- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Tedavi
Nedir
Merkezi ağrı sendromu, merkezi sinir sisteminin kötü işlemesine bağlı olarak ortaya çıkan nörolojik bir sağlık durumudur. Bu sağlık sorunu, ağrı sisteminin hassaslaşmasına yol açar. Ağrının boyutu ve etkilenen alanlar sakatlanmanın nedenine bağlıdır. Bu nedenler arasında travma, tümörler, inme, MS, Parkinson hastalığı ve epilepsi yer alabilir. Ağrı vücudun sadece bir bölümünü etkileyebileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Belirtileri
Ağrı genellikle süreklidir. Ağrının yoğunluğu orta şiddetli veya ciddi boyutlarda olabilir ve ağrı genellikle dokunma, hareket, duygu ve genellikle soğu hava olmak üzere ısı değişikliği ile birlikte daha da kötüleşir. Yanıcı ağrı en yaygın histir; fakat hastalar aynı zamanda karıncalanma hissi, basınç, yırtılma ve aşırı ciddi ağrı patlaması da rapor etmiştir. Hastalarda ağrıların bulunduğu bölgelerde dokunmaya karşı duyu azalması oluşabilir. Yanma hissi ve temas kaybı genellikle ayaklar ve eller gibi vücudun uzak bölgelerinde en ciddi boyutlarda hissedilir.
Tedavi
Tedavi farmakolojik müdahaleleri (amitriptilin, meksiletin, lamotrigin) ve ardından nöromodülasyonu (kortikal uyarma, midazolam ve klonidin gibi intratekal ilaçları içerir. Opioidler nadiren merkezi ağrı sendromu tedavisinde etkilidir ve aşırı seçici vakalar için ayrılmalıdır. Zikonotid bazen etkili olabilir; fakat hastalar tedavi için deneyimli bir doktor bulmalıdır.
Diz ağrısında egzersiz tedavisi etkilidir
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Amuziya Nedir?
Guillain-Barre Sendromu
Hipertoni
Williams Sendromu
Konsantre Olmanıza Yarayan Beyin Gıdaları