Opioidin yoksunluk belirtilerinin şiddeti maddenin türüne göre farklılık gösterse de bu sınıftaki çoğu ilacın benzer bir profili vardır. Vücut uyuşturucu olmamasının acısını telafi etmeye çalışırken yoksunluk belirtileri başlar. Belirtiler, genelde uyuşturucunun yaptığı etkinin tersidir, sadece çoğu durumda çok daha kötü olabilir. Yani, opiatlar pek çok hastada kabızlığa neden olabilirken yoksunluk ishale neden olabilir.
Diğer belirtiler şunlardır:
- Terleme, burun akıntısı ve gözlerde sulanma
- Esneme
- İshal
- Kusma ve bulantı
- Titreme ve tüy ürpermesi
- Kas ağrıları ve krampları
- Huzursuzluk ve insomnia (uykusuzluk)
- Sinirlilik ve anksiyete
- İştah kaybı
- Uyuşturucu kullanma isteği
Belirtiler üç günden bir haftaya kadar sürebilir. Yoksunluk etkilerinden kaynaklanan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, bulantı ve ishal birleşiminin neticesinde görülen dehidrasyon (su kaybı) hayati tehlike arz edebilir. Bütün vakalarda, tercihen de bir tıbbi ortamda gözlem olmaksızın yoksunluğu atlatmaya kalkışılmamalıdır.
Bunu tek başına yapma isteği, hesaba katıldığında daha zor olabilir. Bağımlının perspektifinden bakıldığında, bütün belirtiler daha fazla uyuşturucuyla tedavi edilebilir. Yoksunluğun yarattığı kafa karışıklığı ve kaygı içinde “sadece tek bir doz daha almak” doğru seçenekmiş gibi gelebilir. Tabi ki bu, anında bağımlılığın yeniden kazanılmasına yol açar.
Futbolcularda Aşırı Ağrı Kesici Kullanımı
Ritalin Yoksunluğu
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Madde Bağımlısına Nasıl Yaklaşılmalı?
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?