Ağrı, Her Zaman Tedavi Edilemese De Azaltılabilir

Şeker hastalığı, nöropatik ağrının (sinir ağrısının) en yaygın nedenidir. Şeker hastalarının yüzde 60’ı bu ağrıdan şikayetçidir. Ancak kanser, enfeksiyonlar ve yaralanmalar da hastalığın diğer sebepleri arasındadır.

Nöropatinin tanımlanmış 100 nedeninden herhangi birinin en ağır yan etkilerinden biri kronik ağrıdır. Kronik ağrı baş gösterdiğinde, doktorlar tedavi önermeden önce ağrının ana kaynağını bulmaya çalışır.

Ağrının gerçekten nöropatik ağrı olup olmadığından emin olmak önceliklidir. Çevresel nöropati, kol ve bacaklar ile el ve ayaklardaki ağrıdır. Bazen bu bölgelerdeki ağrılar sinir ağrısı olmayabilir. Örneğin, miyelopatik diye tanımlanan ve omurilikteki bir sıkışmaya bağlı ağrılar kategorisine girerler.

Ameliyat seçeneği bu tür sıkışmalara çözüm olsa da, nöropatik ağrıya ender olarak yardımcı olmuştur. Ağrının ameliyata cevap vermediği bir durumda, cerrahi yönteme başvurmanın da bir anlamı yoktur.

Başka Yöntemler Denenebilir Mi?

Son zamanlarda, hastalar dışında bazı doktorlar da ağrıyı dindirmek için alternatif yöntemleri keşfetmeye çalışıyor. Uzmanlar, “Elektrik sinir uyarım cihazları (TENS stimülatör) ve akupunktur ile başarıyla tedavi olmuş hastalarımız var. Bazı kişiler tamamlayıcı tedaviler ile çok daha iyi sonuçlar alıyor,” diyor ve ekliyorlar “Hasta, akupunktur gibi bir tedaviyle diz ağrısını çözmüşse, bu tedavi türünün nöropatik ağrıyı da dindireceği daha yüksek bir olasılıktır.”

Alfa lipoik asit gibi bazı takviyeler hakkında araştırmalar devam ediyor.  Ama yine de bu vitaminleri kullanırken dikkatli olmak gerekir. Güvenilir bir kaynak tarafından önerilse de, önerilerde ekstra bir bilgi olup olmadığına, belli bir dozun önerilip önerilmediğine, diğer ilaçlarla etkileşimiyle ilgili bir not olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Nöropatik ağrıdan şikayetçi olanların çoğunluğunun yaşlılar olduğu ve dolayısıyla halihazırda reçeteli başka ilaçlar kullandıkları düşünülürse, bu tür bilgilerin ne kadar önemli olduğu anlaşılır.

Hayat Tarzı Değişikliği Önemlidir

Nöropati türü, (varolan veya oluşma aşamasındaki şeker hastalığının yol açtığı) diyabetik nöropatiyse, kan şekeri düzeyini dengelemek, ciddi ağrı ve hasarı azaltır, hatta bazen oluşmasını bile önler. Bu yüzden, uzmanların nöropatik ağrı ile mücadele etmede önerdikleri ilk adımlardan biri, beslenme alşıkanlıklarında değişiklik yapmaktır. İyi kan şekeri değerleri, sinirleri korur ve tahribatı önler.

Yaşam tarzı ile ilgili önerilen diğer değişiklikler:

  • Sigarayı bırakın- Sigara, damarları tıkayarak belirtilerinizin daha kötüleşmesine neden olur.
  • Alkol tüketimini azaltın veya tamamen kesin- Alkol, önce nöropatik ağrının başlamasını tetikler; daha sonra da ağrıyı azdırır.
  • Egzersiz yapın- Egzersiz, krampları azaltır ve kasların güçlenmesine yardımcı olur. Felçli kol ve bacaklarda kas erimesini engeller. Kendi ilgi alanınıza giren bir spor türü tercih edin. Kapalı havuzda yüzmeyi deneyebilirsiniz, suda yapılan sporlar, kişiyi daha az yorar.
  • Rahatlama teknikleri- “Stresin hiçbir şeye yararı yoktur; dolayısıyla stresle mücadele önemlidir,” diyor uzmanlar. Rahatlama seçenekleriniz: Meditasyon, yoga, tai-chi, biyolojik geribildirim ve derin nefes teknikleridir.
  • Yeni arkadaşlar edinin- Çoğu kimse, ağrının kendilerini güçten düşürmesine izin verir. Bu da kişinin kendini toplumdan izole ettiği bir kısır döngüyü başlatır. İster briç klubüne üye olun, ister sinema veya yemek gibi ev dışında bir faaliyete katılmak için çaba gösterin; seçtiğiniz yol ne olursa olsun insanlarla mutlaka iletişimde olun.
  • İnancınıza sıkı sıkıya sarılın- İnanç kişiyi rahatlatır. Bunun dışında birçok kimse ait olduğu çevrelerden büyük destek görür.

Nöropatik ağrı ile mücadele etmek için fazlasıyla seçenek olduğu aşikar. Birkaç farklı tedavi birleştirilerek -aynı anda ilaç almak, beslenme düzenini değiştirmek ve çevrenizdekilerden destek görmek gibi- en iyi sonuca varılabilir.

Çevresel nöropati konusunda bir uzman bulun. Doktorunuz kim olursa olsun, ağrınızı azaltmak için seçenekler sunma konusunda istekli biri olmasına özen gösterin. Bunu sağlayamıyorsa, başka bir doktora görünmekten çekinmeyin.

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT

Ay ak baş parmaklarımda noropatik yaralar var iyi olmuyo, hissetmediğim icin cok sıkıntı veriyo kamuda çalışıyorum sosyal hayatımı çok etkiliyo teda... devamı