Öncelikle, parantez bacak, yani teknik olarak genu varum bir çocuğun normal gelişiminin bir parçasıdır. Doktorunuzun rolü, parantez bacağın fizyolojik mi (normal gelişimin parçası) veya patolojik mi (bir hastalık sürecine bağlı) olup olmadığını tespit etmek. Fizyolojik parantez bacak çocuk büyüdükçe tedavisiz düzelir ama patolojik parantez bacak tedavi edilmezse zamanla kötüleşebilir. Parantez bacak dize yakın alt kısmından, diz ekleminden, dizin yakınındaki üst kaval kemiği veya bu bölgelerin kombinasyonundan kaynaklanabilir.
Normalde bebek parantez bacaklarla doğar. Zamanla, bacak hizası düzelir ve genelde, yaklaşık 18 aylıkken düzelir. Çocuk 3-4 yaşına geldiği sıralarda normal olarak çarpık bacaklı bir hiza geliştirecektir. Buna genu valgum denilir. Bu genu valgum 5-6 yaşına kadar biraz düzelerek normal yetişkinlikte biraz genu valgum (çarpık bacak) bırakır.
Yukarıda bu değişikliklerin meydana geldiği ortalama yaşlar verilmiştir, o yüzden çocukların yarısında parantez bacak daha erken yarısında da daha geç düzelecektir. Bazen, parantez bacak asla tamamen düzelmez. O yüzden bazı yetişkinlerin parantez bacakları vardır. Göreceğiniz üzere, parantez bacaklara bakarken geniş bir normal aralığı vardır. Fizyolojik parantez bacak, çocuk büyürken gözlemden başka tedavi gerektirmez.
İnternal tibial torsiyon (tibia’nın, rahim içi konumlanmadan kaynaklanan içe doğru dönmesi), diğer adıyla medial tibial torsiyon, eğriliği olduğundan daha kötü göstererek işleri karıştırabilir çünkü ayakla ilişkili dizin ön değil yan tarafını görürüz. Torsiyonun düzeltilmesi bacakların daha düz görünmesini sağlar. Neyse ki internal tibial torsiyon, 4-6 yaşa kadar tedavisiz kendi kendine düzelmeye, dolayısıyl görsel eğriliği de düzeltmeye yatkındır.
Kemik gelişimini etkileyen birçok hastalık süreci patolojik parantez bacağa neden olur. Parantez bacağa neden olduğu bilinen en yaygın hastalıklardan ikisi raşitizm ve Blount hastalıklarıdır.
Bacak Krampları
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Yaşim 20 boyum 1.59 bacaklarım parantez bacak boyumun kısa olduğunu düşünüyorum boyumu uzatmak için ne yapmalıyım boy uzatma ameliyatı olabiliryim ne ... devamı
Alt Çene Eklem Bozukluğu
Blount Hastalığı
Rehabilitasyonda Robot Teknolojisi Devri
Eklem Sağlığı Ve Egzersiz
Sporcu Hastalığında Ameliyata Son