Yoga birçok insanın vücudunu korumak, şekillendirmek için yaptığı bir spordur. Yoga, daha sağlıklı görünmek, daha düzgün bir görünüme sahip olmak, düzgün bir duruş kazanmak ve daha huzurlu bir iç dünyaya sahip olmak gibi pek çok fayda sağlar. Peki, yoga, esneme egzersizi olarak boy uzatmak için de kullanılabilir mi? Ya da şöyle söyleyelim; yoga egzersizleri boyunuzun uzamasına yardımcı olur mu? Eğer doğruysa, birçok farklı yoga türlerinden hangisini seçmelisiniz?
Öncelikle bilmeniz gereken şudur ki boyunuzun uzunluğunu, kemiklerinizin uzunluğu belirler. Büyüme safhanızda kemikleriniz uzadığı için boyunuz da uzar. Bu yüzden eğer hala genç ve büyüme safhanızdaysanız uzamak için yapabileceğiniz birçok şey mevcut. Ancak eğer bu safhayı kaçırdıysanız, kemiklerinizin uzaması için çok ağrılı bir boy uzatma ameliyatı geçirmek zorundasınızdır. Peki, yoga sizi daha uzun yapar mı?
Evet, birçok yoga uygulayıcısı, yoğun bir yoga egzersiz programından sonra boylarının biraz uzadığını dile getirir. Söz konusu uzama 1 ila 4 santimetre değişim gösterir. Bu gerçekten yola çıkacak olursak yoganın boyunuzu uzatmaya bir nebze yardım ettiğini varsayabiliriz; fakat burada bahsi geçen uzama çok önemli ölçüde değildir.
Birçok uzman yoga eğitmeni, yoga sebebiyle gerçekleştiğini düşündüğünüz fiziksel boy artışının sadece daha uzun olduğunuz “his”sinden ibaret olduğunu ileri sürüyor. Ayrıca böyle hissetmenizin sebebi yoganızın size kazandırdığı esneklik ve düzgün bir duruş olduğunu belirtiyorlar. Bu tamamıyla doğru bir tespit: Yoga kemiklerinizin uzamasına yardımcı olmaz.
Yine de her ne kadar kemiklerinizin uzaması mümkün olmasa da yoga egzersizlerinin 3 ila 5 santimetrelik bir uzama gerçekleştirmesi muhtemeldir. Çünkü yoga egzersizlerini yaparken sadece omurganızı esnetmek için zaman harcamazsınız aynı zamanda esnetmeyi destekleyecek kasların da oluşmasını sağlarsınız. Birçok yoga pozisyonunda esneme, omurganızı düzgün bir şekilde hizalayarak omurganızı düzeltir ve elongasyona (bir canlı oluşumun boyunun uzaması) hazır hale getirir. Bunun yanı sıra yoga, size daha fazla esneklik ve düzgün bir duruş kazandırır. İşte, yoganın sizi daha uzun gösterme sırrı.
Şimdi omurga esnetmeye ağırlık veren ve boy uzama sürecine katkı sağlayan yoga egzersiz duruşlarına bir göz atalım.
Core power (Çekirdek güç), kasları esnetir ve uzatır; aynı zamanda dayanıklı, kuvvetli ve yağsız bir kas kütlesi oluşturmanızı sağlar. Odak noktası vücut, beyin ve ruh arasındaki bağlantıyı en sıcak seviyeye taşıyan nefes hareketlerinin koordinasyonudur.
Ardha Kurmasana, aynı zamanda kaplumbağaya benzerliği nedeniyle kaplumbağa duruşu olarak da bilinir. Yoga, her şekilde vücudunuz için çok yararlıdır. Bu yoga duruşu (asanası), omurganızı esneterek sizi sırt ağrılarınızdan veya omurga problemlerinizden kurtarır. Bükme ve esneme hareketleri, kollarınızın ve kalçalarınızın daha fazla esneklik kazandırır. Uyluk ve bacaklarınıza uygulanan baskı sizi daha güçlü ve sağlam hale getirir. Asana sırasında yapacağınız esneme hareketleri omurganızı uzatır.
Bhujangasana, yükseltilmiş bir başlık görünümü yansıtması sebebiyle yılan ya da kobra duruşu olarak bilinir. Eğer göğsünüzle birlikte başınızı da yükseğe kaldırırsanız, bu yılanın başını temsil eder. Yatış pozisyonunda kalan vücudunuzun diğer kısmı da yılanın vücudunu temsil eder. Bu asana (duruş), sırt ve omurganız için en iyi asanalardan biri olabilir. Bhujangasana sırasında omurganızın esnekliğini artıran, omurganızı güçlendiren ve omurga sinirlerini yenileyen güçlü bir geriye doğru esneme hareketi yaparsınız. Böylece omurganızın her bir omuruna güçlü bir kan akışı sağlarsınız.
Dandayamana Janushirasana asanasında tek bacak üstünde durursunuz, diğer bacağınızı yere paralel gelecek ekilde havada uzatırsınız ve başınızı dizinize, yani öne dru getirirsiniz. Bu poz, vücudunuzun en büyük destek sistemi olan ellerinizi ve bacaklarınızı güçlendirir. Vücudunuzun her bir kası azami ölçüde gergin haline gelir. Karın kaslarınızı sıkılaştırarak adonis kasları oluşturursunuz. Sırt kaslarınızı güçlendirerek sağlam bir duruş kazandırır. Kaslarınızın güçlenmesiyle biceps ve triceps kaslarınız şekillenir. Karın ve kalça kaslarınız güçlendiği için de vücudunuz daha dayanıklı hale gelir.
Ardha Matsyendrasana asana aynı zamanda omurga çevirme duruşu olarak da bilinir. Omurganızı bükerek sağlıklı ve güçlü bir vücuda kavuşmanızı sağlayacak tek asanadır. Asananın her hareketi omurgayı ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Bükme hareketi sırtınızdaki her kası ve bağdokuyu esnetir. Boyunuz gayet uzun ama omuzları düşük bir insansanız bu hareket yanlış duruşunuzu düzeltir. Aynı zamanda sırtınızı güçlendirir. Sırtınız, kalçalarınız, boynunuz ve omuzlarınız oldukça gergin hale gelir.
Sukahasana (Oturma pozisyonu): Başlangıç olarak Sukahasana pozunu (kolay bir pozisyonda oturmak) deneyebilirsiniz. Bu başlangıç pozu, nefes alma hareketiniz ve vücudunuz üzerinde farkındalık geliştirmenizi sağlar, belinizi güçlendirir ve kalçalarınızı açmanıza yardımcı olur.
- Elleriniz dizde olacak şekilde bağdaş kurarak oturun.
- Nefesinize odaklanın.
- Omurganızı dik tutun ve üzerine oturduğunuz kemikleri yere doğru itin.
- Hafifçe dizlerinizi aşağıya inmesine izin verin.
- Eğer dizleriniz, kalçalarınızın yüksekliğinden daha yukarı çıkıyorsa sırtınızı ve kalçalarınızı destekleyen bir yastığın üzerine oturun.
- 5 ila10 kere yavaş ve derin nefes alıp verin.
- Bir sonraki nefes almada, başınızın üzerine kollarınızı kaldırın.
- Nefes verin ve kollarınızı yavaşça aşağıya indirin.
- 5 ila 7 kez tekrarlayın.
Son olarak doğal bir kamburluğunuz varsa düzenli yoga egzersizleriyle boyunuzu uzatma şansınız oldukça fazla. Boyunuzu uzatmak için esneme hareketleri yapabilirsiniz. Sukahasana gibi temel duruşlardan da başlayabilir ve Bhujangasana veya Ardha Matsyendrasana gibi daha gelişmiş duruşlara geçmek için kendi yolunuzu çizebilirsiniz. Şimdi bir minder ve havlu kaparak yoga egzersizlerine başlama vakti...
Boy Uzatmaya Yönelik 8 İpucu
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
20 yaşındayım boyum 154 boy uzatmak için ne yapmam lazım egzersiz dışında çünkü artık boyumun kısa olması psikolojimi bozuyor ... devamı
Kronik Ağrıda Alternatif Tedaviler
Her 5 Kişiden Birinin Sırtı Ağrıyor
Kas Krampları
Kıkırdak Bozuklukları
Dna Niye Kaderiniz Değil?