Şu tuzağa düşmek kolaydır: Antrenmandan bir arkadaşınız size bir egzersiz önerisi verir, sonra siz de bunu tanıdığınız kişilere aktarırsınız. Çocuğunuzun antrenörü size bir tavsiye verir, aynı şeyi diğer ailelerden de kesinlikle duyarsınız. Böylelikle bunun doğru olması gerektiğini düşünürsünüz. Ama uzmanlar, kondisyon dünyasında yanlış kanıların ve yarı gerçeklerin kol gezdiğini, bazılarının sizinle ailenizi en iyi ve en güvenli antrenmanları yapmaktan alıkoyabileceğini söylüyorlar.
Bazı yanlış kanılar yalnızca zararsız yarı gerçeklerdir, ama birçoğu da zararlı olabilir. Antrenmanda gerginliğe ve bazen yaralanmaya bile yol açabilir.
Yanlış kanıların başlamasının bir nedeni, hepimizin egzersize biraz farklı şekilde tepki vermemizdir. Böylelikle bir kişi için doğru olan, diğeri için doğru olmayabilir.
Bu bağlamda bazen, size doğru gelen şeyleri, kendi “egzersiz doğrularınızı” bulmanız gerekir.
Uzmanlar, kondisyona dair sona ermesi gereken birtakım yanlış kanılar olduğunu ve bunun ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını söylüyorlar.
1. Yürüyüş bandında koşmak, dizlerinize asfaltta veya kaldırımda koşmaktan daha az stres yükler.
Koşmak güçlü bir antrenmandır, fakat dizleri etkileyebilir ve vücut ağırlığınızın eklemlerinizin üzerine binmesi strese neden olduğundan yürüyüş bandında mı yoksa asfaltta mı koştuğunuz fark etmez, sonuç aynı olur.
Dize olan yüklenmeyi azaltmanın en iyi yolu, antrenmanınızı çeşitlendirmektir.
Koşmayı, kondisyon bisikleti gibi başka kardiyo hareketleriyle birlikte yaparsanız, dize binen yükü azaltırsınız, hem böylece daha uzun süre de koşabilirsiniz.
2. Zayıflatma kemerleri, sizi göbek çevresi yağlanmasından kurtaracaktır.
Gece geç saatte yayınlanan reklamlarda duyduğunuz herşeye inanmayın! Uzmanlar, bir zayıflatma kemerinin “vücudunuzun orta kısmındaki kasları güçlendirmeye ve duruşunuzu düzeltmeye” yardım edebilirken, karın kaslarınızı “görebilmenin” vücut yağ oranınızla ilgili olduğunu söylüyorlar. Göbekte biriken yağları vermezseniz, karın kaslarını göremeyeceğinizi de ekliyorlar.
Peki, zayıflatma kemeri göbekteki yağları vermenize yardımcı olabilir mi? Uzmanlara göre, yanıt “hayır”.
Vücudunuzda yağını yakmak istediğiniz bölgeleri seçemezsiniz. Bu nedenle zayıflatma kemerleri bölgesel kilo kaybında başarılı olamaz.
Yağ yakmak için kardiyovasküler ve kas güçlendirme eğitimi içeren bir antrenman uygulamanız gerekir. Bu, vücudunuzun orta kısmı da dahil tüm vücudun yağ oranını azaltır.
3. Bir aerobik jimnastik antrenman bittikten saatler sonra bile metabolizmayı artırır.
Bu ifade aslında doğrudur, ama yakılan kalori düşündüğünüz kadar çok olmayabilir!
Metabolizmanızın aerobik antrenmanı bittikten sonra bile hafif bir oranla yakmaya devam ettiği yağ miktarı istatistiksel olarak önemli değildir. Aslında günde yalnızca fazladan 20 kalori yakmanızı sağlar. Kas güçlendirme eğitiminden sonra da metabolizma hızlanması biraz daha fazla olurken rakam halen düşüktür.
Yani, aslında pek kalori yakmış sayılmazsınız.
4. Yüzme, çok kilo verdiren bir spordur.
Yüzme akciğer kapasitesini artırmak, kaslara ahenk kazandırmak, hatta fazla gerilimi atmak için müthiş bir sporken uzmanlar, şaşırtıcı bir gerçek olarak bir günde saatlerce yüzmezseniz size çok fazla kilo kaybettiremeyeceğini söylüyorlar.
Suyun kaldırma kuvvetinin vücudu desteklemesi nedeniyle koşarken olduğu gibi kendi gücünüzle hareket ettiğiniz kadar çok çalışmazsınız.
Ayrıca sudan çıktığınız zaman kurt gibi aç hissetmeniz de oldukça bilinen bir durumdur.
Normalde yiyeceğinizden daha fazla yemenize neden olabilir, bu durum bir yeme programına bağlı kalmayı da zorlaştırabilir.
5. Yoga tüm sırt ağrılarına iyi gelebilir.
Yoganın sırt ağrısına iyi geldiği doğrudur, ama her türlü sırt ağrısı için eşit derecede iyi değildir.
Eğer sırt ağrınız kaslarla ilgiliyse, evet yoga esnetir ve pozisyonların bazıları ağrılara iyi gelebilir. Birçok insan için alt sırt ağrısını çözecek olan güçlü bir karın yapısına sahip olmayı sağlayabilir.
Ama sırt sorunlarınız diğer sorunlarla (disk kayması gibi) ilgiliyse, yoga pek yardım edemez. Üstelik doğrusu zedelenmeyi artırabilir ve daha fazla ağrıya neden olabilir.
Eğer sırt ağrınız varsa, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzun onayını alın.
6. Eğer terleyecek kadar antrenman yapmıyorsanız, yeteri kadar çok çalışmıyorsunuz demektir.
Terlemenin çaba göstergesi olması şart değildir. Terleme, vücudunuzun kendisini soğutma şeklidir.
Hiç terlemeden de önemli miktarda kalori yakmak mümkündür: Bir yürüyüşe çıkın veya biraz hafif ağırlık kaldırma antrenmanı yapın.
7. Antrenman yaparken iyi hissettiğiniz sürece muhtemelen aşırıya kaçmıyorsunuz demektir.
İnsanların bir egzersiz programına başladıklarında yapmaya eğilimli oldukları en büyük hatalardan biri, çok kısa sürede çok şey yapmalarıdır. Bunun nedeni, antrenman yaparken kendimizi iyi hissetmemizdir.
Üzerinden bir iki gün geçene kadar gerçekten de aşırıya kaçtığınızı hissetmezsiniz.
Ara verdikten sonra antrenmana geri döndüğünüzde ne kadar iyi hissettiğinizin önemi yok, daha önce yaptığınızın iki katını yapmayı asla denemeyin. O anda öyle hissetmiyor olsanız bile, zamanı gelince hissedeceksiniz ve bunu yapmak sizi oyunun dışında bırakabilir.
8. Makineler egzersiz yapmanın daha güvenli bir şeklidir, çünkü her defasında doğrusunu yapıyor olursunuz.
Uzmanlar, bir egzersiz makinesi otomatik olarak vücudunuzu doğru pozisyonda tutuyormuş ve bütün hareketleri doğru yapmanıza yardım ediyormuş gibi görünmesine rağmen, bunun sadece makinenin ağırlığınıza ve boyunuza uygun şekilde ayarlandığında doğru olduğunu söylüyorlar.
Uzmanlar, “Makineleri size göre ayarlayacak bir çalıştırıcınız veya eğitmeniniz yoksa, ağırlık veya makine içermeyen herhangi bir antrenman yapıyormuş gibi kullanmakla birçok hata yapabilirsiniz, bu yüzden yaralanma riskiniz oldukça yükselir” diyorlar.
9. Konu antrenman olunca, biraz fayda sağlayacaksanız hafif ağrı olması normaldir.
Uzmanlar, bütün konsiyon söylentileri içinde en fazla “ağrı yoksa kazanç da yoktur” lafının potansiyel zararı olduğunda hemfikirler.
Antrenmandan bir veya iki gün sonra bir dereceye kadar ağrınız olmasını beklemelisiniz, bu ağrı antrenman yaparken olan ağrıdan çok farklıdır.
Bir kondisyon hareketini yaparken hareket acıtmamalıdır ve eğer acıtıyorsa ya yanlış yapıyorsunuzdur ya da bir zedelenmeniz vardır.
Uzmanlar “ağrıyla çalışmayı” önermezler. Ağrıdığı zaman ağrı geçene kadar durup dinlenmeyi tavsiye ederler. Eğer ağrı geçmezse veya tekrar başlarsa veya antrenman yapmaya başladıktan sonra artarsa bir doktorla görüşün.
Menenjite Dair İlk 10 Yanlış Kanı ve Gerçekler
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sari leke hastaliginin tedavisi var mi? Ve buna dair bir gelişme var mi?... devamı
El Ve Bacaklarda Kramp
Sıcak Havada Bilinçsiz Spor Riskli
İç Organ Yağlanması
Formunuza Odaklanın, Şişmanlığa Değil
Doğal Egzersiz Yolları