Bilim insanları, fareleri Ebola virüsünün ölümcül bir türüne karşı koruyan bir aşı geliştirmeyi başardı. Bunun uzun müddet dayanabilen dolayısıyla da seri üretilebilecek ilk aşı olduğu belirtiliyor. Daha önceleri yapılan aşılarda etkisiz virüsler enjekte ediliyordu. Ancak bunların zamanla zarar görmesi aşıları bozuyordu. Şimdi geliştirilen aşıda ise Ebola virüsünü tanıyabilen bir sentetik viral protein kullanıldı. Bu aşı uzun vadede daha dayanıklı.
Sonuçlar Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı Aşı virüsü taşıyan farelerin %80’ini korudu. Bir sonraki adım ise Ebola’nın insanları etkileyen formuna daha yakın bir form için aşı geliştirmek. 1976 yılında ilk kez tanımlanan Ebola virüsü, bulaştığı insanların %90’ından fazlasını öldürüyor.
Ebola vücut sıvılarından bulaşıyor. Bu nedenle hasta olduğu bilinen kimselerle temas etmemek çok önemli. Çoğu Afrika’nın tropikal bölgelerinde yaşayan hastalarda halsizlik, kusma, iç kanama ve organ yetmezliğine neden oluyor.
Her yıl sadece birkaç vaka görüldüğü ve bugüne kadar toplam 1200 kişiyi öldürdüğü halde hızlı yayılabildiği ve çok ölümcül olduğu için Ebola’nın bir terör metodu olarak kullanılmasından da endişe ediliyor.
Geçtiğimiz yıl da ABD’de maymunlarda etkili olduğu görüleb bir ilacın insanlarda da denenmesine onay verilmişti. Bu gelişmelere rağmen etkili aşı veya ilaçların geliştirilmesinin yıllar alabileceği belirtiliyor.
Türkiye'de Tüberküloz Hastalığı
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba hocam ablamın gözünde prdissemin koloidist adında bir hastalık var.tedavisi mümkün mü?... devamı
E. Koli Nedir
Deprem Sonrası Bölgede Enfeksiyon Riski
Ani Sıcaklık Değişimi Hasta Etmesin
Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Dikkat
Kampilobakter Enfeksiyonları