- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir
Romatoid Artrit
Romatoid artrit (RA); eklemleri kaplayan dokularda şişme, sertleşme ve ağrı oluşmasına (iltihaplanma) neden olabilir.
Zaman geçtikçe iltihap, eklem dokularına zarar verip öldürebilir. Bu da sizin günlük aktivitelerinizi kısıtlar; yürürken ya da ellerinizi kullanırken zorlanmaya sebep olabilir.
Romatoid artrit kadınlarda, erkeklere oranla 2-3 kat daha yaygın olarak görülür. Genellikle 40 ila 60 yaş arasında başlar.
Sebepleri
Sebepler
Romatoid artritin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak romatoid artrit bir otoimmün hastalıktır. Bu, vücudun doğan savunma sisteminin eklemlere saldırması anlamına gelir. Hastalık bazı ailelerde de görülebilir.
Belirtileri
Belirtiler
Romatoid artritin başlıca belirtileri el, bilek, dirsek, ayak, ayak bileği, diz ve boyun eklemlerinde ağrı, sertlik, şişmedir. Hastalık, genellikle vücudun iki tarafını da aynı anda etkiler. Nadir ancak şiddetli vakalarda gözleri, akciğeri, kalbi ya da kan damarlarını etkileyebilir.
Romatoid artrit, dirsek, parmak eklemleri, omurga ve alt bacak kemiklerinde nodül denilen yumruların oluşmasına da yol açabilir.
Teşhisi
Teşhis
Romatoid artrit için yapılacak tek bir test yoktur. Doktor şişme ve hassasiyet işaretleri için eklemlerinizi inceler. Belirtiler ve sağlık geçmişiniz hakkında sorular sorar.
Ancak eklem ağrısına neden olabilecek başka bir problem varsa bunu keşfedebilmek için kan testi, röntgen ve diğer testleri yaptırmanızı isteyebilir.
Tedavisi
Tedavi
Romatoid artritin tedavisi yoktur ancak belirtileri azaltmak ve hastalığı kontrol altında tutmak için tedavi, faydalı olabilir. Tedavi hayatınız boyunca sürer.
Tedavi ilaç, egzersiz ve hayat tarzı değişikliklerini kapsayabilir.
Uzmanlar, romatoid artriti kontrol altına alabilecek ya da kötüleşmesini engelleyebilecek olan erken ilaç tedavisi öneriyor. Erken tedavi, eklemlerin ölmesine ve günlük aktiviteleri kısıtlamaya neden olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olabilir.
Romatoid atrit tedavisi için kullanılan ilaçların çoğunun yan etkileri vardır. Bu nedenle düzenli sağlık kontrollerini yaptırmak ve diğer sağlık sorunlarınız hakkında doktorunuza danışmak önemlidir. Böylelikle doktorunuz, size en uygun tedaviyi daha kolay bulabilir.
Evde yapabilecekleriniz ile belirtileri azaltmanız ve hastalığı kontrol almanız mümkündür, bunlar:
- Yorgun olduğunuzda dinlenin.
- Özel mutfak araçları veya kapı tokmağı kullanırken eklemlerinizi yaralanmalardan koruyun.
- Eğer belirtileriniz şiddetliyse ağrıyı azaltabilmek için bandaj, baston veya yürüteç kullanın.
- Dengeli beslenin.
- Düzenli egzersiz yapın
- Sağlıklı kilonuzu koruyun
Eğer ilaçlar, egzersiz ya da hayat tarzında değişiklik yapmak yeterli olmazsa ameliyat da bir seçenek olabilir. Vücuttaki pek çok eklem için, tam eklem değişimi yapılabilir.
Hareketlerinizi ve iş yapma kabiliyetinizi kısıtlayabilen uzun süreli bir hastalık ile yaşamak zor olabilir. Romatoid artrit olan kişilerde yaygın olarak depresyon görülür. Aile bireylerinden ve arkadaşlarınızdan ihtiyaç duyduğunuz yardım ve desteği alın. Uzun süreli ağrı ve depresyon ile başa çıkmanız için profesyonel danışmanlık da yardımcı olabilir.
Artritin Teşhisi için Kan Testleri
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
Hocam bugüne kadar yaptırmadığım test kalmadı.Sadece ASO YÜKSEKLİĞİ VAR. Ama sürekli yüksek 400 ve üzeri.Başka tahliller normal CRP VE RF .Gittiğim ro... devamı
Sarkoidoz
Crohn Hastalığı
Ateşli Romatizma
Yalancı Gut
Sporotrikoz