Önleme
Yanık, kişinin ısı, kimyasal maddeler, elektrik veya radyasyona maruz kalmasından kaynaklanır. Cilt dokusunu bozmakla kalmayıp diğer organlara da zarar verebilir. En sık çocuklarda görülür.
Alınması Gereken Önlemler
Aşağıdaki tedbirler yanık riskinizi azaltabilir:
- Duman detektörü taktırmak
- Çocuklara okullarda yangın ve yanıklardan korunma eğitimi vermek
- Sigara ve aşırı alkol tüketimini bırakmak
- Ateşe dayanıklı giysiler giymek (özellikle çocuklara giydirmek)
- Ev, okul ve işyerinde acil çıkış yolları planlamak
- Yangın tatbikatı yapmak
Aşağıdaki adımlar yanığa maruz kalındığı anda ciddiyetini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Acilen ilk yardımda bulunmak
- Vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurmak
- Kazazedenin hastaneye yatırılması gerekiyorsa, hastayı hastanenin yanık alanında uzmanlaşmış ekibinden oluşan bir yanık biriminde tedavi ettirmek
Koruma
Çocukları Yanıklardan Korumak
Çocuklarınızı yanıklardan korumak için bazı önemli ipuçları ve hatırlatmalar:
- Yemek pişirirken veya elinizde sıcak bir içecek varken bebeğinizi kucağınızda tutmayın. Bebek ani bir hareketle bunlara uzanabilir ve dökülmelerine neden olup kendini yakabilir.
- Çaydanlık, cezve, sıcak yiyecek, kaynar su, saç maşası gibi tehlikeli ev aletlerini masa, tezgah veya ocak kenarlarında tutmayın.
- Tava ve tencere saplarının çocukların çarpmayacağı ve ulaşamayacağı şekilde arka ocak gözlerine doğru içe dönük şekilde tutun.
- Fırın kapağını çocuğunuz yakınlardayken asla açmayın.
- Çocuğunuzu küvete sokmadan önce dirseğinizle suyun ısısını kontrol edin.
- Çocukların musluk vanalarına dokunmalarına engel olun. Sıcak suyu açıp bir yerlerini yakabilirler. Bebeğinizi veya çocuğunuzu küvette tek başına bırakmayın.
- Evde su sıcaklığını ayarlayan şofben, termosifon veya kombi derecesini (50 derece civarı) orta veya düşük seviyeye ayarlayın.
- Havayı nemlendirmek için sıcak buhar makinesi yerine soğuk buhar üfleyici tercih edin.
- Şömine, soba veya kaloriferlerin önüne siperlik ya da koruyucu yerleştirin. Elektrikli soba, ızgara ve ısıtıcıları çocukların ulaşamayacağı yerlerde kullanın. Çocuğunuzu herhangi bir ateşin çevresinde asla yalnız bırakmayın.
- Çocuğunuzun giydiği pijamanın ateşe dayanıklı, yanmaz bir kumaştan olmasına özen gösterin.
- Sigara içiyorsanız, sigaranızı yanar durumda bırakıp gitmeyin. Sigarayı iyice söndürdüğünüzden emin olun. Çakmak ve kibritleri çocukların ulaşamayacağı güvenli bir yere kaldırın.
- Evinize duman detektörü taktırın. Düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak kontrol ettirin.
- Benzin veya gazyağı gibi alev alacak sıvıları kilitli bir yerde, orijinal kutularında ve üzerinde etiketleriyle muhafaza edin.
- Çocuğunuzu aracınızdaki çocuk koltuğuna yerleştirmeden önce koltuğun, özellikle de metal parçaların sıcaklığını kontrol edin. Arabanızı güneşe park ettiğiniz zaman, çocuk koltuğunu bir havluyla örtün.
- Havai fişek veya maytap gibi patlayıcı maddeleri yalnızca büyük çocukların bir yetişkin gözetiminde atmasına izin verin.
- Çocukları elektrik kablolarından uzak tutun. Aşınmış kabloları sağlamlarıyla değiştirin. Kullanılmayan elektrik prizlerini çocuk korumalı/kapaklı prizlerle değiştirin. (Ev malzemeleri satan yapı marketlerde veya alışveriş mağazalarının çocuk reyonlarında bulabilirsiniz.)
- Mikrodalga fırında ısıtılan bebek mamalarının ısısını bebeğinize yedirmeden önce mutlaka kontrol edin.
- Güneş yanığını önlemek için çocuğunuza güneşe çıkmadan önce her zaman koruma faktörlü güneş kremi sürün.
Op. Dr. Sinan GÖKER
Eşim SOCAR fabrikasında çalışıyordu HCl hidrolik asit gözüne geldi iki gözde kornea yanığı var şuan yanığın iyilesimi sağlanıyor sağ goz iyilesmekte s... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Termal Yanık Tedavisi
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Yüzde Yanma Hissi
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir