Nedir
Kaygı, aşırı derecede yaygındır. Kaygı bozukluğu, içinde gençler ve çocukların olduğu bütün yaş gruplarını etkiler.
Birçok gencin kaygı bozukluğu ve yoğun stresi, endişe, korku ve panik hisleri vardır. Önemli olan, kaygının tedavi edilebildiğini ve sürekli kaygıyla yaşamanın gerekmediğini anlamaktır
Sebepleri
Sebepleri
Kaygının tek bir sebebi yoktur; bir kişinin kaygıyı geliştirme olasılığına katkıda bulunan birçok faktör vardır. Bilim insanları, potansiyel nedenleri üç gruba ayırır; erken dönem öğrenme, beyin biyokimyası ve savaş veya kaçış mekanizması.
Erken Dönem Öğrenme
Kaygı bozuklukları, ailelerde yayılmaya eğilimlidir, bu nedenle eğer kişinin annesi, babası veya başka yakın bir akrabasının kaygı sorunu varsa, kendi kendilerine kaygı geliştirme ihtimalleri yüksektir. Rol modelleri tarafından çocuklara sürekli korku ve kaygının olarak gösterildiği bir ailede büyümek, onlara kaygılı olmayı “öğretebilir”. Ayrıca eğer çocuk kötü bir ortamda büyürse, her zaman en kötüsünü beklemeyi öğrenebilir.
Çaresizlik ve sevilmeme hissi, çoğunlukla yetişkinlerde, gençlerde ve çocuklarda kaygı bozukluğunun ana nedenleridir. Bu temel inançlar ve çocukları nasıl etkileyebildikleri hakkında daha fazla şey öğrenmek, ailelere ve gençlere kalıcı rahatlık ve tedavi sağlayabilecek stratejileri geliştirmelerinde yardımcı olabilir.
Beyin Biyokimyası
Sinir iletkenleri, beyinde bir kişinin düşüncelerini ve hislerini düzenleyen kimyasal habercilerdir. Bazen kimyasal bir dengesizlik yüzünden beynin mesajları gönderme şekliyle ilgili sorun olabilir. Bir kişinin hislerini etkileyen ana sinir iletkenlerinin ikisi, serotonin ve dopamindir. Bu kimyasalların bir dengesizliği olduğunda, kişi depresif veya kaygılı hissedebilir.
Savunma veya Kaçış Mekanizması
Bir kişi tehlike hissettiği zaman, vücut kendini ya savunmaya (savaşmaya) ya da kaçmaya (uzaklaşmaya) hazırlar. Vücudun savaş veya kaçış mekanizması, kalp atış hızının artmasına, gözlerin büyümesine ve vücudun kendisini tehlikeli bir durum için hazırlamasına neden olur. Bu yanıtlar, kişinin kendisini korumasını sağlar. Bu etkilerin iyi bir şey olduğuna niyetlenilse bile bazen vücut durumu yanlış anlar ve gerçekte olmasa da tehlike olduğuna inanır (bir sınava girmek, sunum yapmak gibi). Savunma veya kaçış yanıtını tetikleyen, badem adı verilen beynin bir parçası vardır. Beynin bu parçası, savaş veya kaçış mekanizmasını tetikleyen şeyi hatırlamak üzere eğitilir (bir sınavı almak, bir sunum yapmak gibi). Bu, tehlikeyi başlatabilen bütün şeyleri takip ederek beynin kişiyi gelecek tehlikelerden korumak için girişimidir. Beynin bu parçası kişiyi korumaya çalışmasına rağmen, bu durum çoğu gereksiz kaygının nedeni olabilir. Beyin, gerçekte tehlikeli olmayan bir şeye kavgada veya kaçışta tepki vermemek üzere “tekrar eğitilmelidir”.
Etkileri
Etkileri
Kaygı, küçük bir çocuğun hayatının birçok noktasını etkileyebilir. Eğer çocuğunuz sürekli kaygılı ve endişeliyse, tam olarak hayattan keyif aldığı şüphelidir. Kaygı, arkadaş edinme, okulda başarılı olma ve yeni şeyler deneme becerilerini etkileyebilir.
Bazen kaygıdan dolayı sıkıntı yaşayan gençler, uyuşturucu veya alkol kullanarak kendilerini daha iyi hissettirmeye girişirler. Kaygıyı tedavi etmek için alkol veya uyuşturucu kullanmak, aşırı derecede tehlikelidir, kaygıyı daha da kötüleştirebilir ve bağımlılık gibi başka ciddi sorunlara neden olabilir.
Fiziksel olarak sürekli kaygı, yeme ve uyuma alışkanlıklarıyla ilgili sorunlara yol açabilir ve uzatmalı kaygı, daha ciddi fiziksel sorunlar doğurur. Doğru tedavi planını bulmak, çocuğunuzun kaygıdan kurtulmasına ve hayatını dolu dolu yaşamasına yardım edebilir.
Tedavisi
Tedavisi
Gençlerin kaygı bozukluğuyla başa çıkmasına yardım etmek üzere çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Aşağıdaki listeyi deneyerek hangi kaygı bozukluğu tedavisinin siz ve çocuğunuz için en iyisi olduğuna karar verebilirsiniz.
Bir Doktorla Görüşmek
Çocuğunuzun durumu hakkında bir doktorla iletişimde olmak, kaygı bozukluğunun teşhisinde ve tedavisinde önemli bir parçadır. Doktorunuzla açıkça konuşarak çocuğunuza mümkün olan en iyi kaygı bozukluğu tedavisini sağlamasına izin verirsiniz.
Reçetesiz Alternatifler
Bugün piyasada birçok reçetesiz alternatif vardır. Bu alternatiflerin bazıları, takviye vitaminleri ve mineralleri içerirken diğerleri gençlerde kaygının bazı şekillerini doğal olarak iyileştirmek için kullanılan bitkisel alternatifleri içerir. Birtakım bitkisel bileşenlerin, kaygı ve korku giderici etkiye sahip oldukları biliniyor. Bu bileşenler, merkezi sinir sisteminin birçok modern ilaçla tedavinin yan etkileri olmaksızın rahatlamasına yardımcı olabilir. Tek bitki ve birleşim tedavisi ilaçları, çoğunlukla kaygıyla özdeşleşen birçok belirtinin kısa dönemde, etkin bir rahatlama sağlayabilir.
Davranışsal Terapi
Davranışsal terapi, çocuğunuzun sorunlu durumlar ve onlara verilen alışılmış tepkiler arasındaki bağlantıları zayıflatmasına yardım eder. Endişe, mantıkdışı korku, depresyon, kızgınlık ve kendi kendine zarar veren davranış gibi kaygı bozukluğunda sık görülen tepkiler, kontrol edilebilir. Davranışsal terapi, çocuğunuza zihnini ve vücudunu nasıl sakinleştirmek gerektiğini öğretir, böylece çocuk daha iyi hissedebilir, daha açık düşünebilir ve daha iyi kararlar alabilir.
Bilişsel Terapi
Bilişsel terapi, çocuğunuza belirli düşünme şablonlarının ne tür sonuçlar doğurduğunu, hayatının nasıl gittiğine dair hatalı bir resim verdiğini, görünür hiçbir neden olmaksızın kaygılı, depresif veya öfkeli hissetirdiğini veya onlarda negatif hareketleri kışkırttığını öğretir. Kaygı bozukluğunun bilişsel açısını çözmek, iyileşen sosyal etkileşim, daha fazla kendine güven ve hayata daha pozitif bir bakış anlamına gelebilir.
Kaygı Okuma Listesi ve Literatür Başvuruları
Literatür terapisi, iyileşme sürecinde kitapları, makaleleri ve diğer araştırma malzemelerini içerir. Kaygı bozukluğu hakkında bilgi toplayarak kişi, sorunları hakkında derinlemesine bilgi edinebilir. Bu bilgi, kişinin sorunlarını kontrol etmede ve çözmede temel bilgiler sağlar. Geniş bir bakış açısıyla verilmiş aşırı miktarda bilgi vardır. Birçok kitaba yerel bir kütüphaneden ulaşılabilir ve birçok internet bilgisi, ücretsiz olarak sağlanabilir.
Modern İlaç Tedavisi Referansları
Modern ilaç tedavisi referansları, kaygı bozukluklarını tedavi etmede mevcut reçeteli ilaçların kapsamlı bir rehberidir. Kaygı bozukluğunu tedavi etmek için çeşitli ilaçla tedavi türleri vardır. Bu referanslar, kişinin ilaçla tedavi türlerini, tedavi ettiği belirtileri ve kaygı bozukluğu tedavisinde kullanıldığında modern reçetelerin potansiyel yan etkilerini öğrenmesine izin verir.
Kaygı (Anksiyete) Bozukluğunun Belirtileri Nedir?
Prof. Dr. Kemal ARIKAN
Merhaba Kemal Bey, Ben 6 yıldır obsesif kompulsif bozukluk ile ilgili çeşitli tedaviler gördüm.Ancak şuan içinde bulunduğum durumu anlamada ve anlatma... devamı
Hızlı Kalp Atımı: Taşikardi
Ruhsal Rahatsızlığı Olanlar Toplum İçinde Tedavi Edilecek
Türk Tıbbının Yüz Akı Kurumlarından Biri: Edirne Iı. Bayezid Külliyesi
Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu
Araba Kullanırken Endişeyi Azaltmanın Yolları