Ketojenik beslenme yağ içeriği yüksek karbonhidrat içeriği düşük bir beslenme türüdür. Amacı az karbonhidrat alarak vücudu ketozis denilen bir metabolik duruma sokmak ve böylece yağ yakımını artırmaktır. Kilo vermeyi kolaylaştırdığı, kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürdüğü için ketojenik beslenme sağlığa birçok açıdan yararlı olabilir.
Ketojenik diyetin sağlığa faydalarından ilki fazla kiloları vermekte ve kilo kontrolünde görülür. Bu sayede birçok hastalığın risk faktörleri de elimine edilebilir. Bilimsel çalışmalara göre karbonhidrat içeriği düşük diyetlerle, yağ içeriği düşük diyetlere oranla daha çok kilo verilebilmektedir. Ayrıca yağ tok tuttuğu için diyeti sürdürmek kolaylaştır. Standart ketojenik diyette kalorilerin %75’i yağdan, %20’si proteinden, %5’i ise karbonhidratlardan alınır. Yüksek proteinli ketojenik diyette ise yağların oranı %60, proteinin oranı %35’tir.
Ketojenik diyetin sağlığa faydaları şeker hastalığına karşı da görülebilir. Şeker hastalığının özellikleri arasında metabolizmadaki değişiklikler, yüksek kan şekeri ve bozulan insülin işlevi bulunur. Ketojenik diyet sayesinde vücuttaki fazla yağların verilmesi tip 2 şeker hastalığı, prediyabet ve metabolik sendromla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre ketojenik diyet insülin hassasiyetini %75 artırabilir. Bu da oldukça yüksek bir değerdir. Tip 2 şeker hastaları üzerinde yapılan bir diğer çalışmada ise 21 katılımcıdan 7’si ketojenik diyet sayesinde tüm şeker hastalığı ilaçlarını bırakabilecek duruma gelmiştir.
Ketojenik diyetin sağlığa faydaları arasında epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılması da bulunur. Zaten diyetin geliştirilmesi de bu hastalıklarla ilgili araştırmalar sırasında olmuştur. Ayrıca ketojenik diyet yağ oranı, HDL kolesterol, tansiyon ve kan şekeri değerlerini düşürerek kalp hastalığı risk faktörlerini azaltır. Farklı kanser tiplerinin tedavisinde ve tümör büyümesini yavaşlatmakta kullanılmaktadır. Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltabilir ve ilerlemesini yavaşlatır. Epileptik çocuklarda nöbetlerin görülmesini önemli ölçüde azaltabilir. Parkinson hastalığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. İnsülin seviyelerini düşürdüğü için polikistik over sendromuna karşı kilit bir rol üstlenebilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada beyne alınan travmalardan sonra sarsıntıları azalttığı ve iyileşmeyi hızlandırdığı görülmüştür. Ayrıca insülin seviyelerini düşürmesi, şeker ve işlenmiş gıda tüketimini kısıtlaması sebebiyle sivilce problemini de azaltabilir.
Ketojenik diyetin sizin sağlık durumunuzda uygun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka önce doktorunuzla konuşun. Ardından bu beslenme düzenine geçerek faydalarını görebilirsiniz.
Ketojenik Diyet Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dr. Emel GÖKMEN
ben yaklaşık 3 yıldan beriepilepsi hastasıyım depakin chrono 500 mg kullanıyorum ilacımı ilk azaltıldı daha sonrada yeniden bir sefer nöbet oldu ilaçl... devamı
Beden Dilini Etkin Kullanmanın Yolları
İleriye Dönük Amneziyi Konu Alan Filmler
Psikojenik Ağrı
Aşk Bilimi
Antisosyal Kişilik Bozukluğu