Nedir

Nedir?

Lakunar felç, diğer adıyla lakunar enfarktüs, beynin derin yapılarına kan sağlayan nüfuz eden arterlerden birisinin kapanmasından kaynaklanan felç tipidir. Lakunar felç belirtileri olan ama tanısal görüntülemeden henüz geçmemiş hastalar, lakunar felç sendromundan mustarip olarak tarif edilebilir.

Belirtiler

Belirtiler

5 klasik lakunar sendromunun her birinin görece ayrı bir belirti kompleksi vardır. Belirtişer aniden, ilerlemeci olarak veya dalgalanır şekilde (yani kapsüler uyarı sendromu) gerçekleşebilirler. Ara sıra kortikal enfarktüsleri ve intrakraniyal hemorajlar, lakunar enfarktüsleri taklit edebilirler ama gerçek kortikal enfarktüs belirtileri (örneğin afazi, ihmal ve görme alanı kusurları) asla yoktur.

Sessiz lakunar enfarktüs

Sessiz lakunar enfarktüs genellikle tanınabilir hiçbir dış belirti göstermeyen sessiz felcin bir türüdür; sessiz terimi bu yüzdendir. SLE’den mustarip bireyler sık sık bir felç geçirdiklerinin farkında değillerdir. Bu tür felç, çoğunlukla çevreleyen beyin dokusunda MR ve bilgisayarlı aksiyal tomogrofi (BAT taraması) gibi nöro-görüntüleme teknikleriyle görünür şekilde tespit edilen lezyonlara neden olur. Sessiz lakunar enfarktüsler dahil sessiz felçlerin eskiden düşünüldüğünden çok daha yaygındır; tahminen Amerika’da görülme sıklığı oranı yılda on bir milyondur ve bu sessiz felçlerin yaklaşık %10’u sessiz lakunar enfarktüslerdir. Klasik felç belirtilerinin hemen olmamasından dolayı ‘sessiz’ olarak adlandırılırsa da SLE’ler çevreleyen beyin dokularına zarar verebilir (lezyonlar) ve kişinin duygu durumu, kişiliği ve bilişsel işleyişinin çeşitli unsurlarını etkileyebilirler. SLE veya herhangi bir sessiz felç türü kişinin ileride önemli felç geçirme riskini yükseltir.

Tedavi

Tedavi

Genelde doku plazminojen aktivatörü, hastada kontraindikasyonlar yoksa (örneğin yakın tarihli büyük bir ameliyat veya beyin metastazıyla kanser gibi kanamaya yatkınlık) felcin başlamasından sonraki üç saat içinde uygulanabilir. Yüksek dozda aspirin 48 saat içinde verilebilir. Nüksetmenin uzun vadede önlenmesi için sağlık rejimleri genelde hipertansiyon, diyabetes mellitus ve sigara içiciliği gibi lakunar enfarktüslerin altta yatan risk faktörlerini düzeltmeye yöneliktir. Heparin ve varfarin gibi kan sulandırıcıların beş yıllık hayatta kalmayla ilgili olarak aspirinden üstün hiçbir faydası görülmemiştir.

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı