- İçindekiler
- Nedir
- Öncü Belirtiler
- Atak Sırasında
Nedir
Astım atağı nedir?
Astım atağı, solunum yollarındaki kasların kasılması nedeniyle astım belirtilerinin aniden kötüleşmesidir. Astım atağı sırasında solunum yolları şişer, kızarır ve hasta daha yoğun balgam çıkarır. Bütün bu faktörlerin– bronkospazm, kızarıklık ve balgam– astım atağını tetiklemesinin ardından, zor nefes alma, hırıltı, öksürük, sık nefes alma ve normal günlük faaliyetleri yapmada zorlanma gibi atak belirtileri baş gösterir. Astım atağının diğer belirtileri ise şunlardır:
- Nefes alıp verirken şiddetli hırıltı
- Geçmeyen öksürük
- Göğüs sıkışması ve ağrısı
- Ense ve göğüs kaslarının gerilmesi
- Konuşmakta zorluk çekme
- Endişe ve panik hissi
- Tende solgunluk ve terleme
- Morarmış dudak ve tırnaklar
- İlaçlara rağmen belirtilerin daha kötüye gitmesi
Bazı astım hastaları uzun bir süre astım atağı geçirmeyebilir; ancak astımı tetikleyen maddelerle temastan veya egzersizden dolayı, astım belirtileri ara sıra kötüleşebilir.
Hafif astım atakları daha sık görülür. Böylesi durumlarda, solunum yolları tedaviden birkaç dakika ya da birkaç saat sonra genellikle açılır. Şiddetli astım atağı ise daha az görülür, fakat daha uzun sürer ve hemen tıbbi yardım gerekir. Hafif astım ataklarının bile hemen fark edilip tedavi edilmesi, daha şiddetli bir atağı engellemek ve astımı kontrol altına almak açısından son derece önemlidir.
Astım atağı tedavi edilmezse ne olur?
Astımınız varsa, tedavisiz ve ilaçsız nefes almanız daha da zorlaşacak ve hırıltınız artacaktır. Astım atağı esnasında pik akımölçeri kullandığınızda, ölçtüğünüz değerin normal değerden az olduğunu görürsünüz.
Astım atağı sırasında akciğerleriniz sıkışmaya devam edeceğinden, pik akımölçeri hiç kullanamayabilirsiniz. Çünkü akciğerleriniz o kadar çok sıkışır ki, hırıltı yapacak kadar dahi hava dolaşımı gerçekleşmez. Buna ‘sessiz akciğer’ de denir ve çok tehlikeli bir durumdur. Hemen acil servise gönderilmeniz gerekir. Fakat bazen astım atağı sırasında hırıltılı soluma iyiye işaret olarak görülür ve acil müdahale gerekmediği gibi bir yanılgıya neden olur.
Astım atağında gerekli tedavi uygulanmazsa, sonunda konuşamazsınız, dudaklarınız morarmaya başlar. Bu renk değişimine siyanoz denir ve kanınızda çok az oksijen olduğu anlamına gelir. Hemen yoğun bakımda tedaviye alınmazsanız bilincinizi ve ardından hayatınızı kaybedebilirsiniz.
Öncü Belirtiler
Astım atağının öncü belirtilerini nasıl tanırsınız?
Öncü belirtiler, astım atağından önce veya atak başlangıcında yaşanan değişikliklerdir. Bu değişiklikler, bilinen astım belirtilerinden daha önce başlar ve durumunuzun kötüleştiğinin ilk habercisidir. Astım atağının belirtileri, genellikle günlük aktivitelerinizi durduracak kadar kuvvetli değildir. Ancak bu belirtileri dikkate alarak, atağa engel olabilir veya daha da kötüye gitmesini engelleyebilirsiniz.
Astım atağının erken uyarı sinyalleri
- Özellikle akşamları sık öksürmek
- Nefes değerlerinde azalma
- Nefes darlığı, spor yaparken yorgunluk veya bitkinlik
- Spor yaptıktan sonra hırıltı veya öksürük
- Yorgunluk hissi, her şeye üzülmek veya kötü ruh hali
- Akciğer fonksiyonlarının ölçülen değerlerinde azalma veya değişim
- Soğuk algınlığı belirtileri veya alerjiler (hapşırık, burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve baş ağrısı)
- Geceleyin uykusuzluk
Astım atağının şiddeti aniden artabilir. Bundan dolayı astım belirtilerini fark ettiğiniz zaman hemen tedaviye yönelmeniz önemlidir.
Atak Sırasında
Astım atağı geldiğinde ne yapmamız gerekir?
Astım korunma planındaki prosedürleri takip ettiğiniz halde belirtilerde bir iyileşme görülmezse, hemen doktorunuza başvurun. Çünkü acil tıbbi müdahale gereklidir.
Astım Atağının Belirtileri
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Astıma Neden Olan Genler Bulundu
Çocuklarda Ve Bebeklerde Astım
Astım Genetik Faktörlere Bağlı Olabilir
Hışıltılı Öksürüğe Dikkat
Astım