduğuna dair bir kanıt yoktur. İlerleyen yaş ve bazı sağlık sorunlarıyla vücutta koenzim Q10’in seviyesinin düşmesi birbiriyle ilişkilidir. Ama bu durumlarda bile, koenzim Q10 takviyesinin etkisi kesin değildir.
Ama yine de, koenzim Q10 birçok değişik sorunun tedavisinde kullanılır. Koenzim Q10 desteklerinin tansiyonu çok hafif aşağı çektiğine dair kanıt mevcuttur. Koenzim Q10 ayrıca, dünyanın bazı bölgelerinde kalp yetersizliklerini ve başka kalp sorunlarını tedavi etmek için kullanılır, ama bu konudaki kanıtlar çelişkilidir.
Ön çalışmalar Koenzim Q10’in Alzheimer hastalığını yavaşlatabildiğini ama hastalığın gelişimini durdurmadığını göstermiştir. Bu etkinin teyit edilmesi için daha fazla çalışma yapılmasına gereksinim vardır.
Koenzim Q10 üzerinde, migrenden kaynaklanan baş ağrıları, düşük sperm sayısı, kanser, HIV, kas dokusunun zayıflaması ve küçülmesiyle tanımlanan müsküler distrofi (kas distrofisi) hastalığı, dişeti çekilmesi ve daha başka durumların tedavisi için de çalışılır. Fakat araştırmalar onun faydalı olduğuna dair nihai bir sonuç bulamamıştır. Koenzim Q10 bazen enerji desteği olarak satılmasına karşın, ortalama bir insanda enerjiyi artırdığına dair bir kanıt yoktur.
?
Doz ve Kullanım Şekli
Koenzim Q10 Dozu
Koenzim Q10 için belirlenmiş ideal bir doz yoktur. Çalışmalarda yetişkinler için, 50 miligram ile bin 200 miligram arasında değişen dozlarda Koenzim Q10 kullanılmıştır. Bazen de bu dozlar bölünerek alımı gün içine yayılmıştır. Koenzim Q10 kullanırken ambalajı üzerindeki kullanma talimatını takip edin ya da doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerilerini alın. Unutmayın ki, değişik markalardaki takviyeler, değişik içerikte ve güçte olabilir.
?
Kaynakları
Koenzim Q10 Kaynakları
İyi koenzim Q10 kaynağı olan gıdalar arasında şunlar yer alır:
- Somon, uskumru, ton ve sardunya gibi soğuk su balıkları.
- Bitkisel yağlar.
- Etler.
?
Takviyeleri
Koenzim Q10 Takviyeleri
Koenzim Q10 destekleri kapsül, sıvı, jel kapsül ve tablet olarak satılır. Bazı koenzim Q10 destekleri, emilimi arttırmak için az miktarda yağ ve E vitaminiyle birleştirilir. Koenzim Q10 bazen, oral jel gibi başka biçimlerde de kullanılır. Diğer destekler gibi Koenzim Q10 da serin, kuru bir yerde muhafaza edilmeli; doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutulmalıdır.
?
Uyarıları
Koenzim Q10 Uyarıları
-
Yan Etkiler:Koenzim Q10''dan kaynaklanan ishal, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi yan etkiler hafif şiddette ve nadiren görülür.?
- Riskler: Kalp yetmezliği, böbrek ve karaciğer hastalığı ya da diyabeti olanlar koenzim Q10 desteklerini kullanmakta dikkatli ve tedbirli olmalıdır. Koenzim Q10 destekleri tansiyonu ve kan şekerini düşürebilir. 300 miligramdan fazla doz, karaciğer enzimlerinin seviyesini etkileyebilir.
- Etkileşimler: Tiroit ilaçları ve kan sulandırıcılar kullanan kişiler, Koenzim Q10 destekleri kullanmadan önce doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Güvenilirliğiyle ilgili kanıt yetersizliği olduğundan, koenzim Q10 destekleri çocuklarla hamile ve emzikli kadınlara önerilmez.
?
Melanomla Savaşmak İçin Gerekli Vitaminler
Prof. Dr. Mehmet Kamil GÖL
Merhaba Doktor bey, 4 sene önce Zatüre nedeniyle yüksek tansiyon hastası oldum kullandığım ilaç Codiva 12,5 gün1x dilatrent 12,5 sabah1xakşam1x ve o s... devamı
Yılan Zehri Yeni İlaçların Üretilmesine Işık Tutabilir
Azgn Teke Otu (Epimedium)
Karayılan Kökü
Kreatin
D Vitamini Eksikliği Meme Kanserini Kötüleştirir Mi?