Menenjit beyin zarının iltihaplanmasına verilen addır. Bu zarları çevreleyen sıvı enfekte olduğunda ortaya çıkabilir. Menenjitin en sık görülen nedenleri virüs ve bakteri enfeksiyonlarıdır. Diğer nedenleri arasında ise kanser, kimyasal iritasyon, mantarlar, ilaç alerjileri bulunur. Bazı virüs ve bakteri enfeksiyonları bulaşıcıdır. Öksürme, hapşırma veya yakın temas sonucunda kişiden kişiye geçebilirler.

Viral ve bakteriyel menenjit belirtileri başta benzer olabilir. Ancak bakteriyel menenjit belirtileri genellikle daha şiddetli görülür. Belirtiler ayrıca hastanın yaşına göre de değişebilir.

Çocuklarda viral menenjit iştah kaybına, asabiyete, uykulu olmaya, uyuşukluğa ve yüksek ateşe neden olabilir. Yetişkinlerdeki belirtileri ise baş ağrısı, yüksek ateş, boyun tutulması, nöbet geçirmek, parlak ışığa hassasiyet, uykulu olmak, uyuşukluk, mide bulantısı, kusma ve iştah kaybıdır.

Bakteriyel menenjit belirtileri bir anda ortaya çıkar. Bunların arasında zihinsel durumun değişmesi, mide bulantısı, kusma, ışığa hassasiyet, asabiyet, baş ağrısı, yüksek ateş, titreme, boyun tutulması, ciltte ezilmeye benzeyen morluklar, uykulu olma ve uyuşukluk mevcuttur. Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa acilen bir sağlık uzmanına görünmelisiniz. Bakteriyel ve viral menenjit ölümcül olabilir. Nasıl hissettiğinize bakarak hastalığın hangi türüne sahip olup olmadığınıza karar veremezsiniz. Doktorunuz teşhis için özel testler yapmalıdır.

Mantarın yol açtığı menenjit belirtileri de enfeksiyonun diğer türlerine benzer. Bunların arasında mide bulantısı, kusma, ışığa hassasiyet, yüksek ateş, baş ağrısı, kafa karışıklığı mevcuttur. 

Bakteriyel menenjitin ileri evredeki işaretlerinden biri menejit döküntüsüdür. Bu silik döküntü Neisseria meningitidis bakterisinin kan akışınızda olduğuna işaret eder. Enfeksiyona yol açan bakteri kanda çoğalır ve kılcal damarların etrafındaki hücreleri hedefler. Bu hücrelere verdiği zarar kılcal damarlarda hasara yol açar ve az miktarda kan sızıntıları olur. Bu da ciltte solgun pembe, kırmızı veya mor bir döküntüye neden olabilir. Noktalar küçük iğne batmalarını andırabilir ve herhangi bir morlukla karıştırılabilir.

Enfeksiyon kötüleştikçe ve yayıldıkça döküntü daha belirgin olacaktır. Noktaların boyutları büyür ve daha koyu bir ton alırlar. 

Cilt tonu koyu olan kişiler menenjit döküntüsünü görmekte zorlanabilirler. Avuç içi ve ağzın içi gibi tenin daha açık renkli olduğu bölgelerde döküntüyü görmek daha kolay olacaktır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı