Nedir
Kortizon İğneleri
Kortizon iğneleri, vücudun belirli bir kısmındaki ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iğnelerdir. Kortizon iğneleri, daha ziyade ayak bileği, dirsek, kalça, diz, omuz, omurga, el bileği gibi eklemlerle eldeki ve ayaktaki küçük eklemlere verilir. Eklem iğnelerine genellikle kortizon iğneleri denir, ancak enjekte edilen ilaç ya da ilaç bileşimleri değişebilir. Kortizon iğneleri, ekseri kortikosteroid ilaçlar ve lokal anestetikler içerir. Kortizon iğneleri çoğunlukla doktorun muayenehanesinde verilir. Kortizon iğnelerinden bekleyebileceğiniz sonuçlar, tedavinizin nedenine bağlıdır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Kortizon iğneleri birkaç hastalığın ya da sağlık sorununun tedavisinde kullanılabilir. Bunlar:
- Baker kisti
- Bursit
- Karpal tünel sendromu
- De Quervain tenovajenit
- Donmuş omuz
- Gut hastalığı
- Kalça (trokanterik) bursiti
- Juvenil romatoid artriti
- Lupus
- Morton nöroma
- Miyofasiyel ağrı sendromu
- Osteroartrit
- Plantar faysa iltihabı
- Yalancı gut (pseudogout)
- Psoriyatik artrit
- Reaktif artrit
- Romatoid artrit
- Rotator manşet (kuf) yaralanması
- Sarkoidos
- Tendonit
- Tenisçi dirseği
Riskler
Riskler
Kortizon iğnelerinde bazı komplikasyonların gelişme riski vardır. Bunlar:
- Yakındaki kemiğin ölümü (osteonekroz)
- Eklem enfeksiyonu
- Sinir hasarı
- Enjeksiyon yerinde deri incelmesi
- Eklemdeki enfeksiyonda ve ağrıda geçici alevlenme
- Tendon zayıflaması ya da kopması
- Yakındaki kemikte incelme (osteoporoz)
- İğne yerindeki deride beyazlaşma ya da renk açılması
Kortizon iğneleri sayısının sınırlandırılması
Tekrarlanan kortizon iğneleri kullanımı, eklemin içindeki kıkırdakta bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle doktorlar genellikle bir ekleme uygulanan kortizon iğnesi sayısını sınırlandıracaktır. Bu sınırlama ekleme ve tedavinin yerine göre değişir. Genelde osteoartrit veya diğer iltihapsız rahatsızlıkları olan kişilerde her eklem için uygulanacak kortizon iğnesi sayısı 4’le sınırlandırılabilir. Romatoid artrit olan kişilerde bu sayı her ay için 1 kortizon iğnesi biçiminde belirlenebilir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Kortizon iğneleri herhangi bir hazırlık gerektirmez. Ama eğer kortizona ya da diğer ilaçlara karşı alerjikseniz doktorunuza bildirin. Enjekte edilen ilaçlara alerjik reaksiyon gelişmesi de mümkündür.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Kortizon iğnesi yapılırken
Doktorunuz, ekleminize ulaşabilmek amacıyla kıyafetlerinizi çıkarmanızı isteyebilir. Bir hastane önlüğü giymeniz sağlanır. Daha sonra doktorunuzun en kolay iğneyi sokabileceği şekilde pozisyon alırsınız.
İğne yerinin çevresi temizlenir. Doktorunuz iğnenin gireceği bölgeyi uyuşturmak için anestetik bir sprey de uygulayabilir.
Daha sonra enjeksiyon yerine iğne sokulur. Eğer kortizon iğnesi ekleminize yapılıyorsa, doktorunuz iğneyi ekleminizin içine batırır. İğne sokulurken muhtemelen biraz basınç hissedersiniz. Eğer rahatsız hissederseniz doktorunuza söyleyin.
Daha sonra ilaç enjekte edilir. Hangi ilaçları alacağınız doktorunuza bağlıdır. Genellikle kortizon iğneleri zamanla ağrıyı ve iltihabı azaltmak için kortikosteroid ilacı ve ağrıyı hemen azaltmak için bir anestetik içerir.
Kortizon iğnesi yapıldıktan sonra
Kortizon iğneniz yapıldıktan sonra gününüze devam edebilirsiniz. İğne yerinde hafif bir ağrı ya da sertlik gelişebilir. Doktorunuz sizden aşağıdakileri isteyebilir:
- Enjeksiyon alanını bir veya iki gün koruyun. Örneğin kortizon iğnesi omzunuzdan yapılıyorsa ağır kaldırmaktan kaçının. Kortizon iğnesi dizinizden yapılıyorsa çok fazla ayakta durmayın ve dinlenin.
- Ağrıyı azaltmak için ihtiyaç oldukça iğne yerine buz uygulayın.
- 48 saatten uzun süren artan ağrı, kızarıklık, şişme gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını takip edin.
Sonuçlar
Sonuçlar
Kortizonlu iğnelerin sonuçları genellikle tedavinin nedenine bağlı olur. Kortizon iğneleri genellikle ağrıda ve iltihapta, iğnenin yapılmasının ardından 48 saate kadar süren geçici alevlenmeye neden olabilir. Bunun ardından iğne yerindeki ağrıda ve iltihapta azalma görülür.
Uzm. Dr. Melis ŞENLİK
Merhaba Melis Hanım, ben 13 yaşından beri alopesi areata hastasıym. şuan 23 yaşındayım, bu hastalığın kesin bir çözümü yokmu, iğneyle açılan bölgeyi k... devamı
Kronik Ağrıda Alternatif Tedaviler
Kronik Ağrıları Denetleyen Yeni Bir Gen Bulundu
Ağrı Tedavisi
Kronik Sırt Ağrılarını Azaltmada Yoganın Etkisi
Ağrı Kontrolünde Psikolojik Tedavi