- İçindekiler
- Uyku İhtiyacı Nelere Bağlıdır?
- Yaş
- Hamilelik
- Sağlık Problemleri ve İlaçlar
- Uykusuzluk
- Genetik
- İdeal Uyku
Uyku İhtiyacı Nelere Bağlıdır?
Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu yaş ve sağlık durumu gibi faktörlere göre değişir. Kendiniz için ideal uyku süresini bulmak amacıyla denemeler yapmanız gerekebilir.
Standart olarak bilinen günde 8 saat uyunması gerektiğidir. Fakat bazı faktörlere bağlı olarak bu süre kişiden kişiye değişmektedir.
Yaş
Tahmin edilebileceği gibi bebekler ve çocuklar en çok uykuya ihtiyaç duyanlardır. Geceleri 9 – 10 saat uyumanın yanında gündüz uykuları da gereklidir. Okul çağındaki çocuklar ve ergenler geceleri 9 ila 11 saat uyumalıdır. Çoğu yetişkin ise her gece 7 – 8 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.
Yaşlı yetişkinlerin genç yetişkinlerle uyku ihtiyacı aynı olsa da yaşlı yetişkinlerin daha hafif uyudukları ve daha kısa periyotlar boyunca uyudukları görülmüştür. Bunu dengelemek için yaşlı yetişkinler yatakta daha fazla zaman geçirebilir veya gün içinde uyuyabilirler.
Hamilelik
Hamilelik sırasında bir kadının vücudunda meydana gelen değişiklikler uyku ihtiyacını artırır. Ancak kusma ve mide bulantısı, sık sık idrara çıkma, bel ağrısı, bacak krampları ve mide ekşimesi gibi hamilelik belirtileri uyumayı zorlaştırabilir.
Sağlık Problemleri ve İlaçlar
Kronik astımı veya bronşiti olan kişiler sağlıklı insanlara oranla daha zor uyur veya uykuyu daha zor sürdürür. Bunlar nefes alma zorluğundan veya ilaçlardan kaynaklanabilir. Diğer kronik ve ağrılı durumlar da (artrit, mide reflüsü, konjestif kalp yetmezliği, orak hücreli anemi gibi) yeterli uykuyu alamamaya sebep olabilir.
Bazı reçeteli veya reçetesiz ilaçlar uyanık kalmaya sebep olan içeriğe sahiptir. Dekonjestanlar ve steroidler bu maddeler arasında yer alır. Beta bloker adlı kalp ve tansiyon ilaçları da uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve geceleri uyanmaya sebep olabilir.
Uykusuzluk
Eğer uykusuzluk yaşıyorsanız ihtiyacınız olan uyku miktarı artar. Sürekli uykuyu ertelerseniz bu birikip sağlığınızı ve yaşam kalitenizi etkileyebilir.
Çoğu kişi hafta içi uyuyamadığı uykuyu hafta sonu uyumayı tercih eder. Ancak eğer çok fazla uyku eksikliğiniz varsa bu yeterli olmayabilir. Ayrıca bu tutum biyolojik saatinizle oynayıp Pazar geceleri uyumayı ve Pazartesi kalkmayı zorlaştırır.
Genetik
Araştırmalara göre nüfusun %1 ila 5’i gece daha az uykuya ihtiyaç duymaktadır. Daha az veya daha çok uykuya ihtiyaç duyma özelliği aileden geçebilir, bunun sebebi de genetiktir.
İdeal Uyku
Çalışmalara göre 7 saatten az veya 9 saatten fazla uyku sağlık problemleri ve psikiyatrik hastalıklarla, özellikle de ruh hali dengesizliği ve daha yüksek bir ölüm oranıyla ilişkilidir.
Ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğunuza karar vermenin ideal yolu gün içinde ne kadar uykulu olduğunuzu ölçmektir. Gün içinde yolculuk, okumak, televizyon izlemek, telefonda konuşmak veya masa başında çalışmak gibi durgun işlerde uykuya dalma meyiliniz oluyor mu? Cevabınız evetse daha çok uykuya ihtiyacınız vardır.
Uyuduğunuz süreyi aşamalı olarak artırmak için adımlar atın. Bu gün içinde daha zinde ve dinlenmiş olmanızı sağlamazsa bir doktorla görüşün. Sorunun kökeninde uyku apnesi gibi sebepler bulunabilir. Gerekli tedavi uygulanarak uyku kaliteniz yükseltilebilir.
Kemoterapi süresince hasta nasıl beslenmeli?
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam ben stargardt hastasiyim .göz numaram 2.5 numara.bu rahatsizligım ne kadar ilerler.körlük durumu olur mu.nelere dikkat etmem lazim.teşekkürler... devamı
Uyku Apne Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Gün İçerisindeki Uykululuk Halinden Kurtulmak İçin 12 İpucu
Diğer Dissomniler
Uyku Apnesi Hayatı Zindan Ediyor
Uyku Haplarını Kimler Kullanmalı?