- İçindekiler
- Beslenme
- Öneriler
- Planlar
- Talimatlar
Beslenme
Mide Fıtığı Beslenmesi
Mide fıtığı, diyafram ağzında zayıf kas dokuları olmasının sonucudur. Diyafram, yemek borusunun mideye bağlandığı yerde bulunur. Kas dokularının zayıflığı ya kalıtımsaldır ya da zamanla kilo alma, ağır kaldırma, hamilelik gibi nedenlere bağlı oluşabilir. Burada önemli olan, bütün bu faaliyetlerin karın bölgesini zorlamasıdır. Doktorlar, sizden (varsa) belirtileri öğrendikten sonra veya tanısal testler ve endoskopi yaptırarak mide fıtığı teşhisi koyar.
Mide fıtığı, kadınlar ve erkeklerde genellikle orta yaşlarda ve çocuklarda meydana gelebilir. Obezite sorunu olan kişiler bu fıtık türüne daha yatkındır ama risk kişi yaşlandıkça da artar.
Öneriler
Beslenme Önerileri
Mide ekşimesi, mide fıtığının en önemli nedeni olduğu için, mideyi ekşiten yiyecek ve içeceklerden kaçının. Yani, kahveden uzak durup daha az kafein içeren çikolatalara geçmelisiniz. Reflü üreten meyvelerden de sakınmalısınız. Bir araştırmaya göre, avokado ve muz, mide fıtığı hastaları için güvenli. Papaya, ananas gibi popüler meyveler, kızılcık, yaban mersini ve ahududu gibi çilek benzeri meyveler mide fıtığı beslenmesinin parçası olmalı. Turunçgillerden kesinlikle uzak durun; limon, domates, portakal ve greyfurt gibi meyveler asitlidir. Doktorlar size hiç domates tüketmemenizi söyleyebilir.
Sebzelere gelince, patates, pirinç, yer elması, soğan ve sarımsağı fazla yemekten kaçının. Uygun miktarlarda tüketilirlerse bir zararları dokunmaz. Mide fıtığı beslenmesinde brokoli, havuç, fasulye ve bezelye önerilir. Yulaf ezmeli gevrek, ekmek, pirinç ve armut suyu, huş ağacı suyu ve kayısı suyu gibi içecekler tüketin, bunlar mide ekşimesine neden olmadığı için size iyi gelecektir.
Etler, katkı maddeleri ve asit içerikleri yüzünden mide fıtığı beslenmesinde yer alamaz. Asitli süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır çünkü çok lezzetli olsalar da mide sorunlarınızı artırabilir. Ne var ki, çok düşük asit içeriği olan yağsız et ve balık eti gibi bazı yağsız etler, doktorunuzun tavsiyesiyle tüketilebilir. Sağlığı korumak için karabiber, hardal, kırmızıbiber gibi acı, baharatlı besinlerden ve tereyağı, salam ve kıymalı börek gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Karbonatlı ve gazlı içecekler, mide fıtığıyla mücadelenizde size yarar sağlamaz. Mide fıtığı beslenmenizde, düşük yağ içeren pirinç ve buğday ürünleri, belli peynir ve süt ürünleriyle tatlı yiyecekleri dahil etmeniz, vücut sisteminizde asit içeriğini azaltır. Kahvaltıda ballı süt ve meyveler, öğlen yemeğinde sebze ve meyveler, akşam yemeğinde bürüksel lahanası, yayık ayranı ve sebze suları iyi fikir. Çekirdek ve fındık çeşitlerini beslenmeye dahil edin ama beyaz ekmek, kek, aşırı pişmiş sebze ve dondurmadan uzak durun.
Planlar
Beslenme Planları
GÖRH beslenme planı, reflü diyetleri, alkalin beslenmeleri gibi mide fıtığı beslenme planları, mide fıtığı hastaları için iyidir. Çok fazla belirti taşıyan insanlara hafif bir beslenme menüsü önerilir. Bu mide fıtığı beslenme planlarını tek tek ele alalım.
GÖRH Beslenme Planı
Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) beslenmesi, yemekten sonra kusma, mide ekşimesi ve göğüs ağrısı çeken kişilere önerilir. GÖRH beslenme planına göre, katı yağlı, sıvı yağlı, baharatlı, asitli, kızartılmış ve kremli yiyecek çeşitlerinden uzak durmalısınız. Mide fıtığı hastaları, fazla işlenmiş yiyeceklerden de kaçınmalıdır. Kavrulmuş tahıl, ızgara tavuk, salatalık, havuç, esmer şeker GÖRH beslenme planında önerilen besinlerdendir.
Reflü Beslenmesi
Reflü beslenmesi, mide fıtığı hastalarına güvenli ve tehlikeli olan besinler hakkında bilgi verir. Bu beslenmeye göre, kişi etli mezeler, baharatlı yiyecekler, alkollü içecekler, şarap, soda, bira tüketmemelidir. Düşük yağlı peynir, esmer pirinç, bezelye ve muz zararsızca tüketilebilir.
Alkalin Beslenmesi
Tipik bir alkalin diyeti büyük ölçüde (%80 civarı) alkalin besinlerden, sadece %20 oranında da asitli besin maddelerinden oluşur. Alkalin diyeti, antioksidanlar ve toksik maddelerle savaşabilen elementlerin bir karışımıdır. Arpa, brezilya cevizi, havuç, kereviz ve kuşkonmaz alkalin sebzeler, papaya, şeftali ve mango da alkalin meyvelerdir, bunlar sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Alkalin diyetinin etkililiği kişiden kişiye değişir.
Talimatlar
Doğru Beslenme ve Genel Talimatlar
Mide fıtığı için ideal ve en iyi beslenme, yeterince vitamin ve kısıtlı yağlı yiyecek alımıdır. Yağlı yiyecekler, asidin yemek borunuzda kalma süresini uzatır. Mide fıtığı sorununu çözmek için nelerin, nasıl ve ne zaman yenmesi gerektiği bilinmelidir. Çok büyük öğünler yemekten kaçının, bunlar vücudun hızlı asit üretmesine neden olur. Birçok doktora göre, iki üç büyük öğün yerine beş altı küçük öğün yemelisiniz. Yatmadan hemen önce yemek yememek, alkolle sigara alışkanlığını bırakmak, asit gidericiler kullanmak, mide fıtığının üstesinden gelmenizde yardımcı olur. Besinlerinizi iyi çiğneyin ve çok hızlı, aceleyle yemek yemeyin. Yatmadan hemen önce abur cubur yemekten sakının çünkü bu, asit oluşumuna yol açar.
Bu makaledeki mide fıtığı beslenme önerileri, normal ve mutlu bir yaşam sürmenize yardım edecek. Sabırlı olun çünkü vücudun yeni belirlenmiş programa uyum sağlaması zaman alır.
Mide Fıtığı: Evde Tedavi
Op. Dr. Gökçe MIK
hocam annem 14 gün önce düştü ayakta çatlak var diye doktor alçıya aldı siz iyileşmesi için ne önersiniz nasıl beslenmesi ve ne yapması gerek... devamı
Çocuklarda Kasık Fıtığı: Evde Tedavi
Evde Fıtık Korsesi Nasıl Yapılır
Karın Fıtığı Ameliyatlarında Neler Olur
Karın Fıtığına Karşı Yapılabilecekler
Ameliyatla Geçmeyen Bel Ağrıları?