Ozon, oksijen atomunun, doğada bulunan üç atomlu molekül halidir. Bunun yanı sıra tıpta, medikal oksijenden ozon jeneratörleri ile ozon elde edilir. Rengi yoktur fakat oldukça karakteristik bir kokusu bulunmaktadır. Yüksek yerlerde ve deniz kenarlarında bu kokuyu hissedebiliriz.
Tıpta da bu jeneratörler vasıtası ile kullanılan ozon, atmosferde bulunur ve güneş ışınlarının vücudumuza ve sağlığımıza olan zararlarını yok eder. Doğayı temizler, mikropları kırar ve yok eder. Bu yüzden dünyanın her yerinde içme suları, havuzlar, hastanelerde kullanılan birçok malzeme ve ameliyathaneler, ozon ile dezenfekte edilir.
Ozon tedavisi birçok hastalıkta yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Şeker hastaları, tansiyon hastaları, romatizmal hastalıklar, bağırsak hastalıkları, bazı nörolojik hastalıklar, kronik yorgunluk sendromları, eklem rahatsızlıkları, menisküs yırtıkları, depresyon ve birçok cilt hastalıklarında ozon tedavisi uygulanabilmektedir.
Ozon tedavisi yeni doğan bebekten, 80 yaşındaki hastalara kadar her yaştan kişilere uygulanabilir. Ozon tedavisi, normal medikal tedavinin yanında o tedaviye yardımcı ve tedavinin etkisini artırıcı etkisi olan bir yöntemdir. Şeker hastalığında, tansiyon hastalığında, damar tıkanıklığında, romatizmal hastalıklarda, ankilozan spondilit hastalığında, epilepsi ve nörolojik hastalıklarda, depresyonda ve 30 yaşın üzerindeki pek çok kişide bulunan kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde gerçekleştirilebilmektedir.
Ozon tedavisinin uygulanış yöntemleri hastalığa göre ve kişilere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yetişkin bir insanda uygulanan yöntem genellikle majör ozon tedavisidir.
Majör ozon tedavisi, Ozon tedavisi özel aletler ile (ozon jeneratörü) medikal ozondan elde edilen ozonu, hastaların kanına enjekte etmek sureti ile uygulanan bir tedavi şeklidir. Ozon jeneratörü medikal oksijenden ozon elde eder. Bu ozon da hastadan alınan belli bir miktarda kan ile, ozon dayanıklı özel şişeler içinde birleştirerek, hastaya geri enjekte edilmektedir. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürmekte ve haftada 2 seans şeklinde uygulanmaktadır. Bazı enfeksiyon hastalarında her gün de uygulanabilir.
Rektal ozon tedavisi, damar yoluna girilemeyen hastalarda, bağırsak hastalarında ve daha çok çocuklarda uygulanan bir yöntemdir.
Sauna ve lokal gibi birçok farklı yöntemi daha bulunan ozon tedavisinin, özellikle iyileşmeyen ve enfeksiyonel önemli yaraların, diyabetik ayakların, tırnak mantarlarının ve egzamaların tedavisi için uygulanabilen poşet tedavi adı verilen bir yöntemi daha bulunmaktadır. Bu tedavide, hastaların tedavi olacak bölgesi, ozona dayanıklı malzemelerden oluşan poşetler içinde belirli bir süre boyunca ozona maruz bırakılır.
Minör yöntem, alerjik hastalıklarda uygulanır. Damardan çok az miktarda alınan kan ozonlanarak kalça veya kolda vücuda geri enjekte edilir.
Lokal uygulamalar için de ağrıyan bölgeye veya lipoliz amaçlı (selülitlerde yağ eritmek için) direkt olarak ozon enjekte edilir.
Cilt hastalıkları ve stres için kullanılan ozonlu saunalar da bulunmaktadır. Bu uygulamada, hasta belirli bir sıcaklık içerisinde ozon verilen saunalara sokulur ve 20 dakika ozona maruz bırakılır.
Romatizmal hastalıklarda;
Romatizmalar, iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ozon tedavisi iki grup için de uygulanabilir.
İltihaplı romatizmalarda, kandan yapılan ozon, kandaki iltihabı, kişinin ilaçlara olan bağlılığını ve vücutta meydana gelebilecek yan etkilerini azaltmaktadır.
İltihapsız romatizma, ya da vücutta ‘eklem harabiyeti’ veya ‘kireçlenme’ olarak bilinen romatizmalarda, eklem içine haftada 1 ya da 2 seans yapılan enjeksiyonlar ile eklem harabiyeti onarılmaktadır. Bu tedavi ile kişi hem ağrılarından kurtulmakta, hem de eklem hareket kısıtlılığı azalmaktadır.
Yumuşak doku romatizmalarında, ağrının kendisini gösterdiği 18 nokta bulunmaktadır. Bu noktalara yapılan ozon uygulaması kaslardaki sertliği gidermektedir.
Nörolojik hastalıklarda;
Oksijen ozon tedavi uygulamaları, kaslarda iyileştirici özellik arz etmektedir. Bölgedeki ağrıya sebep olan durumları düzelterek kişinin normal yaşantısına geri dönebilmesini sağlamaktadır. Hücre yenileyici ve anti oksidan özelliği sayesinde kas ve sinirleri besleyebilmekte ve fonskiyonel hale gelmelerini sağlayabilmektedir.
Ozon tedavisi, beyin felci, Parkinson, Alzheimer, spastik çocuklarda, migren ve benzeri baş ağrılarının tedavisinde kullanılabilmekte ve önemli pozitif sonuçlar yaratabilmektedir. Bu tedaviler toplamda 10-12 seans olmak üzere, haftada 1-2 seans şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Saç dökülmelerinde;
Saçsız, saç telleri azalmış veya incelmiş bölgelere oksijen ozon tedavisi uygulandığı zaman, o bölgenin kan akımı artmakta ve bölgedeki saç kökleri uyarılmaktadır. Hücre yenileyici ve anti mikrobik özelliği olan bu yöntem ile, belirli bir zaman sonucunda saç üretimi tekrar başlamaktadır.
İLGİLİ MAKALE
Ozon ile Bel Fıtığı Tedavisinde Merak Edilenler
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocom ben iki kes mikro tese amiyatı geçirdim ikisinde de sonuç olumsuz sperm bulunamadı ama bana hiç spermle ilgili bir tedavi uygulanmadı bu durum... devamı
Eklem İltihabı Ve Tendinit
Eklem-Kemer Kas Distrofisi
Her 5 Kişiden Birinin Sırtı Ağrıyor
Dizde Kıkırdak Tahribatına Robotik Cerrahi
Çocukların Boyu Nasıl Uzar