- İçindekiler
- Belirtileri
- Menstrüel Alevlenme
Belirtileri
Premenstrüel (adet öncesi) belirtiler, adet döngüsünün normal bir parçasıdır ve kadınların yüzde 85’inin hayatını zaman zaman etkiler. Eğer vücudunuz, aylık hormonal değişikliğine güçlü tepki vermiyorsa, muhtemelen premenstrüel belirtileriniz ya hafiftir ya da hiç yoktur. Ancak bir ya da birden fazla hafif ila orta dereceli premenstrüel belirtiniz varsa, işinizi, diğer kişilerle ilişkilerinizi ve iyi hissetmenizi engelliyorsa, premenstrüel sendromunuz (PMS) olduğu söylenebilir.
PMS belirtileri kadından kadına ve döngüden döngüye oldukça farklılık gösterir ve hafif ila şiddetli düzeyde olabilir. Bazı kadınlar, yüksek duygusal ve fiziksel stres zamanlarında belirtilerinin daha kötü olduğunu belirtmiştir. 150’den fazla belirti ,PMS ile ilişkilidir, ancak en yaygınları aşağıda listelenmiştir.
Fiziksel Belirtiler Şunlardır:
- Meme şişliği ya da hassasiyeti
- Şişkinlik, su tutulumu, kilo alımı
- Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik
- Akne
- Meme ucu veya meme sıkıştırıldığında meme ucunda akıntı (Meme ucunuza bastırmadığınızda kendiliğinden gelişen her meme ucundan sızıntı ve akıntı, bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.)
- Aşerme, özellikle tatlı ve tuzlu gıdaları yeme arzusu
- Uyku modellerinde değişiklik
- Bitkinlik, enerji kaybı
- Cinsel istekte azalma
- Ağrı. Adet kanamasından önce; baş ağrısı ve migren, meme hassasiyeti, kas ve eklem sancısı veya kramplar ve bel ağrısı yaygın şikayetlerdendir.
Davranışsal Belirtiler Şunlardır:
- Saldırganlık.
- Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma.
Duygusal Ve Bilişsel Belirtiler Şunlardır:
- Depresyon, üzüntü, umutsuzluk
- Öfke ve sinirlilik
- Anksiyete (kaygı)
- Duygudurum değişiklikleri
- Dikkatte azalma ve konsantre olamama
Tanım olarak, premenstrüel belirtiler sadece luteal faz esnasında, yani yumurtlamadan kanama başlangıcına ya da hemen sonrasına kadar geçen sürede gerçekleşir. Premenstrüel belirtiler bazen tüm luteal faz boyunca gerçekleşebilir. Ya da yumurtlama dönemi esnasında, adet kanamasına yaklaşan günlerde veya bu her iki dönemde kısa süreliğine ortaya çıkabilir. PMS belirtileri modellerinin ya da şiddetinin aydan aya farklılık gösterdiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca, hiçbir açık neden olmaksızın, PMS belirtileriniz durabilir ya da bu belirtileri yaşamaya başlayabilirsiniz.
Şiddetli Belirtiler
Eğer şiddetli duygudurum değişiklikleri, yani depresyon, sinirlilik ya da anksiyete (fiziksel belirtilerle birlikte ya da fiziksel belirtiler olmaksızın) belirtileriniz varsa, premenstrüel disforik bozukluğunuz (PMDD) olduğu varsayılır. Belirtiler genellikle adet kanamanızın ilk 3 günü içinde azalır. PMS’in bu şiddetli türü, kadınların yüzde 8’ini etkiler. PMDD olan kadınlar genellikle aşağıdaki belirtileri yaşadıklarını bildirirler:
- Olumsuz davranışlar ve umutsuzluk hissi.
- Suçluluk ve utanç duygusu.
- Hayatlarının kontrolünü kaybetmiş hissi.
- Zihnen hasta oldukları inancı ve akıl hastası olarak damgalanma korkusu.
- Düşük iş performansı ya da premenstrüel dönemde işe gidememe.
- Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma hissi.
Menstrüel Alevlenme
Premenstrüel dönemde diğer rahatsızlıkların kötüleşmesi
Diğer rahatsızlıklarınızın, yumurtlamadan adet kanamanızın ilk gününe kadar kötüleştiğini fark edebilirsiniz -buna menstrüel alevlenme denir. En çok etkilenen hastalıklar şunlardır:
- Depresyon, kaygı bozuklukları, bipolar bozukluk, şizofreni ve yeme bozuklukları gibi ruh sağlığı problemleri
- Endometriyozis
- Migren baş ağrıları
- Nöbet bozukluklar.
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
- Astım
- Kronik yorgunluk sendromu
- Alerjiler
- Anemi
- Tiroit hastalığı
PMS bazen başka bir hastalıktan kaynaklanıyor gibi görünebilir. Bunun anlaşılması önemlidir, çünkü eğer belirtileriniz premenstrüel hormon değişikliklerinden kaynaklanmıyorsa, tedavi seçenekleriniz farklı olacaktır. Belirtilerinizin premenstrüel olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, ne zaman yumurtladığınızı (yumurtladığınız gün premenstrüel fazın başlangıcıdır) bilmektir. Yumurtlama günlerinizi takip edin, belirtilerinizi ve adet kanamanızın olduğu günleri günlük olarak bir menstrüel günlüğe kaydedin. .
Yumurtlama gününüzü, servikal mukusunuzu, bazal vücut ısınızı (BVI) takip ederek, bir luteinize edici hormon (LH) değişikliklerini de yumurtlama testi ile en kesin biçimde saptayabilirsiniz. Geleneksel görüşe göre, yumurtlamanın bir sonraki adet döneminden 14 gün önce ya da 28 günlük menstrüel döngünün 15. gününde gerçekleştiği düşünülür. Ancak yumurtlama zamanları kadından kadına ve aydan aya değişiklik gösterir.
Metabolik sendrom riski altında mısınız?
Özer SELİMOĞLU
merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı
Premenstrüel Sendrom Riskinizi Artıran Faktörler
İmplantasyon Kanaması Mı Regl Mi?
Regl Öncesi Sendromunu Doğal Yollar İle Çözün
Premenstrüel Sendrom (Pms) Evde Tedavi
Normal Adet Döngüsü