Bazı koku ve tat alma duyusu kayıpları yaşlılıkta, bilhassa 60 yaşından sonra doğaldır. Fakat yaş dışında başka etmenler de koku ve tat alma duyusu kaybını tetikleyebilir. Bu nedenler şunlardır:
- Alerji, sinüzit veya burun polipleri gibi burundaki sorunlar
- Beta bloker ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri gibi belli ilaçlar
- Diş çürümesi veya ağızdaki kötü temizlik
- Sigara kullanmak
- Baş veya yüz yaralanması
- Alzheimer hastalığı
- Parkinson hastalığı
Koku ve tat alma duyusu kaybı, hayat kalitesi üzerinde önemli oranda olumsuz etkide bulunur. Özellikle de iştah kaybı ve kötü beslenmeye yol açar. Tat ve koku alma duyusu kaybı bazen, depresyonu da tetikler. Tat ve koku alma duyusu kaybı, yiyeceklerin lezzetini artırmak için sizi çok fazla tuz ve şeker kullanmaya sevk edebilir, bu da yüksek tansiyon ve diyabet için bir sorundur.
Sizde koku ve tat alma duyusu kaybı varsa, doktorunuzla görüşün. Yaşla ilgili koku ve tat alma duyusu kaybını geri çeviremeseniz de, bu duyuların kaybına yol açan bazı nedenleri tedaviyle ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Mesela, eğer ilaçlarınız sorunun kötüleşmesine katkıda bulunuyorsa doktorunuz ilaç tedavinizi veya dozunu değiştirmenizi tavsiye edebilir. Birçok burun ve sinüs sorunu da ilaçlarla veya ayakta tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Ağız ve diş sorunlarının da aynı şekilde tedavisi mümkündür. Eğer sigara kullanıyorsanız bırakmak, tat ve koku alma duyunuzun yerine gelmesine yardımcı olacaktır.
Doktorunuz gerektiğinde size bir alerji uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, nörolog veya başka bazı uzmanlara danışmanızı tavsiye edebilir.
Tat Alma Bozukluğunun Tedavisi
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
öncelikle merhaba hocam.benim cok yakın bir arkadasimda tat alamama sorunu var yediği hicbir yemegin tadini alamiyor ama bazen de birden tat alabilmey... devamı
Ev Kuşlarında Kuş Gribi Tehlikesi: Endişe Etmeli Misiniz?
Anosmi (Koku Duyusu Kaybı)
Grip Aşısının Tam Zamanı
C Vitamini Nezleden Koruyor Mu?
Bulgaristan Viktoria Gribini Bekliyor