Kronik stres, bir dizi sağlık sorunlarına ve duygusal sorunlara yol açabilir. Yoga, stresi ve kaygıyı azaltmak üzere etkili bir yöntem olabilir. Nasıl başlayacağınızı öğrenin.
Çocuklarınız en son oyunları istiyor, patronunuz dün hazırlanan raporu istiyor ve eşiniz akşam yemeğinde ne olduğunu soruyor. Stres ve kaygı her yerde. Başa çıkamıyorsanız yogayı denemek isteyebilirsiniz.
Yoga, bazıları doğadan alınan isimlere sahip bir dizi duruştan ve kontrollü nefes egzersizinden oluşur ve stresle başa çıkmanın ve rahatlamanın popüler bir yoludur. Günümüzde, büyük şehirlerdeki popüler sağlık kulüplerinden küçük şehirlerdeki kurslara, hastanelerden kliniklere kadar neredeyse her yerde; nefes alma, meditasyon ve duruş sanatını öğreten yoga dersleri verilmektedir. Stresi azaltmak üzere kendiniz uygulayabileceğiniz daha fazla teknik arıyorsanız, yogaya nasıl başlayacağınızı öğrenin.
Yogayı anlamak
Yoga, zihin-beden tipi bir tamamlayıcı ve alternatif bir tıp uygulaması olarak kabul edilir. Yoga, bedensel ve zihinsel huzura ulaşmak üzere fiziksel ve zihinsel disiplinleri bir araya getirerek dinlenmenize ve stres ile kaygıyı yönetmenize yardımcı olur. Geleneksel yoga felsefesi; uygulayıcıların, davranış, diyet ve meditasyon yoluyla bu amaca bağlı kalmasını gerektirmektedir. Bununla beraber, yalnızca gündelik huzursuzluklar veya sahip olduğunuz bir sağlık problemi yüzünden stresle daha iyi başa çıkmak istemenize rağmen, yaşam tarzınızı tamamen değiştirmek istemiyorsanız bile, yoga faydalı olabilir.
Yoganın birçok tarzı, formu ve yoğunluğu bulunmaktadır. Stresle başa çıkmak için özellikle Hatha yoga faydalı olabilir. En yaygın yoga yöntemlerinden biri olan Hatha; yavaş temposu ile daha kolay hareketleri sayesinde, yeni başlayanların bazılarına daha kolay gelmektedir. Bununla beraber birçok kişi diğer herhangi bir yoga öğretisinden de faydalanabilir. Bu, tamamen kişisel tercihlere bağlıdır.
Hatha yoganın ve en genel yoga türlerinin temel unsurları şunlardır:
- Pozisyonlar. Yoga pozisyonları; kuvveti ve esnekliği artırmak üzere tasarlanmış bir dizi harekettir. Pozisyonlar, tamamen rahatlamış bir şekilde yerde uzanmaktan, fiziksel limitlerinizi esnetmenizi sağlayabilecek ölçüde zor duruşlara kadar değişebilir.
- Nefes. Nefesinizi kontrol etmek yoganın önemli bir bölümüdür. Yogada nefes, yaşam enerjisini temsil eder. Yoga, nefesinizi kontrol etmenizin, vücudunuzu kontrol etmenize ve zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olabileceğini öğretir.
Yoganın sağlık üzerindeki faydaları
Yoganın sağlık üzerinde, aşağıdakileri de kapsayabilen çok sayıda potansiyel faydası bulunmaktadır:
- Stres azaltma. Yoga, sessiz ve hassas hareketleriyle denge ve konsantrasyon gerektiren pozisyonlara girdikçe, odağınızı meşgul, kaotik gününüzden uzaklaştırarak sükunete çeker.
- Zindelik artışı. Yeni pozisyonları öğrenerek daha düzgün uyguladıkça denge, esneklik, hareket alanı ve güç artışından faydalanabilirsiniz. Bu, diğer fiziksel efor gerektiren faaliyetlerde veya günlük faaliyetlerinizde kendinizi incitme olasılığının daha düşük olması anlamına gelir.
- Kronik sağlık sorunlarının yönetimi. Yoga, uyku sorunlarına, yorgunluğa ve ruh hali dalgalanmalarına iyi geldiğinden kanser, depresyon, ağrı, kaygı ve uykusuzluk gibi bir dizi sağlık sorunu için faydalı olabilir. Yoga aynı zamanda kalp atış hızını ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
- Kilo kaybı. Fazla kiloluysanız veya aşırı yeme rahatsızlığınız varsa, yoga; yeme kontrolünü elinize almanız ve fazla kiloları vermeniz için gereken sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini yapmanıza yardımcı olabilir.
Yoganın sizi iyileştirmesini veya yüzde yüz rahatlama sağlamasını bekleyemeseniz de, standart tedavi ile birleştiğinde bazı rahatsızlıklar için faydalı olabilir. Zaten sağlıklıysanız yoga düzenli fitness rutininize iyi bir katkı olabilir.
Yogaya başlamadan önce önlem alınması
Yoga, genellikle tekerlekli sandalye kullananlar veya aşırı kilolu olanlar için bile güvenli sayılır, ancak; yoganın risk arz edebileceği durumlar söz konusudur. Yogaya alternatif bulmanız veya yoga pozisyonlarınızın süresini kısaltmanız gerekebilir.
Aşağıdaki rahatsızlıkların veya durumların biri söz konusu olduğu takdirde, komplikasyonlara yol açabileceğinden, yogaya başlamadan önce doktorunuza danışın:
- Denge problemleri
- Kontrolsüz yüksek tansiyon
- Glokom dahil olmak üzere belirli göz rahatsızlıkları
- Şiddetli osteoporoz
- Hamilelik
- Yapay eklemler
Belirli pozisyonlardan veya esnemelerden kaçınma gibi önlemler aldığınız takdirde, bu durumlarda bile yoga yapabilirsiniz. Sağlık durumunuza bakılmaksızın yavaşça ve nazik bir biçimde başlayın. Belirtiler görürseniz veya kaygılanırsanız, yogadan fayda beklerken zarar görmediğinizden emin olmak için doktorunuza danışın.
Bir yoga kursu bulmak
Stresle başa çıkmak veya sağlık üzerindeki diğer faydaları için yogayı denemeye karar verdiğiniz takdirde, yaşadığınız bölgede kurs verilip verilmediğini araştırın. Kitaplardan ve videolardan yoga öğrenebilecek olmanıza rağmen, yeni başlayanlar, genellikle bir eğitmenden öğrenmeyi daha kolay bulurlar. Kurslar, aynı zamanda, genel sağlığınız için önemli olan samimiyet ve arkadaşlık sunar.
İlginizi çeken bir kurs bulduğunuzda, eğitmene ne bekleyebileceğinizi danışın. Sorabileceğiniz sorular arasında şunlar yer almaktadır:
- Eğitmenin nitelikleri nelerdir? Yogayı nerede öğrendi ve ne kadar zamandır eğitmenlik yapıyor?
- Eğitmenin, sizin ihtiyaçlarınıza sahip veya sağlık sorunları bulunan öğrencilerle çalışma deneyimi var mı? Diziniz veya omzunuz ağrıyorsa, eğitmen durumunuzu kötüleştirmeyecek pozisyonlar bulmanıza yardımcı olabilir mi?
- Kurs yeni başlayanlara uygun mu? İlk kez deniyorsanız takip etmeniz yeterince kolay olacak mı? Kaydolmadan önce bir dersi izlemeniz mümkün mü?
- Kursun odağı nedir? Stresle başa çıkma veya rahatlama gibi ihtiyaçlarınıza mı, yoksa başka faydalar edinmek isteyen kişilere mi yönelik?
- Derse ne götürmeniz gerekiyor? Bazı kurslar pozisyonları uygularken, üzerinde oturacağınız veya duracağınız bir mat veya havlu getirmenizi talep eder.
Hangi yoga türünü uygularsanız uygulayın, eğitmenin gösterdiği her pozisyonu uygulamak zorunda olmadığınızı aklınızda bulundurun. Bir pozisyon rahat olmadığı veya eğitmenin istediği kadar uzun duramadığınız takdirde, yapmayın. İyi eğitmenler, sınırlarınızı anlamanızı sağlayarak aşmaya çalışmamanız yönünde teşvikte bulunacaktır. Eğitmeniniz; sınıfı, sizin için daha rahat başka bir pozisyona geçmeye yönlendirene kadar sessizce, derin nefes alarak oturun.
Bir yoga seansının sonunda zinde, rahatlamış ve sakin hissetmelisiniz. Böyle hissetmediğiniz takdirde eğitmeninizle konuşun. Sizin için başka önerileri olabilir. Aksi takdirde stresle başa çıkma ve rahatlama ihtiyaçlarınıza daha uygun başka bir yoga kursu bulabilirsiniz.
Yoga İle Evlilik Bağınızı Güçlendirin
Op. Dr. Selahattin Yitgin
Devamlı yanıyor kanıyor çıldırmak üzereyim Kremler fitiller fayda etmez oldu... devamı
Yoga İle Evlilik Bağınızı Güçlendirin
Omun Ötesi: Yoga Tarzları
Pratik Yoga Hareketleri İle Selülitlerden Kurtulun
Yoganın Sağlık Üzerindeki Faydaları
Boy Uzatmak İçin Yoga Egzersizleri