Araştırmacılar; "Diz protezi olan çoğu hasta, yıllarca güçten düşüren bir ağrıyla birlikte yaşadığından, oturmaktan ayakta durmaya geçerken zayıflamış kuadriseps kaslarını (uyluk kaslarını) kullanmaktan kaçınacak farklı stratejileri benimseyerek, ağrıya incelikli bir çözüm bulmaya çalışır" diyorlar.
12 hastayı, total diz protezi ameliyatını takip eden 15 ay boyunca gözlemleyen bu çalışma, hastaların oturmaktan ayakta durmaya geçiş görevini yerine getirmek için kalçayı uzatan daha geniş bir harekete (yukarı kalkmak için çok ileriye doğru eğilmek gibi) bel bağladıklarını gösteriyor. Çalışmadaki ilginç olan noktanın, ameliyatı takiben hastaların kas gücü iyileşmesine rağmen, bu stratejiyi devam ettirdiğinin görüldüğüne dikkat çeken ve düşme riskinden dolayı tehlikeli olmasına karşın, hastaların bu stratejiyi kendi doğaları gibi benimsediklerini gözlemleyen araştırmacılar, "Meseleyi basitçe ortaya koyacak olursak, her iki bacağımıza eşit olarak dağılacak kadar kilo alabildiğimiz dönemde, genelde ameliyattan 4-6 hafta sonra başlayan, bir fizik tedavi uzmanı tarafından yeniden eğitim verilmeden çözülemeyen, sonradan öğrenilmiş bir hareket şekliydi" diye raporu sonuçlandırdılar.
Araştırmacılar, hastaların, bir sandalyeden kalkmak için kalçalardan ileri doğru uzanabileceğini ve ağırlık merkezini ileri doğru hareket ettirerek ayağa kalkmak için kalçalarını kullanabileceklerini buldular. Bu yöntem işi daha kolaylaştırsa da, daha az dengeli olabiliyor ve düşmelere yol açabiliyor. Bu nedenle, doğru bir kalkma hareketi için hastalar yeniden eğitiliyor. Eğitim sırasında, hastaya, sandalyeden ileri doğru eğilmeksizin, kendisini yukarı doğru itmeye yardımcı olmak üzere kollarını kullanmaya izin veriliyor. Hasta kollarını kullanarak sandalyeden kalkmayı öğrendikten sonra ise, kollarını kullanmadan kalkma hareketini gerçekleştirmesi öğretiliyor.
Sonuç olarak araştırmacılar, hatalı hareket şekli gelecekte diz osteoartrit gelişimine yol açabileceğinden, hastaların yeniden eğitilmesinin önemli bir koruyucu strateji olabileceği sonucuna vardılar.
Unikondiler (Yarım) Diz Protezleri
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
sayın hocam benim 2011 yılında sol dizime protez takıldı.aradan geçen 2 yıl sonra protezim deforme olmuş oysa ameliyattan sonra çok dikkat etmiştim. h... devamı
Dizlerinizi Neden Korumalısınız?
Menisküs Yırtılması
Ön Çapraz Bağ Onarımı
Diz Bağ Lezyonları
Dizde Kireçlenme (Artrit)