Nedir
Kemikler, vücutta yapıyı sağlıyor, organları koruyor, kaslarınızı bağlıyor ve kalsiyum depoluyor. Çocukluk ve ergenlik döneminde, güçlü ve sağlıklı kemik oluşumu için önlem almak, ilerleyen yıllarda da, kemik sağlığına dikkat etmek gerekir.
Kemiklerimiz sürekli değişiyor, yeni kemikler oluşurken, eskileri kırılıyor. Gençken, vücudumuz, kırılan eski kemiklerden daha fazla yeni kemik oluşturuyor, kemik kütlemiz artıyor. Kemik kütlesinin en zirve noktası 30 yaştır. 30 yaştan sonra, kemiğin yeniden modellenmesi sürer. Ancak, kazandığımızdan daha fazla kemik kaybederiz.
Bu nedenle, osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına yakalanma riskimiz, 30 yaşına kadar ne kadar kemik kütlemizin olduğuna ve sonrasında ne kadar hızlı kemik kaybettiğimize bağlıdır.
Faktörler
Beslenmenizdeki kalsiyum miktarı
Az miktarda kalsiyum alıyorsanız, kemik yoğunluğunuz azalır, erken kemik kaybı ve artan kemik kırığı riski oluşuyor.
Fiziksel aktivite seviyesi
Fiziksel olarak aktif olmayan insanların kemik erimesi hastalığına yakalanma riski daha fazladır.
Sigara kullanımı ve alkol tüketimi
Araştırmalar, sigara ve alkolün kemikleri güçsüzleştirdiğini ve osteoporoz riskini artırdığını gösteriyor.
Kadın olmak
Kadınların kemik dokuları erkeklerden daha az.
Yaşlanmak
Kemikleriniz yaşınıza bağlı olarak inceliyor ve güçsüzleşiyor.
Vücut genişliği, ailenizin hastalık geçmişi
Eğer aşırı derecede zayıfsanız, kemik kütleniz daha az olabilir. Ailesinde kemik erimesi olanlar da daha fazla risk altındadır.
Hormon seviyesi
Fazla tiroit hormonu kemik kaybına yol açabilir. Kadınlarda kemik kaybı menopoz nedeniyle östrojen seviyesi düştüğünden daha fazla oluyor.
Yeme bozukluğu ve bazı hastalıklar
İştahsızlık ya da oburluk, kemik kaybına neden olabilir. Ayrıca, gastrektomi, kilo verme ameliyatı ile Crohn, çölyak ve Cushing’s hastalığı gibi rahatsızlıklar da kalsiyum emilimini etkileyebilir.
Bazı ilaçların kullanımı
Uzun süreli kortizon, prednizon, prednizolon ve dekzametazon gibi kortikosteroid ilaçlarının kullanımı kemiklerinize zarar verir. Kemik erimesi riskini artıran diğer ilaçlar arasında göğüs kanseri tedavisinde kullanılan Aromataz enzim inhibitörleri, antidepresanlar, kanser ilaçları, bazı nöbet engelleyici ilaçlar bulunuyor.
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Merhaba 10 gundur adettim gecikti gecen ayda 5 gun gecikmişti ama bakireyim sözlümle adettimden 1 hafta sonra bir surtunme yoluyla ic camasirlariyla i... devamı
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin
Omuz Çıkması
Dirsek Çıkığı
Tüm Yönleriyle Parmak Çıkığı
Üst Bacak Kırıkları