Ketojenik diyet en eski epilepsi tedavilerinden biridir. Uzun süre aç kalmak veya açlık metabolizmasını sürdürmek için tasarlanmıştır. Vücudun bir açlık durumundayken, yağ yakılması sonucu ortaya çıkan bir yan ürünü, ketonları üretir. Bazı epilepsi hastalarında açlık dönemi boyunca nöbetlerin azaldığı ya da kaybolduğu uzun süredir biliniyor.
Bu diyet yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içerir. Yağ ana kalori kaynağı olduğunda ketonlar oluşur. Diyet çok sıkı şekilde uygulanmalıdır ve oldukça kararlılık gerektirir. Diyeti sürdüren çocuklar genellikle kilo almaz veya diyetin kullanıldığı süre içinde fazla büyümez. Bundan sonra büyüme beklenir ve dikkatle izlenmelidir.
Bu diyet en çok, Lennox-Gastaut sendromu gibi kontrolü zor ve genelleşmiş epilepsisi olan çocuklarda kullanılır. Lennox-Gastaut, sistemi çökertici atak ya da tonik-klonik nöbetlerle (şiddetli ve ritmik kas kasılması) karakterize genelleşmiş bir epilepsidir, genellikle felç ve zeka geriliği gibi başka nörolojik durumları olan çocuklarda ortaya çıkar. Genellikle tedaviye karşı oldukça dirençlidir. Bu gruba dahil bireylerde, diyet ilaçlar kadar başarılı olabilir. Bu nedenle, genellikle 2'den 10 ya da 12 yaşına kadar olan, genelleşimiş epilepsi teşhisi konmuş ve çeşitli ilaçlara cevap veremeyen çocuklar için tavsiye edilir. Son çalışmalar diyetin kısmi nöbetlerde de etkili olabileceğini göstermiştir.
Diyet genellikle bir açlık süreciyle başlar ve vücut büyük miktarda keton üretinceye kadar sürer. Bu başlangıç ??dönemi genellikle hastanede gerçekleşir, böylece hasta kusma, düşük kan şekeri, dehidrasyon, ve nöbetler gibi olası yan etkiler için gözlenebilir. Sedasyonu (ilaçların sakinleştirici etkisi) önlemek için bu süreç boyunca ilaçlar da yeniden düzenlenebilir.
Diyetin etkili olup olmadığına karar vermek için iki aylık bir süre öneriliyor. Etkiliyse, genellikle iki yıl devam eder. Bu süre boyunca, hastaların genellikle nöbetler için aldıkları ilaç miktarını azaltması mümkündür. Birçok çocuk ilaçlar fazla azaltılmadan önce bile diyetle daha mutlu ve canlı görünür.
Ketojenik diyet yapanlar, kullanımını bilen bir diyetisyen, hemşire ve doktor (özellikle nörolog) tarafından izlenmelidir. Bu diyeti yapan hastaların izlenmesi için özel epilepsi klinikleri mevcuttur.
Ketojenik Diyetin Sağlığa Faydaları
Dr. Emel GÖKMEN
ben yaklaşık 3 yıldan beriepilepsi hastasıyım depakin chrono 500 mg kullanıyorum ilacımı ilk azaltıldı daha sonrada yeniden bir sefer nöbet oldu ilaçl... devamı
Sara Nöbeti Türleri Ve Belirtileri
Bebeklerde Ani Sıçramanın Nedeni Epilepsi Olabilir
Epilepsi Ameliyatı
Genel Olarak Epilepsi (Şuur Uyuşması Veya Petit Mal Epilepsi)
Epilepsi (Karmaşık Kısmi Nöbetler)