Genetik faktörler ise bireyin vücudundaki kas ve yağ kitlesini etkilediği için, metabolik hızını da dolaylı olarak etkiler. Tek başına belirleyici unsur olmamakla birlikte, genetik yapısında kas kitlesi yüksek olan, uzun boylu ve ince yapılı, vücut yüzeyleri farklı olan bireylerde metabolik hız da farklı bir düzeyde olacaktır.
Erkek ve kadında metabolik hız farkı
Erkeklerde metabolik hız, kadınlara göre her zaman daha fazladır. Bunun nedeni, erkeklerin vücutlarında bulunan kas kitlesidir. Bu kas kitlesi, metabolik hızlarının kadınlardan çok daha yüksek olmasını sağlar. Aynı yapıya sahip ve aynı cinsiyette olan kişilerde de metabolik hız farklı olabilir. Bunun nedeni çevresel faktörler, beslenme, günlük aktivite, egzersiz kapasitesi ve günlük su tüketimi ya da hormonal denge durumudur.Yaş da metabolik hızı etkileyen faktörlerden biridir. Bebeklik döneminde metabolik hız yüksektir. Çünkü büyüme hormonları ya da büyüme gelişme için harcanan enerji fazladır. Ancak bu hız yaş ilerledikçe azalır. Yaşlılarla bebekler arasındaki değerlendirmelere bakıldığında, bebeklerdeki metabolizma hızının yaşlılara göre iki kat daha hızlı olabildiği görülmektedir. Yaş ilerledikçe hareket yeteneği, egzersiz kapasitesi ve kas kitlesi değiştiği için metabolik hız da bu değişimlerden etkilenebilir.
Erkeklerde metabolizma hızı ne zaman yavaşlar?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar hocam, SMILE laser ve LASIK in birbirine göre avantaj dezavantajları nelerdir? Ben 2.0 miyop um hangisi bana uygundur?... devamı
Metabolizma Hızını Arttıran Etkenler Nelerdir?
Metabolizmayı Yavaşlatan Hastalıklar Hangileridir?
Metabolizma Neden Yavaşlar?
Metabolizma Nedir?
Metabolizma Hızı Kilo Alımını Etkiler Mi?