Üçüncü en önemli risk, kişinin ailesinde meme kanseri olmasıdır. Bir kadının ailesinde, özellikle de birinci derecedeki yakınlarında meme kanseri varsa, o kadın diğer kadınlara göre daha yüksek risk grubundadır.
 
Gen mutasyon testleri
 
Ailede meme kanseri vakası arttıkça, kadındaki meme kanseri riski de büyür. Örneğin kız kardeşinde, annesinde, teyzesinde, teyze kızlarında, dayı kızlarında, yani anne tarafındaki yakınlarında meme kanseri olan kadınlar, yüksek risk altındadır.
 
Ancak günümüzde, baba tarafındaki yakınlarında meme kanseri olanlarda da, artık meme kanseri riskinin artışından söz edilmektedir.

Video: Meme Kanseri
 
Böyle bir aile ağacına sahip olan kadınlarda, bunu ortaya çıkarabilecek bir takım testler günümüzde mevcuttur. Bunlardan en sık kullanılanları BRCA1 ve BRCA2 denilen gen mutasyon testleridir.
 
Riski arttıran diğer etkenler
 
Böyle bir mutasyon saptanan kadınlarda meme kanseri olma riski, yaşam boyunca yüzde 70’lere çıkmaktadır. Ama bu durum, bu kadınlarda mutlaka meme kanseri olacağı anlamına da gelmez.
 
Bunun dışında erken adet görmek, geç menopoza girmek, sigara kullanmak, alkol kullanmak, özellikle de menopoz dönemindeki kadınlarda şişmanlık, meme kanseri olma riskini arttıran faktörlerdir.
 
Ayrıca uzun süreler boyunca hormonal ilaçlar kullanmak da meme kanserinin ortaya çıkmasında, riskin artmasında rol oynayan faktörler arasında yer alır.
 
Bunların dışında, başka nedenlerle meme biyopsisi yapılan ve bu biyopside çıkan patoloji sonucuna göre, ileride meme kanseri olma riskini arttıran patolojik değişiklikler saptanan kadınlar da risk altındadır. 

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı