Nedir
Sık Dışkılama
Aşırı bağırsak hareketliliğinin genel kabul görmüş bir klinik anlamı yoktur. Sağlıklı insanlar arasında, bağırsak alışkanlıkları kişiden kişiye büyük ölçüde farklılık gösterir. Toplum üzerinde yapılan genel çalışmalar, çoğu insanın haftada üçten fazla bağırsak hareketliliği yaşadığını gösterir. Birçok konuda genelleme yapılabilir, ama normal sizin için normal olandır, yani kişiden kişiye değişir.
Kişilerde bağırsak hareketlerinin sıklığı zaman içinde değişebilir. Yıllar boyu günde bir kere bağırsak harekeliliği yaşarken, bir gün belirgin bir nedene bağlı olmadan günde iki üç kez bağırsak hareketliliği yaşamaya başlayabilirsiniz. Eğer bağırsak hareketliliğinizdeki değişim ve artış gevşek, sulu dışkı, karında kramp (ishal) veya kanlı dışkıyla birlikte ortaya çıkmadıysa muhtemelen bir hastalık belirtisi değildir.
Sebepleri
Sebepleri
Eğer sıra dışı bağırsak hareketliliği yaşıyorsanız, yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız yararlı olabilir. Örneğin:
- Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllar yemeye özen göstererek lifli gıda tüketimini artırın.
- Düzenli egzersiz yapın veya yaptığınız egzersiz derecesini artırın.
- Daha sık su içmeye özen gösterin.
Bağırsak hareketliliği yaşamanıza neden olabilecek diğer şartlar ve hastalıklar:
- Kolon kanseri.
- Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit).
- Kullandığınız ilaçların yan etkileri.
Muayenesi
Doktora ne zaman gitmeli?
Eğer daha sık bağırsak hareketleri yaşamanıza neden olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri yaptıysanız ve bağırsak hareketliliğinizle birlikte ortaya çıkan başka sıra dışı belirtiler yoksa bu, sağlık durumunuzda herhangi bir olumsuz gelişme olmadığı anlamına gelir. Aşağıdaki sorunlarla karşılaşmanız durumunda doktorunuzdan randevu alın:
- Bağırsak hareketliliğiniz sonucu, dışkı hacim ve görünümünde sürekli bir biçimde dar, şerit gibi dışkılama veya gevşek, sulu dışkılama şeklinde değişim oluşması.
- Karın ağrısı.
- Dışkı içinde kan, mukus veya irine rastlanması.
Çölyak Hastalığı: Gluten Hassasiyeti
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Hocam, yaklaşık 1-2 haftadır bağırsak problemi yaşıyorum. Tuvalet ihtiyacı geliyor fakat yarım yarım dışkılama oluyor tam rahatlama olmuyor. Birde yem... devamı
Hirschsprung Hastalığı
Baryumlu Lavman
Dirençli Salmonella Araştırmacılara Endişe Veriyor
Proktit
Dışkıda Gizli Kan Testi