Bilim insanları, yetişkin bir hastadan alınan hücrelerden türettikleri kök hücreleri yeniden programlayarak ilk kez trombosit elde etmeyi başardı.

Amerikan Hematoloji Derneği'nin San Diego'daki yıllık toplantısına katılan Japon Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, laboratuar ortamında trombosit hücreleri elde etmeyi başardıklarını ve farelere enjekte edilen trombosit hücrelerinin, normal insan trombosit hücreleriyle aynı yaşam süresine sahip olduğunu açıkladı.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Koji Eto, bir sonraki aşamada elde edilen trombosit hücrelerinin insan bedeninde işlevini yerine getirip getirmediğini inceleyeceklerini belirtti.

Japon araştırmacı, trombosit hücrelerini insan derisi ya da kan hücrelerinin değiştirilmesiyle elde edilen uyarılmış pluripotent kök (iPS) hücrelerden ürettiklerini söyledi.

İlk kez 2006 yılında keşfedilen iPS hücreler, embriyonik kök hücrelerin kullanılmasıyla ilgili etik tartışmalara son vermek için en iyi çözüm olarak düşünülmüştü.

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit hücreleri, damarın hasar gören kısmında bir araya gelip tıpa etkisi görüyor ve yaranın iyileşmesini sağlıyor.

Kırmızı kan hücreleri ve plazmanın uzun süre saklanabilmesine karşın trombosit, sadece birkaç gün depolanabiliyor.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam mayıs ayında tesa oldum öncül hücrelerle embriyomuz oluşmuştu fakat tutunamadı eşime genetik mutasyon testi yapmamışlardı biz kendiliğimizden ya... devamı