Besin piramidi A.B.D hükümetinin sağlıklı bir diyeti sunum şeklidir. 1992’de yapılan piramit 2005’te değiştirilmiş ve sağlıklı beslenmeyle ilgili daha iyi bir eğitim vermek amaçlanmıştır. Eski piramit her yemek kategorisinin tahmini değerlerini verirken yeni piramit daha spesifik porsiyon boyutları sunmaktadır. Yeni besin piramidi ayrıca tavsiye edilen besin değeri alımını 12 farklı kalori seviyesinde açıklamakta ve fiziksel formu da piramide dahil etmektedir.
Eski besin piramidi ekmek, pirinç veya makarnanın 6 ila 11 porsiyonunu tavsiye etmekteydi Yenisi ise daha kesin miktarlar sunuyor. Örneğin günde 2000 kalori tüketen bir kişi 180 gram tahıl almalıdır. Yeni besin piramidi ayrıca alınan tahılların yarısının tam tahıllardan oluşması gerektiğini söyler.
Eski besin piramidi günde 2-4 porsiyon meyve ve 3-5 porsiyon sebze önermekteydi. Yenisi farklı çeşitte sebze ve meyve tüketmeyi önerir ve kalori tüketimine göre miktarı kişiselleştirir. 2000 kalorilik bir beslenme düzeninde günde en az 2 bardak taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
Yeni besin piramidi günde 3 bardak yağsız veya az yağlı süt ürünleri tüketilmesini önerir. Eski piramit ise günde sadece 2-3 porsiyon süt, peynir ve yoğurt tüketimini önermekteydi. Eski piramide göre günde 2-3 farklı kaynaktan et, balık, tavuk, fasulye, yumurta veya yemiş tüketilmeliydi. Yeni piramit kalori tüketimini de göz önüne alır ve 165 gram et, deniz ürünü ve fasulye önerir. Ayrıca kızartılmış etleri önermez.
İki piramit arasındaki en büyük fark yağlarla ilgilidir. Eski piramit yağları ve tatlıları tedbirli bir şekilde tüketmeyi önerirdi. Yenisi ise tüketilecek yağ miktarı konusunda kesin bilgiler vermektedir. Tereyağı ve margarinin kısıtlanmasını, alınan yağların balıktan, yemişlerden ve sebzelerden geliyor olmasını tavsiye eder.
Sporcular İçin Besin Piramidi
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı
Sporcular İçin Besin Piramidi
Kilo Almak İçin Besin Piramidi
Ana Besin Gruplarının İşlevleri
Besin Piramidine Göre Uygun Olarak Nasıl Beslenilir?
Eski Ve Yeni Besin Piramitleri Arasında Farklar