Sindirim Hastalıklarında Görüntüleme Testleri
Sindirim sistemi hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan pek çok farklı görüntüleme testi tipi vardır.
Bilgisayarlı Tomografi (BT Taraması)
BT taraması, yani bilgisayarlı tomografi çok kısa bir süre içinde vücudun farklı açılardan çoklu röntgenlerini çeker. Görüntüler doktorlara belirtilere neyin, neden olduğunu saptamalarına yardımcı olur. BT taramasıyla, hastaların vücut bölümlerinin bir dizi görüntüsü, bilgisayar tarafından toplanır.
Sanal Kolonoskopi
Yeni teknoloji bir bilgisayar, kolon görüntülerinin alınmasını ve kolonunun üç boyutlu bir modelinin yeniden yapılmasını mümkün kılar –buna sanal kolonoskopi denir. Açıkçası, anormallikler aranırken sizde hiçbir ağrıya neden olmadan bu modelin içi kontrol edilebilir. Ancak bir anormallik bulunursa, bir doku örneği almak için bir kapsam belirleme testi, sigmoidoskopi veya kolonoskopi gerekli olacaktır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
MRG işlemiyle, röntgen kullanmadan insan vücudunun çok net fotoğraflarını görülebilir. MRG’de, büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bu görüntüleri elde etmek için bir bilgisayar kullanılır. Uygun güvenlik kuralları takip edildiğinde, MRG sıradan bir kişi için hiçbir risk taşımamaktadır.
Radyonüklit (Sintigrafik) Tarama
Ayrıca nükleer tarama diye de adlandırılan radyonüklid tarama, vücudun iç kısımlarının resimlerini az miktarda radyoaktif madde kullanarak elde eden bir testtir. Test, organların ve de standart röntgenlerle görülemeyen vücut bölgelerinin görüntülerini temin etmek için kullanılır. Birçok anormal doku büyümesi veya tümörler, özellikle radyonüklid tarama kullanılarak görülebilir.
Bir organın yapısını göstermesine ek olarak radyonüklid tarama, doktorun, organın ne kadar işler durumda olduğunu görmesini de sağlar. Hastalıklı veya yetersiz çalışan organ, taramada sağlıklı bir organdan daha farklı görünür.
Bu testte elde edilen bilgiler, kanser dahil birçok hastalığın teşhisi için değerlidir. Çünkü test, standart röntgenlerle görülmeyen iç bölgeleri gösterir, radyonüklid tarama aynı zamanda bir hastalık sürecinde sorunları çok erken belirlemeye yardımcı olabilir.
Tarama tekniğinde radyasyon kullanılmasına rağmen, test oldukça güvenlidir. Aldığınız asıl radyasyon dozajı oldukça düşüktür ve vücudunuzda sadece kısa bir süre kalır. Taramadan sonra bol miktarda sıvı içmek herhangi bir radyoaktif maddeyi sisteminizden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.
Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Dyt. Gizem Şeber
kilo veremiyorum . öncelikle sindirimim çok yavaş. bu konudaki önerileriniz nelerdir... devamı
Su Tutma
Bağırsak İskemisi Ve Enfarktüsü
Karın Ultrasonu
Sindirim Hastalıklarında Görüntüleme Testleri
Bağırsak Geçiş Zamanı