Bir kişinin bilinç durumunu, farkındalığını ve yargılama becerisini etkileyen her şey kaza geçirme riskini artırabilir. Epilepsi de bunlardan biridir. Epilepsi hastalarında görülen nöbetler çoğu zaman ilaç kullanımıyla kontrol altında tutulabilir. Ancak eğer uyarısız bir şekilde nöbet görülürse ciddi güvenlik riskleri doğar. Kişi hem kendisi zarar görebilir hem de araba kullanması gibi bir durumda başkalarını riske atabilir. Bu sebeple epilepsiyle yaşarken güvenliğinize dikkat etmelisiniz. Bazı kişiler olası bir kaza durumunda yardıma gelenlerin daha bilinçli olabilmesi için epilepsi bilgilerini içeren medikal bileklikler takarlar. Bilgilerinizi cüzdanınızda da bulundurabilirsiniz.
Epilepsi nöbetleri araba kullanırken güvenliğinizi etkileyebilir. Ülkemizde Kasım 2016’dan bu yana epilepsi hastaları ehliyet alabilmektedir. Ancak belirli şartları vardır. 6 ayda bir kontrol muayenesine gidilmesi, 5 yıldır nöbet geçirilmemesi durumunda sürücü belgesi alınabileceğine dair rapor verilebilir. Kişi nöbet geçirmişse geçirdiği nöbet türüne göre yine de sürücü belgesi verilebilir. Bu nöbetin direksiyon başında tekrarlamayacak, belli bir uyarıcı nedeniyle ortaya çıkmış türde olması istenmektedir.
Epilepsiyle yaşarken güvenliğiniz için suya girdiğinizde çeşitli önlemler almalısınız. Suda nöbet geçirirseniz bu, ölümle sonuçlanabilir. Öncelikle asla yalnız yüzmeye gitmeyin. Teknede olduğunuzda ya da balığa çıktığınızda uygun bir can yeleği giymeyi ihmal etmeyin. Scuba gibi su sporlarından kaçının. Küvete su doldurup banyo yapmaktansa duş almayı tercih edin. Duşlar epilepsi hastaları için daha risksizdir. Eğer küvette yıkanacaksanız bile duş başlığını kullanın. Mümkünse evde yalnızken banyo yapmayın. Nöbetlerin olma ihtimalinin düşük olduğu saatlerde yıkanın. Banyonun kapısını acil bir durumda kolay açılacak şekilde seçin ve mümkünse kilitlemeyin.
Epilepsiyle yaşarken güvenliğiniz için alabileceğiniz genel önlemler de mevcuttur. Evinizi ve iş yerinizi buna göre dekore edin. Keskin köşeleri kaplayın. Yerlerin veya halıların kaymadığından emin olun. Şömine ve sobaların önüne koruyucu bariyerler koyun.
Eğer nöbet geçirdiyseniz ve sonrasında kafa karışıklığı yaşıyorsanız merdivenlere, korkuluklara, havuzlara ve diğer ıslak alanlara dikkat edin. Evde yalnızsanız bilinçsizce dışarı çıkmamanız için kapıyı kilitleyin. Sizi gelip kontrol edebilmesi için bir arkadaşınıza veya akrabanıza anahtarınızı verin. Eğer nöbet sırasında düşme riskiniz yüksekse evde cam masa, sivri obje gibi yaralanma riskini artıran eşyalar bulundurmayın ve halı kullanın.
Unutkanlık Ne Zaman Hastalık Belirtisidir?
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı
Bebeklerde Ani Sıçramanın Nedeni Epilepsi Olabilir
Epilepsi Ve Buluğ Çağı
Epilepsi Türleri
Genel Olarak Epilepsi (Şuur Uyuşması Veya Petit Mal Epilepsi)
Epilepsi Ve Değişen Hormonlar