- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Önleme
- Yumurta Alerjisi ve Grip Aşısı
- Yumurta Proteinin Saklı Kaynakları
Nedir
Yumurta Alerjisi
Yumurtalar, özellikle çocuklarda yaygın alerji sebeplerinden biridir. Ancak çocukların yumurta alerjileri eninde sonunda kaybolur. Yumurta alerjisi genellikle, yumurtayı ya da yumurtayı içeren yiyecekleri yedikten sonraki birkaç dakika ile birkaç saat içerisinde meydana gelir. Belirtiler, hafiften şiddetliye değişir ve cilt kızarıklığı, kurdeşen, kusma ya da burun kanallarında enflamasyonu içerir. Yumurta alerjisi nadiren de olsa hayatı tehdit eden şiddetli alerji şokuna yani anafilaksiye neden olabilir. Yumurta alerjisini önlemenin kilit noktası, yumurtadan ve yumurta içeren yiyeceklerden kaçınmaktır. Bu çok zor olabilir, çünkü yumurta en yaygın gıda içeriğidir. Eğer hafif bir alerjik reaksiyon meydana geliyorsa reçetesiz satılan antihistamin ilaçlar, yumurta alerjisi belirtilerini gidermekte etkili olabilir. Anafilaksi, epinefrin enjeksiyonu ve acil serviste tıbbi tedavi gerektirir.
Belirtileri
Belirtileri
Yumurta alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye göre değişir ve yumurtaya maruz kalındıktan sonraki birkaç dakika ile birkaç saat içerisinde meydana gelir. Yumurta alerjisi belirtileri şunlardır:
- En yaygın yumurta alerjisi reaksiyonu cilt kızarıklığı ya da kurdeşendir.
- Diğerleri; alerjik astım,
- Alerjik burun iltihabı (rinit),
- Kramplar, mide bulantısı ve kusma gibi sindirim sistemi belirtileridir.
Anafilaksi
Yumurta alerjisi, hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan ve solunum yolları daralması ile nefes almayı kesen anafilaksiye neden olabilir. Eğer yumurtaya alerjiniz varsa, reaksiyonun ne kadar hafif olduğunu dikkate almaksızın bunu doktorunuza söyleyin. Testler, yumurta alerjisini onaylayabilir; böylece gelecekte oluşabilecek muhtemel daha kötü reaksiyonları önlemek için adımlar atabilirsiniz. Anafilaksi, acil bir tıbbi durumdur ve epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu tedavisiyle acil servise gitmeyi gerektirir. Yumurtayı yedikten hemen sonra başlayan anafilaksi belirtileri şunlardır:
- Boğazda şişme ya da nefes almayı güçleştiren daralma da dahil, solunum yollarının sıkışması
- Kan basıncında ciddi düşüş ve şok
- Karın ağrısı ve kramplar
- Hızlı nabız
- Baş dönmesi, sersemlik ya da bilinç kaybı
Doktora Ne Zaman Gidilir?
Bir gıdayı yedikten hemen sonra gıda alerjisi belirtileri ortaya çıkarsa bir doktora ya da alerjiste görünün. Eğer mümkünse alerjik reaksiyonlar meydana gelirken doktora görünün; çünkü bu, teşhis konulmasına yardımcı olur. Anafilaksi belirtileri gelişirse acil servis tedavisine başvurun.
Sebepleri
Sebepleri
Bütün besin alerjilerine, bağışıklık sistemindeki işlev bozukluğu neden olur. Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla belli yumurta proteinlerini zararlı olarak tanımlar ve bu alerjen proteini etkisiz hale getirmek için immünoglobulin E (IgE) antikorları üretimini başlatır. Bu proteinle tekrar temasa girdiğiniz zaman IgE antikorları, proteinleri fark eder ve bağışıklık sisteminize, histamin ve diğer kimyasalları salgılaması için işaret gönderir. Histamin ve diğer vücut kimyasalları, değişik türde alerjik belirtilere yol açar. Histamin; burun akıntısı, göz kaşıntısı, boğaz kuruluğu, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, ishal, zor nefes alma ve anafilaktik şok da dahil birçok alerjik tepkinin kısmen sorumlusudur. Hem yumurta beyazı hem de yumurta sarısı, alerjiye neden olabilecek birçok protein içerir. Ancak, yumurta beyazında alerji daha yaygındır. Emmekte olan bebeklerde de, anne sütünden geçen yumurta proteinlerine karşı alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Belli faktörler, yumurta alerjisi geliştirme riskinizi arttırır:
- Diğer alerjiler. Bazen yumurta alerjisi, diğer alerjilerle bağlantılı olarak meydana gelir.
- Atopik deri iltihabı (atopik dermatit - Egzama). Egzamanın bu türü olan çocuklarda, gıda alerjisi gelişme ihtimali çok daha yüksektir.
- Aile geçmişi. Eğer anne babanızdan birisi ya da her ikisinde astım, gıda alerjisi ya da saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi diğer türde alerjiler varsa, sizin de gıda alerjisi geliştirme riskiniz yüksektir.
- Yaş. Yumurta alerjisi çocuklarda daha yaygındır. Yaşınız ilerledikçe sindirim sisteminiz olgunlaşır ve vücudunuz alerjileri tetikleyen besin içeriklerini daha az emme eğiliminde olur. çoğu çocukta 5 yaş civarında yumurta alerjisi kaybolur.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Yumurtaya alerjisi olan çocukların, diğer belli sağlık sorunlarını geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Bunlar:
- Süt, soya ya da yer fıstığı gibi diğer gıda alerjileri
- Saman nezlesi, evcil hayvan kepeği, toz akarları ya da çimen polenine reaksiyon
- Atopik dermatit (bir tür egzama)
- Alerjik astım
Muayenesi
Randevunuza Hazırlık
öncelikle aile doktorunuza, genel bir pratisyeni ya da çocuğunuzun doktoruna görünerek başlayabilirsiniz. Ancak, daha sonra alerjik bozukluklarda uzmanlaşmış (alerjist immünolojist) bir doktora yönlendirebilirsiniz. Doktor randevuları kısa olabileceğinden ve ele alınacak birçok konu bulunduğundan, randevunuza iyi hazırlanmak güzel bir fikir olabilir. İşte randevunuza hazırlanmanıza yardım edecek bilgiler ve doktorunuzdan bekleyebilecekleriniz:
Siz Ne Yapabilirsiniz?
- Randevu ön koşullarının farkında olun. Randevuyu alırken, randevu öncesinde yapmanız gereken bir şey olup olmadığını sorun. örneğin, alerji testi yaptırmaya gidiyorsanız doktorunuz test öncesinde belli bir süre için antihistamin ilaçlar almayı kesmenizi isteyecektir.
- Yaşadığınız bütün belirtileri yazın. Buna randevu almanıza sebep olan konuyla ilgisi yokmuş gibi görünenleri de dahil edin.
- Kullandığınız bütün ilaçların bir listesini yapın. Aldığınız vitaminler ve destekleri de listeye ekleyin.
- Doktorunuza soracağınız soruları yazın.
Doktorla geçirdiğiniz zaman sınırlı olduğundan, soruların bir listesini hazırlamak zamanı verimli kullanmanıza yardım eder. Yumurta alerjisi için doktorunuza soracağınız temel sorular şunlardır:
- Benim ya da çocuğumun ne tür testlere ihtiyacı var? Bu testler, özel bir hazırlık gerektiriyor mu?
- çocuğum bu alerjiyle mi büyüyecek?
- Herhangi bir tedavi mevcut mu ya da çocuğumun yumurtadan kaçınması gerekiyor mu?
- Hangi gıdalar büyük olasılıkla yumurta içermektedir?
- Bu alerjiyle ilgili çocuğumun okuluna neler söylemem gerekiyor?
- Başka sorunlarım da var. Bunları, hep birlikte en iyi nasıl yönetebilirim?
- Evime birlikte götürebileceğim herhangi bir broşür ya da yazılı materyal var mı? Hangi web sayfalarını ziyaret etmemi tavsiye edersiniz?
- Sürekli yanımda epinefrin enjeksiyonu taşımam gerekiyor mu?
Doktorunuza sormak için hazırladığınız sorulara ek olarak, randevunuz sırasında bir şeyi anlamadığınızda soru sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuzdan Bekleyebilecekleriniz
Doktorunuz muhtemelen size birçok soru soracaktır. Bu soruları cevaplamaya hazır olmak, üzerinde daha fazla zaman harcamak istediğiniz konulara zaman kalmasına yardım eder. Doktorunuz şunları sorabilir:
- Yumurtaya ilk ne zaman reaksiyon geliştirdiniz?
- Reaksiyonu tanımlayabilir misiniz?
- Yumurta ya da yumurtayla yapılan şeyleri yediğiniz her seferde bu reaksiyonlar oluyor mu?
- Yumurta ya da yumurta içeren ürünleri tükettikten ne kadar süre sonra belirtileriniz başlıyor?
- Belirtileriniz şiddeti nedir?
- Belirtilerinizi herhangi bir şey iyileştiriyor mu, örneğin alerji ilaçları ya da yumurtadan kaçınma?
- Eğer varsa belirtilerinizi kötüleştiren şeyler nelerdir?
- Ailenizde yumurta alerjisi olan biri var mı?
- Ailenizde egzama, saman nezlesi ya da astım gibi alerjik reaksiyon geçmişi olan var mı?
Bu Arada Neler Yapabilirsiniz?
Eğer siz ya da çocuğunuz yumurta içeren bir şey yediyseniz ve hafif alerji belirtileri yaşıyorsanız, antihistamin ilaçlar almak rahatsızlığınızı azaltabilir. Ama tıbbi bakım gerektirebilecek daha ciddi belirtiler için durumu gözetim altında tutun. Anafilaksi reaksiyonunun herhangi bir belirtisi varsa hemen acil servis tedavisine başvurun.
Testleri
Testler ve Teşhis
Belirtilerinizin, yumurta alerjisi olup olmadığını değerlendirmek için doktorunuz şunları yapabilir:
- Belirtiler hakkında detaylı sorular sorar.
- Fiziksel muayeneden geçirir.
- Yediklerinizin günlük olarak detaylı bir şekilde yazılmasını ister.
- Beslenmenizden yumurtayı çıkarır (eliminasyon diyeti) -ve daha sonra reaksiyona sebep olup olmadığını görmek için tekrar beslenmenize ilave eder.
Doktorunuz ayrıca aşağıdaki testlerden bir ya da daha fazlasını tavsiye edebilir:
- Cilt testi. Testte, cildiniz delinerek yumurtada bulunan proteinden küçük bir miktarına maruz bırakılır. Eğer yumurtaya alerjikseniz, cildinizin üzerindeki test bölgesinde bir kızarık tümsek (kabarıklık) geliştirirsiniz. Alerji uzmanları genellikle, alerji cilt testlerini yapmak ve yorumlamak için en iyi şekilde donanımlıdırlar.
- Kan testi. Bir kan testi, immünoglobülin E (IgE) antikorları olarak bilinen kan dolaşımınızdaki alerjiye sebep olan antikorların miktarını ölçerek bağışıklık sisteminizin yumurtaya verdiği tepkiyi ölçer. Kan örneği, yumurtaya hassasiyet kanıtlarının test edilebileceği tıbbi bir laboratuara gönderilir.
- Gıda bağışıklığı. Diğer testler her zaman kesin sonuç vermediğinden, doktorunuz gıda bağışıklığını kullanmak isteyebilir. Bu test, sorunlu gıdadan bir miktar verilmesini ve daha sonra çocuğun ya da yetişkinin reaksiyon için gözlenmesini içerir. Eğer hiçbir reaksiyon olmazsa gıdadan daha fazla verilir ve siz ya da çocuğunuz tekrar gözlenirsiniz. Gıda bağışıklığını yapmanın bir nedeni, çocuğunuzun yumurta alerjisine alıştığını teyit etmektir.
Eğer doktorunuz sorununuzun gıda alerjisinden başka bir sebeple meydana geldiğinden şüpheleniyorsa diğer tıbbi sorunları belirlemek ya da bertaraf etmek için başka testlere ihtiyacınız olabilir.
Tedavisi
Tedaviler ve İlaçlar
Yumurta alerjisini önlemenin tek yolu, yumurtadan ve yumurta içeren gıdalardan tümden vazgeçmektir. Bu zor olabilir çünkü yumurta yaygın bir gıda içeriğidir. çocuğunuzun, unlu yiyecekler gibi, gıdalar içerisindeki pişmiş yumurtayı tolere edebildiğini görebilirsiniz. Ayrıca, tavuk yumurtasına alerjisi olan bazı kişiler, ördek, hindi, kaz ya da bıldırcın yumurtası gibi diğer türdeki yumurtalara da alerjiktirler. Bazı durumlarda, yumurtaya alerjisi olan kişiler ayrıca tavuğa da alerjiktirler. Bu, ‘kuş-yumurta sendromu olarak bilinir. çok çabalamanıza karşın, siz ya da çocuğunuz yumurtayla bir şekilde temas edebilirsiniz. Antihistaminler gibi ilaçlar, hafif yumurta alerjisinin belirtilerini azaltabilir. Bu ilaçlar, yumurtaya maruz kaldıktan sonra alerjik reaksiyonu kontrol etmek ve rahatsızlığı azaltmak için alınabilir. Sizde ya da çocuğunuzda şiddetli alerjik reaksiyon varsa (anafilaksi), acil epinefrin (adrenalin) enjeksiyonuna ve acil servise gitmeniz gerekebilir. Eğer şiddetli reaksiyon geçirme riskiniz varsa, her zaman enjekte edilebilir epinefrin taşımanız gerekir. Neyse ki, çoğu çocuğun yumurta alerjisi belli bir yaşın sonunda geçer.
Önleme
önleme
Besin alerjisinin meydana gelmesini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak tatsız ya da tehlikeli reaksiyonları, bunlara neden olan gıdalardan kaçınarak önleyebilirsiniz. Eğer sizin ya da çocuğunuzun yumurtaya alerjik olduğunu biliyorsanız alerjik reaksiyonu önlemenin tek yolu bütün yumurtalı ürünlerden kaçınmaktır. çocuğunuzun ne yediğini ve ne içtiğini bilin. Gıda etiketlerini dikkatle okuyun. Eğer ciddi alerjik reaksiyon riski taşıyorsanız doktorunuzla acil epinefrin (adrenalin) taşınması ve kullanımı hakkında konuşun. Zaten şiddetli bir reaksiyon yaşamışsanız, tıbbi alarm bileziği ya da kolyesi takmak diğer insanların gıda alerjinizin farkında olmalarını sağlamanın iyi bir yoludur. Yumurtaya alerjisi olan kişiler ayrıca, ciltleri yumurtayla temasa geçtiğinde de reaksiyon geliştirebilirler. Bu nedenle, yumurtaya ya da yumurta içeren yiyeceklere dokunmaktan kaçının.
Yumurta Alerjisi ve Grip Aşısı
Yumurta Alerjisi ve Grip Aşısı
Grip aşıları az miktarda yumurta proteini içerdiğinden, yumurtaya alerjisi olan biri grip aşısı olduğunda bir miktar alerjik reaksiyon geliştirme riski vardır. Ancak, birçok grip aşısı öyle az miktarda yumurta proteini içerir ki yumurtaya alerjisi olan kişilere bile güvenle verilebilir. Eğer yumurtaya reaksiyonunuz varsa grip aşısı olmadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, aşının reaksiyona sebep olup olmayacağını belirleyecek bir test verebilir. Diğer aşılar, yok denecek kadar az yumurta proteini içerirler. Ama yumurtaya geçmişte alerjik reaksiyonunuz olduysa emin olmak için doktorunuza danışın.
Yumurta Proteinin Saklı Kaynakları
Yumurta Proteininin Saklı Kaynakları
Yumurtaya karşı alerjik reaksiyonu önlemenin kesin bir yolu olmamakla birlikte etiketleri okumak, dışarıda yerken temkinli olmak ve yumurtasız ürünleri kullanmak, rahatsızlık verici tehlikeli reaksiyonları önlemeye yardım eder. Maalesef bir besinin etiketinde ‘yumurtasız yazsa bile, içinde alerjiye neden olan yumurta proteinleri bulunabilir. Şüphelenilmesi durumunda, ürünün yumurta içermediğinden emin olmak için üreticiyle bağlantıya geçin. Yumurta içeren gıda ürünleri:
- Marşmellov (bir tür bisküvi kreması)
- Mayonez
- Beze
Yumurta içerebilecek diğer gıdalar şunlardır:
- Unlu mamuller
- Karışımlar, hamurlar ve soslar
- Şekerli beyaz karışımlar
- İşlenmiş et, köfte ya da rulo köfte
- Puding
- Salata sosu
- Birçok makarna
- Kök bira, özel kahve ya da alkollü içecekler
Yumurta proteinine çok hassas olan kişiler, yumurtaya ya da yumurta ürünlerine dokunduklarında reaksiyon gösterirler. Yumurta içeren ama gıda olmayan ürünler şunlardır:
- Şampuan
- İlaçlar
- Kozmetikler
- Parmak boyalar
İşlenmiş gıdaların üretiminde yumurta ürünlerinin kullanıldığını gösteren birçok terim vardır. Yumurta proteini bulunduğunu ima eden terimler şunlardır:
- Albümin
- Globülin
- Lesitin
- Livetin
- Lizozim
- Simplesse (bir Whey protein ürünü)
- Vitelin (bir fosfoprotein)
- Ovalbumin ya da ovoglobin gibi "ova" ya da "ovo" ile başlayan sözcükler.
Diğer potansiyel maruz kalma kaynağı, evde hazırlanan yemek ya da kap kacakla çapraz bulaşmadır; özellikle de riskin farkında olmayabilecek diğer insanların evlerinde yemek yenildiğinde. Yumurta alerjisi, semptomları, komplikasyonları,cilt testi, kan testi, gıda bağışıklığı, grip aşısı, gıda alerjisi, besin,
Yumurta Alerjisi Olanlara Grip Aşısı Uyarısı
Doç. Dr. İsmail ŞİMŞEK
Merhaba 37 yasinda bir bayanim son 4 yıldır eklem ve kas agrilarim var ve gittikce ilerliyor. Bircok yerimde kireclenme ve fibromiyalji var Agrilardan... devamı
Yumurta Alerjisine Yumurtalı Tedavi
Süt Proteini Alerjisi Olanlara Müjde
Yumurta Alerjisi
Süt Alerjisi
Alerjileriniz Kontrol Dışı Mı?