Sedef hayat boyu süren bir rahatsızlıktır ve şiddeti zaman içinde artıp azalabilir. Sedefin tıbbi tedavisinde deri hücresi üretiminin azaltılması, böylece belirtilerin hafifletilmesi hedeflenir. Beslenmenin sedef hastalığı üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmaların kesin sonuçları henüz belli olmasa da artmakta olan kanıtlar ne yediğinizin önemli olduğunu göstermektedir. Gluteni azaltmak, düşük kalorili yiyecekler tüketmek ve anti enflamatuar gıdaları tercih etmek bazı kişilerde belirtileri iyileştirebilir. Böylece tıbbi tedavinizi desteklemiş olursunuz.

Araştırmacılar sedef hastalığının obezite ve enflamasyonla ilgili olduğu sonucuna varmıştır. Henüz nedeni tam olarak bilinmese de vücut kitle indeksi her 1 birim arttığında sedef belirtilerinin görülme riski de %9 artmaktadır. Bu yüzden iyi beslenme ile aşırı kiloları vermek hastalar için faydalı olabilir. 

Beslenmenin sedef hastalığı üzerindeki etkileri glüten ve çölyak hastalığı konusunda da görülür. Sedef hastalarında çölyak hastalığının görülme riski yükselmektedir. Bu hastalıkta vücut buğday, arpa ve çavdarda bulunan glutenden rahatsız olur. Gluten tüketildiğinde mide bağırsak problemleri, bitkinlik, anemi ve diğer belirtiler ortaya çıkar. Yapılan bir araştırmaya göre sedef hastaları arasında çölyak hastalığı görülme oranı %4,1 iken bu oran sedef hastası olmayanlarda sadece %1’dir. Bu sebeple glutenin beslenmeden çıkarılması düşünülebilir.

Obezite de dahil olmak üzere metabolik sendromu olan kişilerde enflamasyon görülebilir. Bu da sedef belirtilerini kötüleştirir. Kalori miktarı sınırlandırılmış, omega-3 poli doymamış yağ asidi içeriği yüksek bir beslenme sedef belirtilerine iyi gelebilir. Meyve sebzeler, kuruyemişler, fasulyeler, lif, yağlı, soğuk su balıkları enflamasyon karşıtı etkiye sahip gıdalar arasındadır.

Beslenmenin sedef hastalığı üzerindeki etkilerinden faydalanmak için antioksidan gıdalar da tüketebilirsiniz. Böylece serbest radikallerin yol açtığı enflamasyon azaltılmış olur. A, E ve C vitaminleri, demir, bakır, manganez, çinko, selenyum mineralleri antioksidan özellikli maddeler arasındadır. 

Araştırmalara göre her gün cildi biraz güneş ışığına maruz bırakmak D vitamini üretimiyle sedef hastalarında olumlu sonuçlar vermektedir. D vitamini ayrıca besin kaynaklarından da alınabilir. Bunun için yağlı balıklar, süt, yoğurt, yumurta tüketebilirsiniz. 

İyi beslenmenin yanında fiziksel aktivite de sedef belirtilerinin şiddetini azaltabilir. Bunun için iyi bir spor programına başlayabilirsiniz. Spor kilo vermeye ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğundan hastalara iki fayda birden sağlar.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Hocam Merhabalar; Sol elimin baş parmağında çok aşırı olmasa bile derimin içinde bir kaşıntı var. Gece yatmama ya da günlük hayatıma engel olmuyor anc... devamı