Egzersiz programınıza düzenli ve istikrarlı biçimde uymak, genel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Tekrar tekrar başlayıp bırakmanın belli bir sakıncası yok ama bu duruma sık sık düşmemek için bireysel hedefler koymanız ve egzersiz yapmak için sizi nelerin motive ettiğini belirlemeniz önemli. Egzersiz seanslarınızda uzun aralar olsa bile, düzenli egzersiz yapmaya olabildiği kadar çabuk dönmek için elinizden geleni yapmalısınız.
Bazıları için egzersiz yapmanın anlamı, hastalıklardan korunmaktır. Yakın bir aile ferdiniz kalp hastalığına, diyabete, artrite (eklem iltihabı), osteoporoza veya kansere yakalanmışsa, bu sizi sağlıklı olmak ve aynı duruma düşmemek için motive edebilir. Düzenli egzersiz, hem bu tür hem de başka hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır ve sağlıklı vücut kilonuzu korumanıza yardımcı olur.
Bazıları için daha uzun yaşama arzusu, motive edici bir etken olabilir. Araştırmalar, egzersizin yaşamınızın geri kalanı boyunca devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Egzersiz, merdivenleri çıkmak, alışveriş torbalarınızı taşımak, evi temizlemek gibi düzenli günlük fiziksel aktiviteleri yapmanızı kolaylaştırarak yaşam kalitenizi de büyük oranda artırabilir.
Bir egzersiz programına nasıl başladığınız, onu sürdürüp sürdüremeyeceğinizi büyük ölçüde belirleyebilir. Geçmişte bir egzersiz programına başlayıp sadece bir ay sonra bırakmışsanız, aşağıdaki önerilere kulak vermenizde fayda var:
- Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Maraton koşmaya veya ayda 5 kilo vermeye çalışmayın.
- Yavaş bir şekilde başlayın ve bir dizi farklı egzersiz deneyin. Her bir seansın uzunluğunu sınırlayın.
- Her gün kendinizi, antrenman yapmaktan keyif alırken ve bitirdiğinizde kendinizi müthiş iyi hissediyorken hayal edin.
- Egzersizlerinizi belli bir program dahilinde yapın ve yaşamanızdaki öncelikler arasına alın. Seansları takviminize not edin ve günlük egzersiz program takibi yapın.
- Çoğunlukla yapmaktan keyif aldığınız bir egzersizi belirleyin. Eğer seyahat ediyorsanız rutini devam ettirin. Oteldeki jimnastik merkezini kullanın, yüzmeye gidin veya uzun bir yürüyüşe çıkın. Güçlendirici egzersizleri de yapmaya çalışabilirsiniz.
- Bir veya iki seans kaçırırsanız kendinizi suçlu hissetmeyin. Negatif duygular sadece motivasyonunuzu düşürecektir. Egzersiz programınıza yetişmek size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
- Eğer egzersiz yaparken sıkılıyorsanız ve bu can sıkıntısı rutininize engel oluyorsa, yeni egzersizler yapmayı deneyin, yeni bir spor dalı seçin veya bir egzersiz arkadaşı bulun. Burada önemli olan, sevdiğiniz bir şeyi bulmak ve onu sürdürebilmektir.
- Antrenman yaparken kitap okumak, müzik dinlemek veya televizyon seyretmek gibi şeyler de sizi motive edebilir. Günün farklı bir zamanında egzersiz yapmayı veya sabahları aerobik geceleri esneme antrenmanı yapacak şekilde antrenman programınızı bölmeyi deneyin.
Diğer öneriler:
- Eğlendirici bulduğunuz bir egzersiz bandı almak
- Özel hocayla birkaç seans antrenman yapmak
- Hareketli bir eğitimcisi olan bir egzersiz sınıfına kaydolmak
Her şeyden önemlisi, bir veya iki hafta egzersiz yapamadıysanız moralinizi bozmayın. Yeniden başlamak için asla geç değildir. Programınız raydan çıktıysa, neyin yolunda gitmediğini bulmaya ve hatalarınızdan ders çıkarmaya çalışın. Bol şanslar ve egzersize devam!
Tiroit Hastalıklarında Spora Motive Olmak
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
20 yaşındayım boyum 154 boy uzatmak için ne yapmam lazım egzersiz dışında çünkü artık boyumun kısa olması psikolojimi bozuyor ... devamı
Egzersiz Diyabet Tedavisinin Temel Taşı
İç Organ Yağlanması
Gülerek Vücudunuzu Canlandırın
50 Yaşından Sonra Yapılabilecek En İyi Spor Masa Tenisi
Evde Gerinme Hareketleri Yapmak