Bu 6 aşamalı plan ile sedef yayılmasını azaltın; hatta önleyin.
Kış mevsimi ile birlikte hava soğur, kapalı mekânlarda nem oranı düşer ve güneş ışığından daha az yararlanırız. Bütün bunlar, sedef hastalığı belirtilerini kötüleştirebilecek etkenlerdir. Sedef hastalığı belirtileriyle karşılaşan ya da sedef lekelerinde artış olan kişiler, olumsuz gelişmeleri önlemek için ne yapabilir? Kışın artan sedef rahatsızlıklarına karşı ipuçları var mıdır?
Evet, vardır ve kış aylarında sedef hastalığınızla ilgili nasıl bir bakım uygulayacağınızı bildikten sonra hiç de zor değildir.
Uzmanlar, derinizde oluşabilecek iltihap, leke ve kaşıntıları önlemek için, doktorunuzun verdiği sedef ilaçlarını kullanmanızın yanı sıra, aşağıda yer alan 6 ipucunu uygulamanızı öneriyorlar.
Uzun sıcak duşlar almak konusunda tekrar düşünün
Duşta kaldığınız süreyi kısa tutun ve ılık su kullanın. Sıcak sudan uzak durun. Sıcak su, duş sırasında kendinizi iyi hissettirse de, duş sonrası kaşıntı tekrar başlayabilir.
İç mekânlarda hava kurumaya başladığında, en iyi çözüm kısa duşlar almaktır. Günde bir kereden fazla duş almayın. Derinizi ovmayın ve keselenmeyin. Bu rahatsız edici olabilir, cilt tahriş olduğu zaman sedef kötüleşir. Ayrıca uzmanlar, hassas ciltler için üretilmiş sabunlar kullanmanızı öneriyorlar.
Banyo ve duş sonrası bolca nemlendirici kullanın
Dermatologlar ve sedef hastaları için bakım uygulayan diğer sağlık çalışanları, vücudunuzu nemlendirmeniz gerektiği konusunda sürekli hatırlatmalarda bulunamazlar. En iyisi, sizin her duş sonrası nemlendirici ürünler kullanmayı alışkanlık haline getirmenizdir.
Duş ardından kurulandıktan 3 ila 5 dakika sonra, vücudunuza nemlendirici ürünler uygulayın. Bunu hızlı bir şekilde yapmanız daha etkili olacaktır. Bu sayede deriniz nemini kaybetmeden nemlendirici vücudunuzu kaplar ve derinizin kurumasını engeller.
Vücudunuzun her bölgesine pratik olarak uygulayabilmek için losyon tercih edebilirsiniz, fakat krem ve merhemler losyonlara göre daha etkili nemlendiricilerdir.
Vazelin dünyanın en iyi nemlendiricilerinden biridir. Fakat insanların çoğu, yağlı olduğu için vazelin kullanmak konusunda isteksizdir. Uzmanlar, gece ya da duştan sonra vazelin kullanarak eski bir penye ya da pijama giymenizi öneriyorlar. Bir-iki saat sonra vazelin emilecektir.
Tedavi için ışını deneyin
Seansların süresi ve çokluğu bir sorun olabilse de, ışın tedavisi yamalı, pul pul sedef hastalığı olan insanların çoğuna yardımcı olabilir. Fototerapi olarak adlandırılan bu ışın tedavisi, uzun süre sedef tedavisinde bir standart olmuştur. Kullanılan basit bir ultraviyole ışını sayesinde, sedef hastalığı görülen deri hücrelerinin büyümesi yavaşlatılıp, tüm sedef hastalığı belirtileri bir süreliğine engellenir. (Sağlıklı deri hücreleri genellikle ayda bir yenilenmesine rağmen, sedef hastalığında bu süreç, üç-dört günde gerçekleşebilir.)
Bir diğer seçenek, psoralen UVA ya da PUVA olarak adlandırılır. Bu yöntem, ilaç eşliğinde uygulanan bir ışın tedavisidir. Işığa duyarlı bir ilacın ağız yoluyla alınmasından bir buçuk saat sonra, kişiye uzun dalga ultraviyole ışın uygulanır. PUVA yaklaşık 25 seans gerektirir. Işın tedavisi, uzun vadede cilt kanserine yol açma riski taşır. Bu tedaviye başlanmadan önce, cilt kanseri riski konusunda iyi düşünmek gerekir. 1970'lerden beri kullanılan PUVA, kısa dalga UVB veya ultraviyole B. olarak adlandırılan daha yeni bir ışın tipi nedeniyle, günümüzde daha az tercih edilen bir yöntemdir. UVB, ultraviyole ışın tayfı içinde, sedef hastalarına en çok yardımcı olan ışın çeşitlerini kullanır.
Uzmanlara göre, cildi temizlemek için yaklaşık 30 seans UVB uygulanması gerekir.
Sedef ilaçlarınızı kış mevsimine göre ayarlayın
Eğer sedef belirtileriniz kış aylarında kötüye gidiyor ya da artıyorsa, doktorunuzla görüşmenizin ve ilaçlarınızda bir değişiklik yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Doktorunuz, sedefin ilerlemesine bağlı olarak bölgesel, tüm vücuda yönelik ya da her ikisini birden hedefleyen ilaçları kullanmanızı önerebilir.
Sedef tedavisinde bölgesel olarak kullanabileceğiniz ilaçlar arasında salisilik asit, topikal kremler ve kortikosteroid haplar gibi reçeteli ilaçlar sayılabilir.
Sistemik sedef ilaçları, hap olarak alabileceğiniz metotreksat ile yeni kullanılmaya başlanan ve "biyolojik" olarak adlandırılan iğne ile uygulanan ilaçlardır. Kış mevsiminde doktorunuzla doz veya ilaç türleri üzerinde ayarlamalar yaparak, sedef konusunda daha fazla yardım alabilirsiniz.
Gerginliğinizi kontrol edin
Gerginlik, sedefin yayılmasında büyük rol oynar. Duygusal ve fiziksel nedenlerden kaynaklanabilen gerginliğinizin kontrolünü elinizde bulundurun. Sağlıklı yemeye, egzersiz yapmaya ve gerginliğinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacağını düşündüğünüz ne varsa onu yapmaya zaman ayırın.
Uzun süre sedef hastalığıyla yaşayan insanların çoğunluğu, gerginliğin sedef hastalığının kötüye gitmesi konusunda ne kadar büyük rol oynadığını bilirler.
Alternatif güzergâhlar düşünün
Gerginlik, hastalığınızın ilerlemesi konusunda tetikleyici olabilir. Uzmanlar, hastalığı yönetmenize yardımcı olmak için, özellikle meditasyon ve yoga gibi rahatlama ve stres azaltma teknikleri uygulamanızı öneriyorlar.
Bazı araştırmalar, sedef üzerindeki etkisi henüz kanıtlanmamış alternatif tedavi yöntemleri buldular. Etkinliğinin kanıtlanmamış olması, size iyi gelmeyeceği anlamına gelmez. Yoga, akupunktur ve akupresür, bu yöntemlerden başlıcalarıdır.
Eğer herhangi bir yöntemin size fayda sağlama ihtimali varsa, yasalsa ve kullanımı tehlikesizse, kullanın.
Fakat alternatif yöntemlere başvurmadan önce, her zaman doktorunuza danışmanız gerektiğini kesinlikle unutmayın.
Kış Mevsiminde Hamilelik
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
ben çok terleyen bir yapıya sahibim ellerim de çok fazla terliyor uyurken de çok fazla terliyorum ki bu kış mevsiminde dahi olabiliyor.teşekkür ederim... devamı
Sedef Hastalığı Konusunda Sıkça Karşılaşılan Yanlış Bilgiler
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Ayaklar
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Sedefe Bağlı Eklem İltihabında Halsizlikle Mücadele İçin 10 İpucu