Her ebeveyn, çocuklarının sağlıklı ve uzun boylu olmasını ister. Çocukların boyu sadece kalıtsal genlere değil aynı zamanda beslenme planına da bağlı olarak değişiklik gösterir. İşte, size çocuğunuzun boyunu uzatmak için uygulayabileceğiniz beslenme planı hakkında birkaç öneri.
Hamilelik döneminde çocuğunuzun uzun boylu olması için çok farklı gıdalardan yeterli miktarda gerekli vitamin ve minarelleri almalısınız. Ayrıca hamileliğin dokuz ayı boyunca 10-12 kilo gibi orta seviye kilo almanız gerekir.
Çocuğunuz 1 yaşına bastığında boyu ortalama olarak erkekse 76, kızsa 75 santimetre civarında olacaktır. İki yaşına ulaşana kadar boyları 86 santimetre civarında kalır. Yetişkinlerin boyu, 2 yaşındaki bebeklerin boyunun 2 katından fazla olduğu tahmin edilir. Ayrıca uzamak için en son uygun zaman dilimi kızlar için 10 ila 16, erkekler için ise 12 ila 18 yaştır. Bu dönemde, boyları yılda yaklaşık 8-10 santimetre uzar.
Çocuğunuzun uzun boylu olması için belirtilen en önemli ve etkin tavsiyelerden biri doğru besinleri tüketmektir. Tüketilen besinler yeterli enerji ihtiyacı karşılamalıdır ama farklı yaşlardaki çocukların farklı miktarda kaloriye ihtiyacı olduunu unutmayın. Ebeveynler; yiyeceklerin aşırı tüketilmesi konusunda dikkatli olmalıdır, yoksa durum obeziteyle sonuçlanabilir. Ayrıca çocukların az miktarda besin tüketmediğinden de emin olmalıdırlar yoksa çocuğunuzda yetersiz beslenme sorunu gözlemlenebilir. Çocukların öğünleri her zaman 4 öğeyi -protein, nişasta, yağ ve sebze- içermelidir. Ek olarak, protein toplam enerjinin yüzde 10-15 oranında olmalıdır. Genel olarak nişasta yüzde 60-65 ve yağ da yüzde 10 civarında olmalıdır. Ebeveyn olarak çocuğunuza çok çeşitli besinler yedirmeli ve tek tip yiyecekle beslenmemelerine dikkat etmelisiniz. Mutlaka dengeli bir beslenme planı yapın.
Çocuğunuzun boyunun uzamasında vitaminler ve minaraller çok önemli bir rol oynar. Kalsiyum açısından zengin besinler için süt, soya fasulyesi ve sebzeyi tercih edin. Yanı sıra süt, D vitamini ve fosfor kombinasyonu sayesinde içerdiği bolca kalsiyumun daha kolay emilmesini sağlar. Çocuğunuzun kalsiyumu daha kolay absorbe etmesini sağlamak için ona gün ışığı altında 20 dakika vakit geçirtin. Ek olarak süt, biyolojik değeri yüksek birçok vitamin, mineral ve protein içerir.
Ayrıca A vitaminine de dikkat etmeniz gerekir. A vitamini enfeksiyona karşı direnci artırır, gözlerin kurumasını engeller ve boy uzama sürecinde yer alır. A vitamini açısından zengin gıdalar; süt, yumurta, balık ve ettir.
Aynı şekilde demir ve çinko boy uzamasında önemli bir rol oynar. Demir; balık, et gibi hayvansal yemeklerde bitkisinde bolca bulunur. Çinko ise istiridye, inek eti, süt, soya sütü ve yumurta sarısında bulunur.
Mantıklı besin seçimlerinin yanı sıra çocuklarınızın sürekli aktif kalması ve düzenli olarak spor yapması için de cesaretlendirmelisiniz. Ayrıca yeterli ve derin uyumalılar ki kemiklerinin büyümesini uyaracak büyüme hormonları salgılansın.
Yukarıdaki önerilerde olduğu gibi düzgün beslenme şekli ve düzenli egzersiz, kalıtsal faktörlere rağmen çocukların boylarını önemli ölçüde artırabilir.
Ergenlikte hangi değişiklikler meydana gelir?
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
Hocam 18 yaşımı doldurdum boyum 1.70 bu yaştan sonra boyum uzar mı? Düzenli olarak yüzmeye de başladım veya sizin önerebileceğiniz spor dalı varmı kar... devamı
Karpal Tünel Sendromu: Evde Tedavi
Psikojenik Ağrı
İsveç Çalışması Bulgusu: Ameliyattan Sonra Fizyoterapi Omuz Sorunları İçin En İyi Çözüm
Skleroderma
Doğal Egzersiz Yolları