Birçok margarin, artık sağlıksız trans yağlar içermiyor. Şimdi bazıları bitki sterolleri ve omega-3 yağları gibi içerikleri yüzünden kalbiniz için iyi olduğunu iddia ediyor.
Çoğu margarin, soya ve kanola yağı gibi bir veya daha fazla bitkisel yağ türü ile yapılır. Bu kalbe faydalı çoklu doymamış yağlar LDL (kötü) kolesterolü düşürür, ama yağlar tans yağları oluşturan süreçte kısmen hidrojenize edilirse bu faydayı kaybeder. Margarinler de su (diyet margarinlerde daha fazla su, daha az yağ vardır), tuz ve mono- veya digliserit (emülgatörler), laktik asit (koruyucu) ve renklendiriciler (çoğunlukla beta karoten) gibi maddeler içerir. Bütün margarinlere A ve D vitamini, bazılarına E ve B vitaminleri eklenmiştir. Çok azı kesilmiş süt gibi ayran veya diğer süt maddelerini içerir.
Hangi margarini seçerseniz seçin ölçülü kullanın, çünkü kalorisi çok hızlı yükselebilir. Normal margarinlerin tereyağı gibi kalorisi yüksektir. (bir yemek kaşığında 100 kalori)
Margarinin Faydaları
- Bitkisel sıvı yağdan yapılanları tercih edin. Genelde margarin daha katı oldukça daha fazla trans yağ içerir. Diyet olanlarında normal margarindekinin yarısı kadar yağ ve kalori vardır.
- Eğer bir ürün içinde "hiç trans yağ" olmadığını söylüyorsa içeriğinde kısmen de olsa hidrojenize edilmiş yağ olup olmadığını kontrol edin. Üreticiler ürünlerini eğer porsiyon başı 0.5 gramdan daha az trans yağ içeriyorsa "trans yağsız" olarak adlandırabiliyorlar.
- Sterol veya stanollü margarinler kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur. Çam ağaçlarından veya soya fasulyesinden türetilen bu bitki kimyasalları vücutta besin kaynaklı kolesterolün emilimini engeller.
- Omega-3 yağ içeren margarinler kalp sağlığı için yeteri kadar faydalı olmayabilir. Bazılarında az miktarda balık yağı vardır. Diğerlerinin kendine özgü sağlık faydaları olan omega-3 bitki kaynakları (keten tohumu veya kanola yağı gibi) içerir ama balıktan alınanın yerini tutmaz.
Unutmayın: Arada sırada ekmeğinize yağ sürüyorsanız tereyağı bile olsa hangi yağı seçtiğiniz çok önemli olmaz. Her şeyin ötesinde birçok margarin tereyağı tadı vermesine rağmen gerçek tereyağının yerini tutmaz ve arada sırada ekmeğinize sürdüğünüz tereyağı da size pek zarar vermez.
Sahurda Çayın Dozunu İyi Ayarlayın
Prebiyotikler Ve Probiyotikler
Nitritlerden Sakınmanız Gerekir Mi?
Sağlıklı Yaşamın Temelleri
12 Diyet Hatası Ve Onlardan Kaçınmanın Yolları