Nedir
Yaşlanmak Nedir?
Yaşlanmak, canlı bir organizmanın büyümesini ve gelişimini içeren sürekli ve tahmin edilebilir bir süreçtir. Yaşlanmak kaçınılmazdır, fakat ne kadar hızlı yaşlandığımız kişiden kişiye değişir. Nasıl yaşlandığımız genlerimize, çevresel etkenlere ve yaşam tarzımıza bağlıdır.
Hastalıklar olmasa, vücudumuzda meydana gelen değişikliklerin (kırışıklıklar, kas dokusu kaybı, saç dökülmesi ya da beyazlaması) dışında yaşlandığımızın farkına bile varmayabilirdik. Yaşlanmak, organların işlevinin ve vücut sistemlerinin yavaş yavaş azalmasını beraberinde getirir. Bu değişiklikler ancak efor gerektiren ya da stresli dönemlerde farkına varılabilir. Bir kişinin yaşlandıkça uyarıcılara tepki verme süresi artar. Bir hastalık sonrası da tekrar sağlığına kavuşmak daha uzun zaman gerektirebilir.
Vücutta yaşlılığa bağlı meydana gelen değişiklikler bizi birçok hastalığa ve görülen tıbbi tedavinin yan etkilerine ve komplikasyonlarına karşı daha hassas hale getirir. Yaşlılıkla beraber vücudun tepki verme süresi yavaşladığından, çevresel değişikliklere uyum göstermemiz daha uzun sürebilir.
Yaşlılık aynı zamanda, her zaman takvim yaşımıza ayak uydurmayan bir ruh hali olarak ta tanımlanabilir. İleriki yaşlarda meydana gelen normal değişikliklere, zorluklara ve fırsatlara nasıl yaklaştığımız gerçek yaşımızı en iyi şekilde belirler.
Engelleme
Yaşlanmanın Hangi Yönleri Engellenebilir?
Yaşlanmak engellenemez. Yaşlanma süreci ana rahmine düşüldüğü an başlar ve her geçen gün devam eder. Buna rağmen yaşlanmanın bazı etkileri yavaşlatılabilir hatta engellenebilir. Yaşlanmayı ileriki yaşlarda engellemek, sağlık eğitimi almak ve hastalık riskini azaltan ve sağlığa katkıda bulunan aktivitelerde bulunmayı gerektirir. Yaşlanmayı engellemek aynı zamanda, bir hastalığa yakalanıldığında sonucu etkileyebilecek müdahalelerde ve artan sakatlık ve işlev kaybı riskini azaltan çabalarda bulunmayı gerektirir. İleriki yaşlarda önleyici tedbirlerin hedefi aynı zamanda hayatın sürekliliğini, işlevini, dinçliğini ve kalitesini sağlamaktır.
Yaşam biçimi nasıl yaşlandığımızı önemli derecede etkiler. Yapılan uzun dönemli bir araştırma, yedi sağlık uygulamasının hayat kalitesini nasıl etkilediğini, işlev kaybını nasıl engellediğini ve uzun ömürlülüğe nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat İçin 7 Sağlık Uygulaması
- Geceleri yedi ile sekiz saat arasında uyku
- Kilo kontrolü
- Egzersiz
- Sınırlı alkol kullanımı
- Sigara içmemek
- Kahvaltı etmek
- Nadiren abur cubur yemek
Egzersizin, damar hastalıklarını, düşmeyi ve depresyonu engelleyen çok önemli bir yöntem olduğu ortaya konmuştur. Fiziksel açıdan bir engeli olmayanlar tüm kişiler için yürüyüş tavsiye edilir. Kolaylıkla yapılabilir ve iyi bir yürüyüş ayakkabısı dışında hiçbir masrafı yoktur.
Diyetle ilgili aşırılıklar kontrol edilmelidir. Tavsiye edilen diyet harcanan enerjinin alınan kalorilerle dengelenmesini kapsar. Doymuş yağların tüketimi toplam alınan kalorilerin en fazla yüzde 10’nunu oluşturmalıdır. Günlük tavsiye edilen miktarlar dahilinde yeterli derecede liflerin, minerallerin, vitaminlerin ve sıvıların (ortalama 8 bardak ya da 1.9 litre) alındığından emin olunmalıdır.
Yaşamımız boyunca kurduğumuz pozitif ilişkileri sürdürmek ruh halimize önemli derecede katkıda bulunmaktadır. Araştırmalar, sosyal çevremizden gördüğümüz desteğin sağlığımızla doğrudan orantılı olduğunu ve yaşlanmayla bağlantılı bazı sağlık sorunlarını azaltabileceğini ortaya koymaktadır.
Cilt Bakımı ve Estetik Ameliyat Testi
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
35 Yaşındayım ben her bayan gibi sağlıklı yaşlanmak için Co-enzyme Q10 içe bilirmiyim hariçten aldığım antideprasan ilacım var zarar olurmu... devamı
70 Yaş Üzeri İnsanlara Uyarlanmış Beslenme Piramidi
Normal Yaşa Bağlı Değişimler
Zinde Olmak
Göz Bakımı
Erkekler 40 Kadınlar 50 Yaşında Horluyor