Bu makalede insanın boyunun uzamasıyla ilgili genel bilgileri, ayrıca uzamak için neler yemeli, hangi egzersizleri yapmalı gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
Her gün daha fazla insan, boylarını uzatmanın yollarını arıyor. Bazıları özel cihazlar kullanarak, bazılarıysa belli bir egzersiz ve diyet yöntemlerini uygulayarak boylarını uzatmayı deniyorlar. Peki, gerçekte hangi faktörler uzama sürecini etkiliyor?
Uzama Aşaması
Öncelikle bilmeniz gereken; büyüme aşamasında iki önemli dönem vardır. Bunlardan ilki 0-5 yaş arası dönem, diğeriyse ergenlik dönemidir. Bu evrelerde boyunuz oldukça hızlı uzar. Bu iki dönem arasındaysa boyunuz çok az uzar, hatta hiç uzamayabilir.
Boyunuzun Uzama Aşamasında Neler Yapmalısınız?
Boyunuzun uzama aşaması çok kısıtlı bir zamanda gerçekleştiği için doğru beslenme, uzamak için çok önemlidir. Yukarıda bahsedilen her iki dönemde boyunuzu uzatmak için yeterli miktarlarda çeşitli besinleri tüketmelisiniz.
Boyunuzun Uzaması Ne Zaman Durur?
Biyolojik olarak boyunuzun uzama aşamasını tamamladığınızda (bu evre genellikle erkeklerde 21, kadınlardaysa 18 yaşında sona erer) boyunuzun uzaması durur. Bu dönemden sonra boyunuzun uzaması için yapabileceğiniz neredeyse hiçbir şey yoktur.
Uzamak için Neler Yemelisiniz?
Uzamak için vücudunuzun vitaminler (özellikle A ve D vitamini), mineraller (özellikle demir ve çinko), yağlar, proteinler, kalsiyum ve lif açısından dengeli bir beslenme şekline ihtiyacı vardır. Ayrıca yeterli kalori tüketmeniz gerekir. Çünkü yeterli protein ve kalori tükettiğiniz zaman, diğer besin ihtiyaçları da giderilmiş olur. Ama eğer kalori alımı yeterli düzeyde değilse vücudunuz enerji üretmek için proteinleri kullanır. Bu yüzden vücudun büyümesi için gerekli olan proteinler boşa gitmiş olur. Yani, dengeli bir beslenme planı oldukça önemlidir. Boyunuzu uzatmak için orantılı olarak besin değeri açısından zengin gıdalar tüketerek vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamalısınız.
Büyüme Aşamasını Yakalamak
Büyüme aşamasının ilk evresinde (0-5 yaş arası) yeterli besin almayan ve sonucunda uzama süreci engellenen insanlar, bu durumu ergenlik döneminde telafi edebilir. Bu yakalama süreci, aynı zamanda “büyüme aşamasını yakalama evresi” olarak da tanımlanabilir. Zengin besinler tükettiği takdirde kişi, potansiyel uzunluğuna ulaşabilir. Bu yüzden büyüme aşamasını yakalama sürecinde zengin besin kaynaklarına ihtiyacınız vardır.
Boyunuzu Uzatmak için Egzersizler
Biliyoruz ki belli egzersizler boy uzunluğunuzu geliştirebilir ama boy uzatmak ya da başka amaçlarla yapılan egzersizlerin çok dikkatli ve özenli şekilde seçilmesi ve yapılması gerektiğini de unutmayın.
Çocuklarda ve Ergenlerde Büyüme Evreleri
Çocuklar ve ergenlerin uzun bacak kemiklerinin uçlarında, gelecekteki kemiğin uzunluğunu ve olgunlaşmış kemiğin şeklini belirleyen büyüme veya epifiz plakaları bulunur. Büyüme sona erdiğinde büyüme plakalarıda kapanır kemik sertleşir.
Büyüme Plaklarında Hasar
Özellikle çocuklar yanlış tarzda bir egzersiz yaparlarsa, büyüme plakaları zarar görebilir, sonucundaysa vücut büyümeyi durdurur veya bacakta kavis gelişebilir. Bu yüzden kişi ancak 18 yaşına bastığında profesyonel maraton atleti olabilir. Aynı nedenle, çocuklar belli türdeki egzersizlere yönledirilmemelidirler.
Çocuklar için doğru egzersiz seçimi
Çocuklar için egzersiz seçerken dikkat etmeniz temel prensip, egzersizin 3 şeyi kapsaması olmalıdır. Bunlar koşmak, zıplamak ve atmak. Ayrıca çocuğunuza herhangi bir egzersizi tanıtırken egzersizin eğlenceli yönlerine odaklanarak anlatmanız tavsiye edilir.
Eğer çocuk belli bir egzersiz yapmaya zorlanırsa, iyi atlet olmak yerine vücudunda bozukluklar geliştirir. Buna ek olarak, çocuk sıkılabilir ve egzersiz yapmayı reddedebilir.
Sonuç
Sağlıklı beslenseniz, düzenli egzersiz yapsanız, hatta sağlıklı bir ortamda yaşasanız bile ebeveynlerinizin boy yüksekliğinin çok üstüne çıkamazsınız. Çünkü genetik boy uzunluğunda önemli bir yere sahiptir. Anne ve babanızdan uzun olabilirsiniz ama asla büyük ölçülerde değil. Eğer ebeveynlerinizin boyları yaklaşık 160 cm ise siz de en fazla 160 ya da biraz daha fazlasına ulaşabilirsiniz; fakat boyunuzun 185 cm olması neredeyse imkansız.
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
Merhaba ben 24 yaşındayım, boyum 1,60. ben boyumun uzamasını sanırım ergenlik dönemimde kendim durdurdum,diyet yaptım kilo almamak için, düzenli besle... devamı
Sık Görülen Ofis Yaralanmaları
Yürüyüş Bozukluğunu Önlemek İçin Doğru Ayakkabı Seçin
Sık Görülen Koşu Yaralanmaları İle Başa Çıkma
Dirsek Ağrısı
Sistemik Lupus Eritematoz (Sle)’Li Hastalarda Gebelik?