- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Yaşam Tarzı
- Önleme
Nedir
Yer Fıstığı Alerjisi
Yer fıstığı alerjisi özellikle çocuklarda yaygındır ve belirtileri, küçük tahrişlerden hayatı tehdit eden anafilaksi reaksiyonuna kadar uzanır. Bu alerjiyi taşıyan bazı kişilerde, yer fıstığının çok küçük bir parçası bile şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Siz ya da çocuğunuz yer fıstığına karşı alerjiniz geliştirdiyseniz, doktorunuzu bilgilendirin. çünkü bu alerji, şiddetli alerji ataklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığına küçük bir reaksiyon bile kontrol edilmelidir. Eğer siz ya da çocuğunuz geçmişte sadece hafif bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz, gelecekte daha şiddetli bir reaksiyon geçirme riskiniz olabilir.
Belirtileri
Belirtileri
Yer fıstığına alerjik tepki, genellikle fıstıkla temastan sonraki dakikalar içinde meydana gelir ve belirtiler hafiften şiddetliye değişir. Yer fıstığı alerjisi belirtileri şunlardır:
- Kurdeşen, kızarıklık ya da şişme gibi deri reaksiyonları
- Boğazda, ağız etrafında veya içinde kaşıntı ya da karıncalanma
- İshal, mide krampları, mide bulantısı ya da kusma gibi sindirim sorunları
- Göğüste sıkışma
- Nefes darlığı ya da hırıltı
- Burun akıntısı ya da tıkanması
Anafilaksi
Yer fıstığı alerjisi, en yaygın anafilaksi nedenlerinden biridir. Alerjik şok durumu olan anafilaksi, acilen tıbbi müdahale gerektirir. Derhal epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu yapılarak acil servis aranmalıdır. Anafilaksi belirtileri şunlardır:
- Solunum yollarında tıkanıklık
- Nefes almayı güçleştiren boğaz şişmesi
- Kan basıncında şiddetli düşüş (şok)
- Hızlı nabız
- Baş dönmesi, sersemlik ya da bilinç kaybı
Doktora ne zaman gidilir?
Eğer yer fıstığına alerjik olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Acil tıbbi tedaviye başvurun. Eğer yer fıstığına şiddetli reaksiyonunuz varsa, özellikle anafilaksinin belirtilerini taşıyorsanız acil 112 yi ya da diğer acil tıbbi yardım servislerini arayın.
Sebepleri
Sebepleri
Fıstık alerjisi, bağışıklık sisteminiz, yanlışlıkla, yer fıstığı proteinlerini zararlı bir maddeyle karıştırdığında meydana gelir. Yer fıstığı ile doğrudan ya da dolaylı temasınız olduğunda, bağışıklık sisteminiz kan dolaşımınıza, belirtilere neden olan kimyasalları salgılar. Bazı insanların neden yer fıstığı alerjisi olduğu, diğerlerinin ise neden olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Yer fıstığını ile temas, çeşitli şekillerde meydana gelebilir:
- Doğrudan temas. Yer fıstığı alerjisinin en yaygın sebebi, fıstık ya da fıstık içeren besinler tüketmektir. Bazen yer fıstığı ile doğrudan temas bile, bir alerjik reaksiyonu başlatabilir.
- çapraz temas. Durum, yer fıstığının bir ürüne yanlışlıkla karışması sonucunda oluşur. Genellikle bir gıdanın işlenmesi ya da ambalajlanması sırasında yer fıstığına temas etmesinden kaynaklanır.
- Soluma. Eğer yer fıstığı unu ya da yer fıstığı yağı gibi şeyleri solumak zorunda kalırsanız, alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Gıda alerjisine karşı gıda hassasiyeti
Bazı durumlarda, gıda alerjisi gibi görünen bir şey aslında gıda hassasiyetidir. Gerçek gıda alerjisinden farklı olarak gıda hassasiyeti, bağışıklık sistemiyle ilgili değildir. Gıda alerjisinde, gıdanın küçük bir miktarı bile şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Gıda hassasiyetinde ise kişi, gıdadan küçük bir miktar yiyebilir ve genel olarak şiddetli reaksiyonlar yerine sindirim güçlüğü ya da mide ağrısı gibi hafif belirtiler gösterir.
Risk Faktörleri
Risk faktörleri
Bazı insanlar alerji geliştirirken, diğerlerinin neden geliştirmediği net olarak bilinmemektedir. Ancak, belli risk faktörlerine sahip kişilerde, yer fıstığı alerjisi geliştirme riski daha yüksektir. Gıda alerjisi risk faktörleri şunlardır:
- Yaş. Gıda alerjileri yaygın olarak çocuklarda görülür; özellikle de yürümeye başlayan küçük çocuklarda ve bebeklerde. Yaşınız ilerledikçe sindirim sisteminiz olgunlaşır ve vücudunuz alerjileri tetikleyen gıdalara daha az tepki göstermeye başlar.
- Geçmişte yer fıstığına alerji. Yer fıstığı alerjisi olan bazı çocuklar iyileşebilirler. Ancak fıstık alerjisinden kurtulmuş görünseniz de tekrarlama riski vardır.
- Diğer alerjiler. Eğer zaten bir gıdaya alerjikseniz başka bir gıdaya da alerjik olma riskiniz yüksektir. Aynı şekilde, saman nezlesi gibi farklı alerji türleri, gıda alerjisi riskinizi yükseltir.
- Alerjisi olan aile bireyleri. Ailenizde farklı alerjiler, özellikle başka gıda alerjileri yaygınsa, yer fıstığı alerjisi geliştirme riskiniz daha yüksektir.
- Atopik dermatit. Atopik dermatit (egzama) rahatsızlığı olan bazı insanlarda, ayrıca gıda alerjisi de olabilir.
Bazı kişiler, gıda alerjilerinin, çocukluktaki hiperaktivite ve artiritle ilişkili olduğunu düşünürler ama bu tezi destekleyecek kanıt yoktur.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Yer fıstığı alerjisinin komplikasyonları şunlardır:
- özel önlemler gerekir. Yer fıstığına alerjik reaksiyonlar birçok insanda çok şiddetli yaşandığı için yer fıstığından tümden kaçınmak oldukça önemlidir. Bu da, kazayla fıstığa maruz kalmayı önlemek için birçok adımın atılmasını gerektirir.
- Anafilaksi. Şiddetli yer fıstığı alerjisi olan çocuklar ve yetişkinler, hayatı tehdit eden anafilaksi reaksiyonu riskine sahiptirler.
Muayenesi
Randevunuza hazırlık
Randevular kısa olabileceğinden ve genellikle üzerinde konuşulacak çok konu bulunduğundan, randevunuza iyi hazırlanmanız gerekir. Randevunuza hazırlanmanıza yardım edecek bazı bilgiler ve doktorunuzdan bekleyebilecekleriniz şunlardır:
- Belirtilerinizin tamamını yazın; buna randevu almanıza sebep olan belirti ile bağlantılı görünmeyenleri de dahil edin.
- önemli kişisel bilgilerinizi yazın; buna büyük streslerinizi ya da son dönemde yaşamınızda meydana gelen değişiklikleri ekleyin.
- Bütün ilaçlarınızın bir listesini yapın; buna aldığınız vitaminleri ve destekleri de dahil edin.
- Randevunuza ailenizden biriyle ya da bir arkadaşınızla gidin; eğer mümkünse. Randevu sırasında verilen bilgilerin tamamını özümsemek bazen zor olabilir. Size eşlik eden birisi, sizin kaçırdığınız ya da unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
- Doktorunuza soracağınız soruları yazın.
Doktorla geçireceğiniz zaman sınırlı olduğundan soruların bir listesini önceden hazırlamak, birlikte geçirilecek zamanı verimli kullanmanızı sağlar. Sorularınızı en önemliden en az önemliye doğru sıralayın. Doktorunuza sorulacak bazı temel sorular şunlar olabilir:
- Rahatsızlığıma alerji mi neden oluyor yoksa başka bir reaksiyon mu?
- Büyük ihtimalle düşünülen sebep dışında, belirtilerimin ya da rahatsızlığımın diğer muhtemel nedenleri nelerdir?
- Ne tür testlere ihtiyacım var?
- Rahatsızlığım geçici mi ya da kronik mi?
- En iyi tedavi nedir?
- Uymam gereken herhangi bir kısıtlama var mı?
- Bir uzmana görünmeli miyim? Bunun maliyeti nedir ve sağlık sigortam bir uzmana görünmenin maliyetini karşılar mı?
- Bana yazmakta olduğunuz ilacın bir muadili var mı?
- Birlikte eve götürebileceğim herhangi bir broşür ya da başka yazılı materyal var mı? Hangi web sayfalarınızı ziyaret etmemi tavsiye edersiniz?
- Yanımda epinefrin enjektörü taşımama gerek var mı?
Eğer doktora çocuğunuzu götürdüyseniz, ayrıca şunları sormak isteyebilirsiniz:
- çocuğumun alerji belirtilerini tetikleyen gıda ya da gıdalara alternatif gıdalar var mıdır?
- Yer fıstığı alerjisi olan çocuğumu okulda nasıl güvende tutabilirim?
- çocuğumun alerjisinden kurtulma ihtimali var mı?
Doktorunuza sormak için hazırladığınız sorulara ek olarak randevunuz sırasında anlamadığınız bir şeyi sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuzdan bekleyebilecekleriniz
Doktorunuz muhtemelen birçok soru soracaktır. Cevaplara hazır olmak, üzerinde daha fazla zaman harcamak isteyeceğiniz konuları konuşmanıza olanak sağlar. Doktorunuz şunları sorabilir:
- Belirtilerinizi fark etmeye ilk ne zaman başladınız?
- Yer fıstığı yedikten sonra belirtilerinizin ortaya çıkması ne kadar sürüyor?
- Antihistaminler gibi reçetesiz alerji ilaçlar aldınız mı, eğer aldıysanız fayda etti mi?
- Reaksiyonunuzu sadece yer fıstığı mı tetikliyor? Yoksa başka gıdalar tarafından da tetikleniyor mu?
- Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
- Eğer varsa belirtilerinizi iyileştiriyor görünen şey nedir?
- Eğer varsa belirtilerinizi kötüleştiriyor görünen şey nedir?
Siz ne yapabilirsiniz?
Eğer yer fıstığı alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktor randevunuza kadar yer fıstığına maruz kalmaktan tümüyle kaçının. Eğer şiddetli reaksiyonunuz varsa acil servis tedavisine başvurun.
Testleri
Testler ve teşhis
Eğer yer fıstığı alerjiniz varsa ya da belirtileriniz gıda toleranssızlığı, gıda zehirlenmesi nöbetiyse ya da başka bir nedenden kaynaklanıyorsa, aşağıdakiler bunu belirlemeye yardımcı olacaktır:
- Belirtilerinizin tanımlanması. Doktorla belirtileriniz hakkında konuşmak için hazırlıklı olun. Yer fıstığı yedikten sonra tam olarak ne olduğu, bir reaksiyon oluşmasının ne kadar sürdüğü ve ne miktarda yer fıstığı ya da yer fıstığı içeren gıdanın reaksiyonlarınıza neden olduğuna dikkat edin.
- Fiziksel muayene. Dikkatli bir muayene, diğer sağlık sorunlarınızı belirleyebilir ya da bertaraf edebilir.
- Gıda günlüğü. Doktorunuz sorunu saptamak için, sizden yeme alışkanlıklarınıza, belirtilerinize ve ilaçlarınıza ilişkin gıda günlüğü tutmanızı isteyebilir.
- Eliminasyon diyeti. Eğer yer fıstığının belirtilerinizin suçlusu olduğu net değilse ya da eğer doktorunuz birden fazla gıdaya reaksiyonunuz olabileceğinden şüphe ediyorsa bir eliminasyon diyetine ihtiyacınız olabilir. Birkaç hafta için yer fıstığı ya da diğer şüpheli yiyecekleri bırakmanız istenebilir. Daha sonra her seferinde farklı bir gıda olmak üzere, gıdaları tekrar diyetinize eklemeniz gerekir. Bu süreç, belirtilerinizi belli gıdalarla ilişkilendirmeye yardım eder. Eğer bir gıdaya şiddetli reaksiyonunuz olmuşsa, bu metot güvenli bir şekilde kullanılamaz.
- Deri testi. Test, belli bir gıdaya reaksiyonunuzu belirleyebilir. Şüpheli gıdanın küçük bir miktarı kolunuzun iç ya da arka kısmındaki deri üzerine yerleştirilir. Daha sonra cildiniz iğneyle delinir ve söz konusu maddenin çok az bir miktarının cilt yüzeyinin ötesine geçmesine olanak sağlanır. Eğer test edilmekte olan maddeye alerjikseniz bir kabarıklık ya da reaksiyon geliştirirsiniz.
- Kan testi. Kan testi, kan dolaşımınızdaki alerjiye neden olan immünoglobülin E (IgE) antikorlarının miktarını kontrol ederek bağışıklık sisteminizin belli gıdalara reaksiyonunu ölçebilir. Bu test için doktorunuzun ofisinde kan örneği alınır ve farklı gıdaların test edilebildiği bir tıbbi laboratuvara gönderilir. Ancak bu kan testleri her zaman kesin sonuç vermeyebilir.
Yer fıstığı alerjisi mi? Ya da yer fıstığı hassasiyeti mi?
Yer fıstığına reaksiyonların hepsi alerjik reaksiyon değildir. Yer fıstığına alerjik mi yoksa toleranssız mı olduğunuzu bilmek zor olabilir.
- Eğer yer fıstığı hassasiyetiniz varsa, sadece hazımsızlık ya da mide ağrısı gibi hafif belirtilerle yer fıstığı yemeniz mümkün olabilir. Yer fıstığı hassasiyeti bağışıklık sisteminizle ilişkili değildir.
- Eğer yer fıstığı alerjiniz varsa, çok küçük miktarda yer fıstığı yemek bile ciddi bir alerjik reaksiyon başlatabilir. Testler, gerçek yer fıstığı alerjiniz olup olmadığını belirlemeye yardım eder.
Tedavisi
Tedaviler ve ilaçlar
Her gıda alerjisinde tedavi; reaksiyonunuza neden olan gıdadan kaçınmayı, küçük belirtileri iyileştirecek adımların neler olduğunu öğrenmeyi ve şiddetli bir reaksiyonu nasıl anlayıp nasıl tepki vereceğinizi bilmeyi içerir.
Bir reaksiyona hazırlıklı olmak
Reaksiyonu önlemenin tek yolu, yer fıstığı ve yer fıstığı ürünlerinden tümden kaçınmaktır. Ancak, yer fıstığı yaygındır ve bütün çabalarınıza karşın bir noktada muhtemelen yer fıstığıyla temasa girebilirsiniz.
- Küçük bir alerjik reaksiyon için, reçetesiz ya da reçeteli antihistaminler belirtileri azaltmaya yardım edebilir. Bu ilaçlar, yer fıstığına maruz kaldıktan sonra oluşan kaşıntı ya da kurdeşeni iyileştirirler. Ancak, antihistaminler şiddetli alerjik reaksiyonları tedavi etmeye yetmezler.
- Şiddetli alerjik reaksiyon için, acil epinefrin enjeksiyonu yapmanız ve acil servise gitmeniz gerekir. Alerjisi olan birçok insan epinefrin oto enjektörü taşır. Bu alet, gizli iğne ile şırınganın bileşimidir ve başparmağınızla bastırdığınız zaman tek bir doz ilaç enjekte eder.
Oto enjektörü nasıl kullanacağınızı bilin
Eğer doktorunuz epinefrin oto enjektörü yazdıysa:
- Onu her zaman yanınızda taşıyın. Ayrıca ekstra bir oto enjektörü, arabanızda ya da iş yerinizdeki masada bulundurmanız iyi olabilir.
- Oto enjektörü her zaman son kullanma tarihinden önce değiştirin. Süresi geçmiş epinefrin iyi etki etmez.
- Doktorunuzdan destek enjektör yazmasını isteyin. Eğer bir tanesini yanlış bir yere koyarsanız yedeğiniz olacaktır.
- Nasıl kullanılacağını öğrenin. Doktorunuzdan nasıl kullanılacağını size göstermesiniisteyin. Ayrıca, yakınlarınızın da enjektörün nasıl kullanılacağını bildiklerinden emin olun. çünkü yakınlarınızdan birisi, bir anafilaksi durumunda size bir enjeksiyon yapabilirse, hayatınızı kurtarır.
- Ne zaman kullanılacağınızı öğrenin. Enjeksiyona ihtiyaç duyacağınız zamanı nasıl anlayabileceğinizi doktorunuza sorun. Yer fıstığına hafif alerjik reaksiyon halinde, oto enjektör kullanmaksızın doğrudan acil servise gitmek daha doğru olur. Ancak durumun enjeksiyon gerektirecek kadar ciddi olup olmadığından emin değilseniz, tedbir almakta kusurlu davranmaktansa epinefrini kullanmayı tercih edin.
Yaşam Tarzı
Yaşam tarzı ve ev çareleri
Bir alerjik reaksiyonu önlemenin kilit noktalarından biri, belirtilerinize neden olan yiyeceklerden kaçınmayı öğrenmektir. Şu adımları takip edin:
- Hiçbir zaman bir gıdanın yer fıstığı içermediğini varsaymayın. Yer fıstığı, yer fıstığı içerdiğini düşünmeyeceğiniz gıdalarda bile olabilir. Yer fıstığı ya da yer fıstığı ürünleri içermediğinden emin olmak için, gıdaların etiketlerini her zaman okuyun. Hazır gıdaların etiketlerinde, yer fıstığı içerip içermediği ve yer fıstığı işlenen bir fabrikada üretilip üretilmediği açıkça belirtilmek zorundadır. Gıdada ne olduğunu bildiğinizi düşünseniz bile etiketi kontrol edin. İçerikler, zaman zaman değişebilir.
- Etikette bulunan ve gıdanın yer fıstığı işlenen fabrikada üretildiğini bildiren ibareyi görmezden gelmeyin. Yer fıstığı alerjisi olan çoğu kişinin, çok küçük miktarda bile yer fıstığı içerebilecek bütün ürünlerden kaçınması gerekir.
- Şüphe durumunda, "Hayır teşekkür ederim" deyin. Restoranlarda ve sosyal toplantılarda, yanlışlıkla yer fıstığı yeme riskini bazen göze alırsınız. Ama birçok insan bir alerjik reaksiyonun ciddiyetini anlamaz ve ısrarcı olabilir. Eğer bir gıdanın alerjik olduğunuz bir şeyi içerebileceğinden şüpheniz varsa, uzak durun.
Alternatif tıp
Bazı kişiler, alternatif tedavilerin faydalı olabileceğini ileri sürerler, ama bu alanda çok fazla bilimsel çalışma yoktur. Yer fıstığı alerjisi hayatı tehdit edebildiğinden, bitkisel çareler genellikle tavsiye edilmez ve tıbbi bakımın yerini tutmaz. Herhangi bir alternatif tıp tedavisini denemeden önce doktorunuzla konuşun.
- Bitkisel çözümler. Az sayıdaki bitkisel tedavi araştırması göstermiştir ki bazı çin tıbbi formüllerini kapsayan bitkisel çareler, belirtilerin azaltılmasında ve anafilaksinin önlenmesinde bir miktar faydalı olabilirler. Ancak ortada kanıtlanmış bir durum yoktur. Dahası, çin de bazı bitkisel karışım formüllerinin kalitesi hakkında kaygılar vardır. Eğer bitkisel bir çözüm kullanıyorsanız bunu doktorunuza söylediğinizden emin olun. Uygulamakta olduğunuz bitkisel tedavi, test sonuçlarını etkileyebilir ya da aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.
- Akupunktur ve akupressure. Gıda alerjisi için akupunktur hakkında fazla araştırma yoktur ve var olan çalışmalar, bu teknikler hakkında net bir fayda göstermemektedir.
- özel diyetler. Geçmişte gıda alerjisi tedavisi için belli gıdalardan, belli zaman için kaçınılan "dönüşüm diyetleri" denendi. Ancak bunun gibi diyetlerin işe yaradığını gösteren bir kanıt yoktur. İşe yaradığı kanıtlanan tek gıda stratejisi, alerjiye neden olan gıdadan tamamıyla kaçınmaktır.
Mücadele ve destek
Eğer çocuğunuzda yer fıstığı alerjisi varsa, onu güvende tutmanıza yardım edecek şu adımları atın:
- Bakıcıları sürece dahil edin. Eğer çocuğunuzda yer fıstığı alerjisi varsa yakınlarınızın, çocuk bakıcılarının, öğretmenlerin ve ona bakım sağlayanların diğer insanların yardımını alın. çocuğunuzla vakit geçiren yetişkinlere, yer fıstığına alerjik reaksiyonun belirtilerini nasıl anlayacaklarını öğretin. Bir alerjik reaksiyonun hayatı tehdit edebileceğini ve acil harekete geçmeyi gerektirdiğini vurgulayın. Ayrıca çocuğunuza, alerjik reaksiyonu olduğunda hemen yardım istemeyi öğrettiğinizden emin olun.
- Yazılı bir plan kullanın. Bir alerjik reaksiyon durumunda atılacak adımları listeleyin, plana, verilecek tüm ilaçların dozlarını ve düzenlerini de dahil edin. Ayrıca, aile üyelerinin iletişim bilgileri ile sağlık bakımı sağlayacakların iletişim numaralarını plana ekleyin. Planın birer kopyasını aile üyelerine, öğretmenlere ve çocuğunuzla ilgilenen diğer kişilere verin.
- çocuğunuzu, gıdaları paylaşmaktan vazgeçirmeye çalışın. çocuklar arasında ikram etmek ve atıştırmalıkları paylaşmak yaygındır. Ancak, eğlence sırasında çocuklarınız gıda alerjilerini ya da gıda duyarlılıklarını unutabilirler. Eğer çocuğunuz yer fıstığına alerjikse onu diğer insanların gıdalarından yememeye teşvik edin.
- çocuğunuzun epinefrin oto enjektörünün her zaman var olduğundan emin olun. Bir epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu, potansiyel olarak hayatı tehdit eden anafilaktik reaksiyonun şiddetini hızlı bir şekilde azaltabilir ancak epinefrin enjeksiyonunun hemen verilmesi gerekir. Eğer çocuğunuzda acil epinefrin enjektörü varsa, aile üyelerinin ya da diğer bakıcıların çocuğunuzun ilacını bildiğinden emin olun; onlara ilacın nerede bulunduğunu, ne zaman ihtiyaç olacağını ve nasıl kullanılacağını öğretin.
- çocuğunuza tıbbi alarm kolyesi ya da bileziği taktırın. Bu, çocuğunuzun şiddetli bir reaksiyon sebebiyle iletişim kuramadığında, doğru tedaviyi almasına yardım edecektir. Bu kolye ya da bilezik, çocuğunuzun adını ve sahip olduğu gıda alerjisinin türünü içerir. Ayrıca bilezik ya da kolye, özet olarak acil talimatları listeleyebilir.
Önleme
önleme
Yer fıstığına alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu, belirtilere neden olan gıdadan kaçınmayı bilmektir. Bazı gıdalarda yer fıstığı çok iyi gizlenebilir. Bu özellikle restoranlar ve diğer sosyal ortamlar için geçerlidir. Eğer yer fıstığı alerjiniz olduğunu biliyorsanız, şu adımları takip edin:
- Yer fıstığından nasıl kaçınacağınızı bilin. Gıda etiketlerini dikkatle okuyun ve yer fıstığı ile temas etmiş olabilecek gıdalardan kaçının.
- Bir reaksiyon için hazırlıklı olun. Eğer şiddetli bir reaksiyon geçirmişseniz doktorunuzla acil ilaç taşıma konusunu konuşun.
Yer fıstığı içeren gıdalardan kaçınma
Yer fıstığı yaygındır ve bunları içeren gıdalardan kaçınmak çok zordur. Aşağıdaki gıdalar çoğunlukla yer fıstığı içerir:
- öğütülmüş ya da karıştırılmış kuruyemişler
- Bisküvi ve pasta gibi unlu mamuller
- Dondurma ve dondurulmuş tatlılar
- Enerji gofretleri
- Kahvaltı gevrekleri ve müsliler
- Tahıl ekmekleri
- Badem ezmesi, kuruyemişlerden yapılan kaplamalı şekerlemeler, yumurta beyazı ve şeker
Daha az belirgin gıdalar, yukarıdaki gıdalarla yapıldıkları için veya üretim sürecinde bunlarla temas ettikleri için yer fıstığı ya da yer fıstığı proteini içerebilirler. Bazı örnekler şunlardır:
- Nugat
- Salata sosları
- çikolatalı şekerlemeler, kuruyemiş yağları (badem yağı gibi) ve ayçiçeği çekirdeği
- Afrika, çin, Endonezya, Meksika, Tayland ve Vietnam yemeklerini kapsayan kültürel gıdalar
- Dondurma dükkanları ve fırınlarda satılan gıdalar
- Yer fıstığı yağının diğer adı olan "arachis yağı"
Yer Fıstığı Ezmesinin Sağlığa Faydaları
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı
Yumurta Alerjisine Yumurtalı Tedavi
Çocukluk Çağı Fıstık Alerjisi Üç Kat Arttı
Yumurta Alerjisi Olanlara Grip Aşısı Uyarısı
Süt Alerjisi
Yer Fıstığı Alerjisi