Kas-İskelet Rahatsızlıkları
Kas-İskelet Rahatsızlıkları
Kas-iskelet sisteminiz kemik, eklem, kas, tendon ve kemik bağ dokusu gibi vücudunuzu destekleyen ve hareket etmenizi sağlayan yapılardan oluşur. Ergonomiden kaynaklanan kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları şunlardır:
- Bursit.
- Karpal tünel sendromu.
- Kas gerilmeleri, çoğunlukla boyun, sırt, bel ve omuzlarda görülür.
- Tendinit.
- Tenisçi dirseği (epikondilit).
Çözümler: Çalıştığınız ortamın fiziki koşullarını ve kullandığınız araç gereçleri kişisel ihtiyaçlarınıza göre düzenleyerek kas-iskelet rahatsızlıkları riskinizi azaltabilir, daha rahat hissedebilir ve daha verimli olabilirsiniz.
- Sandalyeniz ayarlanabilir koltuk yüksekliği, sırt ve kol destekleri ve yana yatmadan kolayca hareket etmek için beş adet tekerleği olmalıdır. Bel desteği sırtınız için faydalıdır. Sandalyenizde otururken ayaklarınız zemine düze basmalı, kalçanız/uyluğunuz zemine paralel olmalıdır. Sandalyenin köşeleri yumuşak olmalı ve dizlerinizin arkasıyla temas etmemelidir. Kol desteklerinizi kambur durmadan ya da omuzlarınızı çökertmeden ve düşürmeden kullanabilir olmanız gerekir.
- Masanızın çalışma alanınıza uygun büyüklükte olması ve yüksekliğinin ayarlanabilir olması gerekir. Masanızda çok sık ihtiyaç duyduğunuz öğeleri ulaşabileceğiniz şekilde düzenleyin. Böylece eğilip bükülmek zorunda kalmazsınız.
- Klavye tepsisinin klavye ve farenizi taşıyacak genişlikte ve yüksekliğinin ayarlanabilir olması gerekir.
- Ayaklarınızı dayayacağınız bir yer olması, özellikle de ayaklarınız zemine düz basmıyorsa, bacaklarınızı destekler ve bel gerilmesinin azalmasını sağlar.
- Bilgisayarınızın ekranı hemen önünüzde olmalıdır. Ekranın yüksekliği ayarlanabilir olmalı ve en üst kısmı göz seviyenizde olmalıdır.
- Bilgisayarınızın faresi iztopu ya da dokunmatik yüzey olabilir.
- Bilgisayar faresi klavyeye yakın bir yere konmalıdır. Böylelikle fareye uzanmak için zorlanmazsınız.
- Kenarlıklı veya kıvrımlı klavyeler el, bilek ve omuzlarda oluşan rahatsızlıkları azaltmak için tasarlanmıştır. Bazı insanlar için faydalı oldukları söylenebilir ama belirtileri azalttıklarına ilişkin kanıt yoktur. Sümen (bilek desteği de denir) kolları destekler ve klavye kullanımından kaynaklanan gerilmeleri azaltır. Sümen aslında klavye kullanımı sırasında kullanılmaz. Bazı insanlar klavye ya da fare kullanırken bile sümen kullanmayı tercih eder. Bilgisayarda yazı yazarken/klavye ya da fare kullanırken kolunuzun ön kısmını biraz kaldırın ki bilekleriniz nötr konumda olsun ve kol ve ellerinizi rahat bir şekilde hareket ettirebilin. Sandalyenizin kol destekleri varsa onları kolunuzun ön kısmı zemine paralel ve bilekleriniz nötr konumda olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Sümen kullanıyorsanız desteğin üzerinde bileğinizden ziyade avuç içinizi dinlendirin.
Düzgün duruş da kas-iskelet rahatsızlıklarını önler.
- Dik durmak sırtınızdaki doğal kavislerin korunmasını sağlar. Kambur duruş sırtınıza uyguladığınız baskıyı artırır ve enerjinizi düşürür. Eğer uzun süre durmanız söz konusuysa pozisyonunuzu değiştirmek için bir ayağınızı belirli aralıklarla alçak bir taburenin üzerine koyun. Alçak bir masanın üzerine eğilmek yerine yanınıza okuyacak bir şey alın.
- Oturuş pozisyonunun doğru olmasına özen gösterin. Omuzlarınızı rahatlatın, ayaklarınız zemine düz bassın ve masaya yaslanarak çalışmayın.
- Çalışırken eğilip bükülmek yerine vücudunuzu tamamen döndürün.
- Bir şeyleri kaldırmanın gerekli olduğu ofis ortamlarında çalışanlar kimi zaman sırt kemeri kullanırlar. Sırt kemeri kullanımının, kaldırmaya bağlı gerilme ve diğer yaralanmaları azalttığı kanıtlanmamıştır. Hatta bazı uzmanlar sırt kemeri kullanımının kişiyi aşırı rahatlatıp kasların zayıflamasına yol açarak yaralanma riskini artırdığına inanır.
Kaldırmak istediğiniz objeyi yakınınızda bulundurun.
- Objeyi alırken diz çökün ve dik durun, objeyi kaldırırken dizlerinizi düz konuma getirin.
- Aşırı ağır, hantal ya da yürürken önünüzü görmenizi engelleyen şeyleri kendi başınıza kaldırmaya çalışmayın.
- Kalem ya da kağıt gibi çok hafif objeleri “golfçu tarzıyla” kaldırmayı deneyin. Eğilirken bir dizinizi hafifçe bükün ve diğer bacağınızın zeminde serbest kalmasını sağlayın. Masadan ya da sabit bir sandalyeye tutunun.
Ofis yaralanmalarının yaygın sebebi düşmelerdir. Düşmeyi önlemek için koridorlarda kablo, dağınıklık olmamasına ve sıvı bir şeylerin dökülmemesine özen gösterin. Çekmeceleri işiniz bittikten sonra tamamen kapatın. Yüksekte bulunan objelere ulaşmak için sandalye yerine portatif merdiven kullanın. Gevşemiş halı döşemeleri ve yanmayan ampul gibi tehlike yaratacak durumları ilgili departmana bildirin. İşinize ve çalıştığınız ortama uygun ayakkabıları tercih edin.
Sağlığınızı korumak için:
- Düzenli egzersiz yapın.
- Dengeli beslenin.
- Sigara içmeyin.
- Herhangi bir sağlık sorununuz varsa gerekli görülen tedaviyi uygulayın.
Fiziksel güç ve esneklik dahil, kişinin genel sağlık durumunun iyi olması yaralanmaları önleyebilir. Yaralanma söz konusuysa çabuk iyileşmeyi de sağlar.
Görme Bozuklukları
Görme bozuklukları
Çalışma ortamında yaşanan tipik görme bozuklukları şunlardır:
- Aydınlatmanın çok az ya da çok fazla oluşundan kaynaklanan göz sorunları. Zayıf aydınlatma aşağıdakilere yol açabilir:
- Göz yorgunluğu ve kaşıntısı.
- Gözlerin sulanması ve kanlanması, göz kapaklarının şişmesi.
- Çift görme.
- Gözleri odaklayamam ve net görememe.
- Net görebilmek için gözleri zorlamaktan kaynaklanan baş ağrıları.
- Küçük şeyleri görebilmek için eğilmekten kaynaklanan boyun ve sırt ağrıları.
- Zayıf aydınlatma, aydınlatmadan kaynaklanan göz kamaşması, gölgelenme ya da iyi aydınlatılan bir yerden karanlık bir yere geçişin yol açtığı kazalar.
Çözümler: Yanlış aydınlatmadan kaynaklanan görme bozukluklarına yakalanma riskinizi aşağıdakileri uygulayarak azaltabilirsiniz:
- Göz yorgunluğunu azaltan tam spektrumlu ampulleri tercih edin.
- Masaüstü lambaları kullanın. Masaüstü lambasıyla ofisinizdeki ışık seviyesini artırabilir ve ışığı en çok ihtiyaç duyduğunuz yere odaklayabilirsiniz.
- Plazma ekran ya da sökülebilir saydam ekran gibi göz kamaşmasını önleyen ekranları tercih edin.
- Bilgisayar ekranınızı düzgün bir şekilde yerleştirin. Bilgisayar ekranını pencere önüne ya da yanına yerleştirmeyin. Aksi takdirde bu durum kontrast ve görme sorunu yaratır. Eğer pencere yanında oturuyorsanız bilgisayarınızı pencereye dik (90 derece) açı yapacak şekilde yerleştirin.
- Panjur ve renkli cam güneşten kaynaklanan parlamayı azaltırken süzülen ışığın ofisinize girmesini de sağlar.
Ayrıca yılda ya da 2 yılda bir göz muayenesi yaptırılmalıdır. Çift odaklı gözlük camı ya da okuma merceği kullanıyorsanız, monitörünüzü ayarlayın. Böylelikle ekranı net görmek için başınızı geriye doğru eğilmek zorunda kalmazsınız. Bilgisayar kullanırken okuma gözlüğü kullanın.
Gürültüye Bağlı Sorunlar
Gürültüye Bağlı Sorunlar
Gürültü gerginlik ve strese yol açabilir ve konsantre olmanızı engelleyebilir. İşitme bozukluğuna da neden olabilir.
- Ofis ortamında gürültüye neden olan etmenler şunlardır:
- Bilgisayar ve diğer video gösterim terminalleri.
- Telefon ve faks cihazları.
- Yüksek hızlı yazıcı ve fotokopi makineleri.
- Konuşmalar ve insan sesleri.
- Sert zeminli yüzeylerde yürüyenlerin ayak sesleri.
- Kalabalık ofis ortamı (birbirine yakın oturan ofis çalışanları daha fazla ayak sesine ve gürültüye maruz kalırlar).
- Ofisin pencerelerinden içeri süzülen gürültüler.
- Düşük seviyede gürültü bile üretkenliğinizi azaltabilir, kas ve eklemlerinizde sorun yaratarak vücudunuzdaki gerginliği artırabilir.
- Yüksek seviyede gürültü ciddi işitme kaybına yol açtığı için AB İş Güvenliği ve Sağlığı idaresi (OSHA) tarafından denetim altına alınmıştır.
Çözümler: Gürültü seviyelerine bağlı olarak gelişen işitme kaybı ve diğer sağlık sorunları riskini aza indirgemek için aşağıda belirtilenleri yapabilirsiniz:
- Kulak tıkacı kullanırsanız artalandaki gürültüye daha az maruz kalırsınız.
- Akustik tavan döşemelerini tercih ederseniz gürültünün bir kısmının emilmesini sağlarsınız.
- Gürültüye neden olan cihazların yerini değiştirin.
- Binalar kullanım amaçlarına uygun bir şekilde dizayn edilmelidir. Örneğin, konferans salonları bina yerleşim planına göre dizayn edilmelidir. Böylece gürültü azaltılmış olur.
- Pencereler için aşırı gürültüyü bloke edecek cam türü tercih edilmelidir.
- Araya bölmeler konularak ofislerdeki gürültünün yayılmasını önlenebilir.
Ofis Çalışanları Daha Sık Ayağa Kalkmalı
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm benin sorunum idrara cıktığımda idrarımı yapıyorum ama sonra damla damla geliyor ayaha kalkıyorum penisi biraz sıkıyorum icindekileri kurutana kad... devamı
Daha Sağlıklı Gözler İçin
Normal Varyasyon
Kök Hücreyle Körlük Tedavisi
Telefon Ve Tablet Bilgisayar Göz Kurutuyor
Kontakt Lens Kullanımı