Stres ve Kabızlık
Günümüzün koşturmayla dolu dünyasında neredeyse hiç kimse stresin vücut üzerindeki etkilerinden kaçamaz. Stres, birçok sağlık sorununa ya doğrudan neden olur ya da katkıda bulunur. Kabızlık konusunda da durum farklı değildir.
Stresin kabızlığı etkilemesinin iki temel yolu vardır. İlk olarak bağırsaklarımız için iyi olmayan seçimler yapmamıza neden olur. İkinci olarak, doğrudan doğruya sindirim sorunlarına yol açabilir.
Stresi ve kabızlığı önlemek için hayat tarzı değişiklikleri
Her gün yaptığımız sayısız seçim sağlığımız üzerinde etkide bulunur. Meşgul ve stresli olduğumuzda, vücudumuza bakmama eğilimindeyizdir.
Birçok insan meşgul olduğu için tuvalete gitmeyi erteleyebilir. Bağırsak boşaltmayı ertelemek insanların en önemli kabız olma nedenlerinden biridir.
Stresli bir iş yükü de birçok insanın yemeklerini hızla aradan çıkarmasına neden olabilir. Birçok ayaküstü yenen besin kabızlığa neden olan içerik (örneğin et, yağlı abur cuburlar ve soda) bakımından zengin olup sebze, tam tahıl ve su bakımından yoksuldur. Bu tür bir diyet sık sık strese ve kabızlığa neden olur.
İnsanlar sık sık öğün kaçırır ve yedikleri zaman acele ederek yiyeceklerini yeterince çiğnemezler. Düzenli yeme rutini düzenli bağırsak hareketine neden olduğu için, düzensiz yemek stres ve kabızlıkla ilgili sorunlara yol açabilir.
Stres ve kabızlığın doğrudan etkileri
Sinir sistemi strese karşı çok hassastır. Kabızlık stres zamanlarında sinir sistemindeki değişimlerin doğrudan sonucudur.
Normal bağırsak hareketleri karmaşık sinir sistemi sinyallerinin bir sonucudur. Çok fazla stres bu sinyallerin kesilmesine neden olarak sindirim sisteminin birçok kesimini etkiler. Stres dışkı yapmamızı sağlayan bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir.
Strese bağlı kabızlığı önlemek
Eğer stresin bir sonucu olarak kabızlık yaşıyorsanız, sorunu önlemek için elinizde birçok seçenek vardır.
Egzersiz stresten kurtulmanın en iyi yollarından biridir ve genel sağlığa ayrıca katkısı vardır. Belki meşgul, yoğun gündeminize eklemeniz gereken yeni bir şey ama inanın buna değer.
Öğünleri önceden planlamak bazı kabızlık sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Yoğun günlerinizde öğünleri kaçırmak yerine sağlıklı yiyecekler atıştırın.
Aceleyle yemek zorundaysanız, daha sağlıklı yemekleri tercih edin. Birçok ayaküstü yemek lokantasında beyaz et ve sebzeler gibi sağlıklı seçenekler de mevcuttur.
Her zaman yanınızda su bulundurun. Araba sürerken yakınınızda su bulundurursanız, vücudunuzun kuruma ihtimali azalacaktır.
Stres sonucu kabızlıkla ilgili şiddetli belirtilerden dertliyseniz, doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikirdir. Birlikte hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı daha iyi hale getirmek için ortak bir çözüme varabilirsiniz.
Stres, Kaygı ve Hassas Bağırsak Sendromu
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
slm hocam benim sıkıntım sürekli mide de gaz ve kabızlık oluyor yardımcı olursanız çok memnun edersiniz tşk şimdiden... devamı
Kabızlığın Kalp Açısından Önemi
Yaygın Sindirim Sorunlarını Hafifletmek İçin İpuçları
Çok Protein Tüketmek Kabızlığa Yol Açar Mı?
Kabızlık Tedavisi
Su İçerek Kabızlıkla Mücadele