Besleyici gıda tercihleri gün boyu tutarlı, düzenli enerji sağlayıp dengeli bir ruh hali ve dikkat sağlar. Sağlıklı bir diyet kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıkların yanı sıra yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve divertiküloz gibi kronik rahatsızlık risklerimizi de azaltır. Diyetimizi değiştirdiğimizde tam anlamıyla yaşamlarımızı değiştiririz. Günlük yaşamımızda kuvvet kazanırız ve sonunda uzun dönem sağlığımızın yörüngesini yeniden çizeriz.
Ama bu değişimi yapmak sözde yapmaktan daha kolaydır. Diyetinizi değiştirmeye gelince başarı şansınızı en üst düzeye nasıl çıkarırsınız?
- Amacınızı görselleştirin. Rasyonel zihinlerimiz sağlıklı beslenmeye neden öncelik tanımamız gerektiğine dair bilimsel gerçekleri bilseler de günlük stres, daha az rasyonel kararlar vermemize yol açar. Amaç hissinizi teoriden öteye taşıyın. Kişiselleştirin. Bu değişikliği yakın zamanlı bir sağlık endişesinden veya ailedeki kalp hastalığı geçmişinden dolayı mı uyguluyorsunuz? Çocuklarınız ve torunlarınız bu kararınızın merkezinde mi? Nedensel manifestonuzu gerçek bir görsel sunumla yapıp buzdolabının üstüne yapıştırın. Sizin için en dramatik veya anlamlı hatırlatıcı ne olurdu? Bir fotoğraf mı yoksa laboratuar test sonucu mu?
- Yolunuzu ve hedeflerinizi belirleyin. Neyi başarmayı umduğunuzu düşünün ve yapmak istediğiniz sağlıklı diyet değişikliklerini tanımlayın. İşlenmiş yiyecekleri kesip daha çok meyve sebze mi eklemek istiyorsunuz? Şeker alımınızı azaltmanız mı gerekiyor? Doktorunuzla diyet değişiklerinizin mevcut herhangi bir sağlık durumunuzu etkileyip etkilemeyeceğini konuşun. Her seferinde 1-2 tane, kesin, ölçülebilir ve gerçekçi hedef koyun ve onları yazdıklarınızla karşılamaya doğru ilerleyin. Kendinizi sorumlu tutmanın daha zor olduğu sonuçlar (örneğin haftada 2 kilo vermek) yerine Kontrol edebileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz davranış değişikliklerine odaklanın (örneğin günde 2 tane meyve yemek veya haftada 30-50 dakika egzersiz yapmak). Küçük başlayın ve önceki hedefleri rahat bir şekilde alışkanlıklara dönüştürmeden yeni hedefler belirlemeyin.
- Yiyecekle ilişkinizi gözden geçirin. Yeme alışkanlıklarımız genelde basit tat tercihlerinden daha derin yönelimleri yansıtır. Yiyecek duygusal ilişkilerle ve kültürel değerlerle yüklenir. Bu tabakaları kaldırmak için duygusal çalışma yapmaya hazır olun. Yararlı olacağını hissediyorsanız bir profesyonelle konuşun.
- Ayrıntıları düzenleyin. Öngördüğünüz değişiklikler yeterince dosdoğru görünebilir ama en iyi amaçlar günlük yaşamın meşgul gerçekliğinde kazazedeler haline gelebilir. Hedeflerinize ulaşmaktaki potansiyel engelleri düşünün, bu meseleleri tahmin etmek için ilerisini planlayın ve kendinizi onların üstesinden gelmeye hazırlayın. Örneğin, hedefiniz daha az yemek yemekse bunu eyleme geçirmenin bir yolu her Pazar kendinize haftalık bir menü planı oluşturmanız ve kullanmanız gereken yiyecekleri dolaplarınıza koymanın düzenli bir planını yapmanızdır. (Ne de olsa, elinizde sağlıklı yiyecekleriniz yoksa onları nasıl yiyebilirsiniz?) Özel menüler hedeflerinize o günde tam olarak nasıl ulaşacağınızı sağlarlar (örneğin, daha fazla sebze ve meyve katmak).
- Potansiyel engelleriniz için strateji oluşturun. Evde öğünlerinizi az çok kontrol edersiniz ama iş yemekleri, geniş aileyle akşam yemekleri veya arkadaşlarla Cuma gecesi içkileri ne olacak? Beslenmenizi yeniden yapılandırmak sosyal yaşamınızın çeşitli yönlerini de didiklemek demektir. Geleneksel toplantıları kaldırmak zorunda değilsiniz ama başka restoranlar seçerek, öncesinde yemek yiyerek veya kendi yemeğinizi getirerek onlara farklı yaklaşabilirsiniz. Dışarıda yemeden önce restoranın mönüsünü internetten kontrol edip ne sipariş edeceğinize karar verin. Partiden önce kaç içki içeceğinize önceden karar verin ve sınırı aşar aşmaz limonlu bir sodaya geçin. Akşam yemeği veya partiye karnınız aç gitmeyin, yoksa aşırı yersiniz. Aksine, bir saat öncesinde kurt gibi iştahınızı köreltecek bir elma veya bir avuç kuruyemiş yiyin ve yemek tercihlerinizi daha iyi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
- Destek isteyin. Yaptığınız bütün değişikliklerin sahibi olsanız da birkaç destekleyici arkadai ve aile ferdini çağırmak motivasyonunuzu korumanıza yardım edebilir. Günlük tutmak da saülıklı beslenme yolculuğunuzda ne kadar mesafe kat ettiğinize dair size yüreklendirici hatırlatmalar sunabilir.
Kilo vermek için hangi light ürünler tüketilmeli?
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Diyet Yapmadan Kilo Vermenin 24 Yolu
Etkili Atıştırma Sanatı
Düşük Yağ Oranlı Diyet Üzerine Son Karar
Kilo Almayı Engelleyen Bitkiler Hangileridir?
Düşük Kalorili Diyetler Kalbi Vuruyor