Kolesterol, karaciğerde üretilen, süt ürünleri, yumurta ve et gibi hayvanlardan elde edilen belli gıdalarda da bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Vücut, fonksiyonlarını düzgün yürütmek için bir miktar kolesterole ihtiyaç duyar. Buna karşın, çok fazla kolesterol, kişinin kalp hastalığına yakalanma riskini artırır. Yüksek kolesterol oluşumuna katkıda bulunan bazı faktörler vardır. Bazıları kontrol edilebilirken, diğerleri kontrol edilemez.
Kontrol edilemeyen yüksek kolesterol risk faktörleri
- Cinsiyet: Menopoz sonrası bir kadının LDL kolesterol seviyesi (“kötü” kolesterol), tıpkı kalp hastalığı riskinde olduğu gibi yükselir.
- Yaş: Yaşınız ilerledikçe riskiniz de artar. 45 yaş ve üstü erkekler ve 55 yaş ve üstü kadınlarda yüksek kolesterol riski artar.
- Aile geçmişi: Eğer babanız veya ağabeyiniz erken yaşta kalp hastalığına yakalanmışsa (55 yaşından önce), anneniz veya kız kardeşiniz erken yaşta kalp hastalığına yakalanmışsa (65 yaşından önce) riskiniz artacaktır.
Kontrol edilebilen yüksek kolesterol risk faktörleri
- Diyet: Yediğiniz gıdalardaki doymuş yağ, toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyesini yükseltir.
- Kilo: Aşırı kilolu olmak LDL kolesterol seviyenizin yükselmesine ve HDL seviyenizin düşmesine neden olur.
- Fiziksel aktivite/egzersiz: Artan fiziksel aktiviteleriniz, LDL kolesterolünüzün düşmesine ve HDL kolesterol (“iyi” kolesterol) seviyesinin yükselmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kilo vermeniz için de yararlıdır.
Metabolik sendrom riski altında mısınız?
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı
Kan Grubu Ab Olanlar Baypas Sonrası Daha Uzun Yaşıyor
Kalp Yetmezliği Nedir?
Fruktozla Tatlandırılmış İçecekler, Obez Yetişkinlerde Tokluk Trigliseritlerini Arttırıyor
Yüksek Kolesterolü Teşhis Etmek
Kronik Yorgunluk Sendromu