İki yeni çalışmaya göre, müzikal etkinliğin artan popülerliği, gelecek nesillerin yaşamları boyu zihinsel açıdan canlı kalmasını sağlayarak onlara yardımcı olabilir. İlk araştırmada, Kansas Üniversitesi araştırmacıları, yaşları 63’ten 80’e kadar değişen 70 sağlıklı yaşlı yetişkinden oluşan 3 grubu karşılaştırdı: müzisyen olmayanlar, düşük düzeyde etkin müzisyen olanlar (1 ila 9 yıl resmi eğitim) ve üst düzeyde etkin müzisyen olanlar (resmi eğitim dahil 10 yıl enstrüman çalma). Umulacağı üzere, grupları karşılaştırmadan önce, araştırmacılar zekâ, fiziksel egzersiz ve eğitim gibi bariz koşullar da dahil önem taşıyan her olası koşulu hesaba kattılar. Sonuçlar, üst düzeyde etkin müzisyenlerin birçok alanda, örneğin uzamsal (sözel olmayan) hafıza, hızı işleme ve bilişsel esneklikte açık ara üstün olduğunu ortaya çıkardı. Birey ne kadar yıl uygulamayla ilgilenmişse bilişsel performansı o kadar iyiydi.
İkinci çalışma işitsel hafızaya, yani duyduğunuzu hatırlama becerisine odaklandı. Northwestern Üniversitesinden bir araştırma ekibi, yaşamları boyunca müziksel yönden etkin olmuş orta yaşlı (45-60 yaşındaki) bireyleri aynı yaşlardaki müzisyen olmayan bireylerle karşılaştırdı. İki grubun da işitsel duyarlılıkları aynı olmasına rağmen, müzisyenlerin işitsel hafızası ve sesli bir arka planda işitsel işaretleri tespit etme yeteneği çok daha ileriydi. İlk çalışmanın aksine, bu belirli gruplar görsel hafızada farklılık göstermiyor ama tabii ki o çalışmadaki katılımcılardan daha gençlerdi.
Bu nispeten yeni araştırma alanında araştırmacıların, müzik eğitiminin ömür boyu bilişsel yetenekleri neden etkilediğine dair açıklığa kavuşturması gereken daha çok şey var. Ne var ki işaretler, ister klasik ister popüler müzikle haşır neşir olmaları teşvik edilen ergenler ve yetişkinlerin, beyinlerine gelecekte büyüyüp gelişmesi için önemli bir kaynak sunduğunu destekliyor ve ileri sürüyor.
Ne yazık ki, müzikal performansı ön plana çıkaran TV programlarının popülerliğine karşın, okul bütçeleri müzik eğitimine para sağlamakta gitgide zorlanıyor. Kendileri de bu zor ekonomik dönemde maddi sıkıntı çeken aileler, bütçelerini koruyabilmek için çocuklarının özel müzik derslerine son vermek durumunda kalabiliyor.
Oysa, her yaştan insanın, resmi müzik eğitimine erişim sağlayabileceği alternatif yollar bulunuyor. YouTube’da müzik eğitimine adanmış abartısız yüzlerce video var; kaliteleri değişse de bazıları mükemmel. Bazı müzik enstrümanlarını almak, hatta kiralamak pahalıya gelebilir ama seslerimizi ücretsiz eğitebiliriz. Yoksul ülkelerdeki çocuklar çelik varillerde ritim tutuyor ve birçok sosyal merkez, okul ve üniversite yerleşkesinde insanlar çalabilsinler diye bir yerlerde piyano olabiliyor.
Müzik en temel iletişim biçimlerinden biridir ve beyin işleviyle ilişkisi gitgide bilimsel araştırma konusu haline geliyor.
- Bölgenizdeki merkezlerin ücretsiz kurslarını ve diğer merkezleri araştırın. Birçok semt, bütçe sorunları yaşasa da sakinlere gerek koro, gerek amatör tiyatro grupları gerekse ucuz derslerde müzik için kapılar açıyor.
- Karaokeyi deneyin. Başta utangaç hissetseniz de destekleyici arkadaşlar ve dinleyiciler bulursanız eğlenceli, amatör bir karaoke tarzı yaratabilirsiniz.
- Çocuklarınızı müzikle ilgilenmeye teşvik edin. Müzik derslerini maddi olarak karşılayamayacaksanız çocuklarınızın şikayetlerinin, müziğe fırsat vermenin önüne geçmesine izin vermeyin. Çocuklarınız şu anda müzik dersi alıyorlarsa (kulaklarınızı çınlatsa da) onları bol bol yüreklendirin.
- Semtinizdeki müzik eğitimini destekleyin. Zorluk çeken müzik gruplarına yardımda bulunabilirsiniz. Tek bir nota çalamasanız bile, bölgedeki müzik gruplarının sürdürülebilmesi için bağış yapabilirsiniz.
- Unutmayın, başlamak için asla geç değil. Araştırma gösteriyor ki birkaç yıllık müzik eğitimi bile beyin gücüne katkıda bulunabilir. Birçok yetişkin, müzik derslerine ilk kez yetişkinlikte başlıyor veya bıraktıkları müzik derslerine geri dönüyor.
Müziğe katılımın uzun vadeli bilişsel yararları var ama aynı zamanda hem eğlenceli hem de moralinizi yükseltebilir. Kalbinizde bir şarkıyla birlikte beyninizde bir şarkı, gelecek yıllarda muazzam faydalar sağlayabilir.
Kaynak: psychologytoday.com
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
35 Yaşındayım ben her bayan gibi sağlıklı yaşlanmak için Co-enzyme Q10 içe bilirmiyim hariçten aldığım antideprasan ilacım var zarar olurmu... devamı
Yalnızlık Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
Somnofili
Hırs Ve Korkuyla Baş Etmek
Otizmli Çocuklar İçin Öğretme İpuçları
Uyku Bozuklukları İçin Görsel Rehber